Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Post »

Paulo to bardzo się ciesze że nie skasujesz róż ,ale powojniki to u Ciebie pięknie się spisują ;:138
a ten klonik to ma takie niektóre liście różowe czy tak się przebarwia?
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko ja jeszcze nie wiem czy mam do nich rękę czy nie ale sobie kupiłam. 15zł to w sumie nie jest tak dużo na roślinę tego typu. Pąków ma dużo tylko miejsca jakoś jeszcze nie.. ;:224
Obrazek
I tak na wszystkich 3 pędach, jak zakwitnie będzie widok :)

Dawid ten z drugiej strony domu tak? Dobrze kojarzę?

Miłko kupuj ją, nie patrz. Jest na serio cudowna, polecam w stu procentach ;:108
Misiu faktycznie moje imieniny, ja na razie ich nie obchodzę. Raczej wątpię żebym kiedyś to robiła.. Ale dziękuje. A kwiaty kupiłam bo dostałam mały zastrzyk gotówki, no i było trzeba no :tan

Wandziu dziękuje, konstrukcja była robiona na baaaardzo szybko, za rok planuje zrobić im krateczki, też na taką wysokość. Założenie jest, że ma się piąć po tujach. Muszę tylko dokupić druciku ogrodniczego i je troszkę połapać do tych tuj. Jak jest spokojna pogoda to się trzymają, ale burza czy mocniejszy wiatr.. tego niestety ogonki liściowe nie wytrzymują i ich miłość do gałązek osłabia się, w efekcie czego całe pędy się zwieszają..

Joluś aż wystraszona poszłam sprawdzić jak się sprawa ma z tym klonem. Nie jest źle. Na 8 pędów, 6 ma na końcach pomarańczową obwódkę, że tak to nazwę. Na dwóch pozostałych, np 3 liście mają coś z różem a 7 nie.Zresztą sama zobacz jaki on jest dziwny- właściwie to nie wiadomo co się w co przebarwia..Wiem tylko tyle że pomarańczowy ma być cały na jesieni :P
Obrazek Obrazek Obrazek

Stasiu, zdjęcia powyżej mówią o tym klonie wszystko. Dziwna ta roślinka, nie wiem co się w co przebarwia. A różowego jest raczej mało, całych takich liści to na palcach policzyć, drugie tyle liści ma częściowo połączone te dwa kolorki.

A teraz kilka takich ogólniejszych zdjęć:
Tentel i nagietki samosiejki
Obrazek Obrazek
Zaczyna liatra, pierwiosnek Red Hot Poker w pełnej krasie
Obrazek Obrazek
Po raz tysięczny fiołek Rebeeca i te róża co ją lubie z jakimś rozchodnikiem kwitnącym u jej DRAPIĄCYCH stóp
Obrazek Obrazek
Pierwsze kwiaty ostróżki jednorocznej, puszą się tawułki (w końcu ;:138 )- bardzo je lubie za długośc kwitnienia, lekkośc kwiatostanów i miejsce w jakim rosną, z innymi roślinkami byłby problem. No i pielić przy nich właściwie nie trzeba a tu skrywa się dodatkowy plus- rosną pod jałowcem= masę igieł wchodzących w opuszki palców przy najmniejszych pracach w tym miejscu.
Obrazek Obrazek
Melmpodium zaczyna(jakoś nie jestem jak na razie zadowolona..) a tu bratek samosiejek. A weź go tam posadź to rósł nie będzie :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Z tym bratkiem masz rację aż się uśmiechnęłam :;230 Paula a masz już doświadczenie z latrią?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu a mam jeszcze lepsze okazy- urósł mi tak orlik, goździk brodaty (ale koleś który pomaga mojemu dziadkowi go wyrwał), a najlepsza to jest dąbrówka- wstawię kiedyś zdjęcie, nie będę zdradzać o co dokładnie chodzi :lol: To jest dopiero artycha!
Z liatrą to mam takie doświadczenie, że kupiłam w tamtym roku u mnie w ogrodniczym w doniczce za 3zł, egzemplarz nie kwitnący- w tym roku no jak widać.A 'kolb' ma kilka.Kupiłam na wiosnę białą, ale licho jej idzie.Mała rozetka z ziemi wystaję i tyle. Od miesiąca :roll:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liście kloniku przepięknie przebarwione .Też czekam jak hibiskus zakwitnie .U mnie na rynku facet miał po 25 zł .nie skusiłem się .Poczekam jak urosną te co dostałem od Stasi z Milicza .
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Paula zaglądam do Ciebie prawie codziennie i szkolę się...tyle nowych nazw roslinek o których nie miałam pojęcia...liatra ;:224
...a zbratkami też mam takie dościadczenia... :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

U mnie bez przerwy coś się zasiewa w szczelinach tarasu przy altanie. Najczęściej orliki i dzwonki brzoskwiniolistne :-)
Ale kwiaty faaajne! ten pierwiosnek fikuśny mi sie podoba!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandrze klon jest cudaczny, nie mogę się doczekać jego wyglądu na jesieni- podobno ma być pomarańczowy.U mnie były hibki za 15zł (ten mój właśnie był w takiej cenie) i za 25zł- to już takie cudaczne, chyba pełne.
Misiu ja też nadal chodzę po wątkach i czegoś się uczę. Liatra to roślinka cebulowa. Na zimę zostaje w gruncie- bezproblemowa, co rok tylko większa rozeta liści- przynajmniej z tego co czytam. U mnie dopiero 2 sezon ale już powiększyła rozetkę dwukrotnie.
Miłko im więcej mam dwuletnich kwiatów tym więcej takich niespodzianek. Pierwiosnek to myślałam że już nie zakwitnie w tym sezonie.A tu taka miła niespodzianka ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko czy liatrę trzeba w koszyczkach sadzić ...lubią ją nornice... :(
... już wiem że ja muszę np.cebulki lilii sadzić na wiosnę ..bo te jesienne to te paskudy spałaszowały... :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tego Ci nie powiem bo u mnie tfu tfu nie ma nornic.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

..a notak..a mrówki... bo ja mam zatrzęsienie i proszek do pieczenia idzie w ruch ....
..a mój M ostatnio zapytał nic nie pieczesz a ciągle kupujesz ten proszek... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Śliczny klonik, liatra, fiołek i inne kwiatki, ale znak firmowy twojego ogrodu to chyba pwojniki. Jesteś specjalistką w tej dziedzinie :D
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Paulinko już sobie wyobrażam jak zakwitnie Ci ten hibiskuś ;:224 ;:224
ale ma paków :D :D
Bardzo ładnie i kolorowo u Ciebie :D :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Cieszę się, że z klonik ok, fotka mogła mylić ;:108
O liatrę się nie martw, za rok będzie dwa razy większa. To bezproblemowa i wdzięczna roślinka
Sprawdzałam wczoraj swoje hibki i tylko variegatowaty obsypany pączkami, pozostałe jeszcze nie :( Poczekam, nie spieszy się :lol:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu mrówki mam owszem ale żeby jakoś dużo to nie. Żyjemy więc w zgodzie :) A ile paczek proszku Ci zdążył kupić nim spytał? :D
Izuś proszę Cię bo mnie zawstydzisz :oops: W tym roku to średnio moja zasługa, za rok zobaczymy jak będą się miały :oops:
Bożenko ja już się doczekac nie mogę, a jak się będzie zgadzał z odmianą to będzie piękny ;:138
Jola nie mniej dziękuje za poradę. O liatrę się wcale nie matrwie, jest naprawdę wdzięczna i bezproblemowa ;:108 Mój hibek kupiony świeżo to też co innego. Kupuje się z założenia z pąkami, te w gruncie później zaczynają niż w sklepach- to chyba wszystkich kwiatów się tyczy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”