Buszując po parapetach...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Buszując po parapetach...

Post »

Nie było mnie tu bardzo długo co nie znaczy że roślinki zniknęły. Chciałabym pokazać jak zmieniły się kwiatki, niektóre rosły prawie 3 lata do obecnych rozmiarów.
Stefek, bo na tym się skończyło zakupiony w 2011, za wiele nie urósł bo przyszła zima za to rok później już poszalał miał też sporo kwiatów. Ogólnie stoi ciągle w tym samym miejscu, nie obkręcam nawet doniczki. W ziemie stracił kilka listków, pożółkły ale tak to już jest. Została wymieniona górna warstwa ziemi i czekam aż zacznie rosnąc na nowo.Podlewanie wodą przegotowaną (chociaż nie zawsze). Zaatakowały go też przędziorki (żółte drobne przebarwienia)ale umyłam każdy liść oprysk zrobiony i mam nadzieje że nie wrócą. Jasne stanowisko, chronię w lecie przed bezpośrednim nasłonecznieniem

Obrazek Obrazek

Bluszczyk z małych szczepek z rośliny matecznej (2010) którą zjadały przędziorki. Obecnie przycięty, z kawałków zrobione zaszczepki na 2 nowe kwiatki. Niestety przędziorki mnie lubią i obecnie też jest trochę zaatakowany ale może uda się wygrać, chociaż bluszcze to ich przysmak. Podlewanie jak ma sucho, światło rozproszone w lecie zraszam jak mi się przypomni. Stare listki mają dużo ciemniejszy kolor, można zauważyć że roślina z wiekiem ciemnieje. Stoi ciągle w tym samym miejscu.
Obrazek Obrazek
Hoja, wyhodowana z 2 listków (2010), jeden z moich ulubionych kwiatków bo bardzo dobrze rośnie. Obecnie stoi w bardzo jasnym miejscu, w lecie bezpośrednie nasłonecznienie. Podlewam jak przeschnie podłoże. Przestawiłam ją tam rok temu i bardzo jej to odpowiada, obecnie ma zawiązane 8 kwiatostanów jeden niedługo rozkwitnie. Ma za mała doniczkę wymaga przesadzenie i wyczyszczenia liści ale ze względu na kwiaty które mogą opaść jej nie ruszam.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękności same pokazałaś ;:303 Trzymam kciuki za wygraną w walce z przędziorami ;:134
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

;:oj Ale zmiany w tych roślinach ;:215 Ślicznie ci rosną . Uwielbiam takie porównania .
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Renatko po faktycznie dłuuugiej przerwie ;:196
Rozgrzeszenie dostajesz, bo pokazałaś śliczne roślinki. ;:138 Szczególnie gratuluję Ci
Stefanka. Brawo ;:180
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
AleksandraBdg

Post »

;:oj Ale pięknie poprowadzone rośliny! Ostatnio choruję na wszystko co ma długie pędy i można to poprowadzić na pałąku ;:224
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

alunia Witam, do tej pory raczej przegrywałam z przędziorkami, które już kilka kwiatków mi zniszczyły. Może teraz nie jest ich aż tak dużo to jakoś pójdzie.
agnieszka_ Porównań będzie jeszcze trochę, ponieważ w zasadzie nowych roślinek nie mam tylko próbuje utrzymać te które już są - z różnym skutkiem, więc zapraszam.

elcia1974 Stefek bardzo ładnie kwitł ale niestety nie mogę znaleźć zdjęć. Obecnie ma nowy kwiatostan ale jeszcze nie wiem czy się rozwinie, czasami żółknie i odpada nie wiem z jakiego powodu. :roll:
AleksandraBdg Ja w zasadzie wszystkie kwiatki które można prowadzę na podporach bo nie lubię jak zwisają z parapetu. Często też obcinam żeby nie były zbyt długie i zagęszczam.

Po mału coś tam przesadzam, posadziłam też szczawiki i kaladium które zimuje już 2 rok, w tym nie wiem czy wzejdzie bo mało dbałam o nie w zimie. W poprzednim bez problemu urosło.
Pokaże teraz jedną z paprotek ciemnotka, która ma 3 lata. Jak dla mnie trudna do zniszczenia, w zimie traci trochę liści ze względu na ogrzewanie ale potem odrasta. Tak wygląda juz po stratach zimowych, obecnie widać wschodzące gałązki. Lubi podlewanie twardą wodą, nie lubi za to przesuszonego podłoża. Nie była jeszcze odnawiana.

Obrazek Obrazek

A to peperomia, ma 3 lata rośnie raczej pomału ale została wyhodowana z bardzo małych zaszczepek. Została już przycięta, nie pozwalam jej na zbyt długie pędy wolę żeby miała taką gęstą "czuprynę". Z tego co zauważyłam to nie lubi mokrej ziemi wtedy żółkną jej listki, lepiej przesuszyć niż podlewać za często. Wymieniam jej tylko górną warstwę ziemi.
Obrazek Obrazek

Ma koniec kwiatostany mojej hoji. Mam nadziej że już niedługo się otworzą.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p

Post »

:wit
Ciemnotka jest ;:215 ;:63 reszta też , pięknie przyrosły .
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Grubosz tez koło 3 lat, co roku go przycinam żeby miał grube "gałęzie".
Obrazek Obrazek
I trzykrotka której pędy skróciłam o jakieś 2/3 długości, 3 nowe kwiatki wyszły z tego strzyżenia, po zimie trochę brakuje jej koloru. Begonia rok temu szczepiona.
Obrazek

Bluszcz miał na liściach bardzo dużo kurzu, musiałam go całego zdjąć z podporki którą też trzeba było poprawić. Po "praniu" odzyskał kolor, użyłam też trochę nabłyszczacza - nie wiem czy można :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p

Post »

Fajny ten grubosz , ja też swojego po raz pierwszy przystrzygłam co nieco ;:224 ale już widzę maleńkie przyrosty :D
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Ojeeej! Aż mnie zatkało, nie dość, że piękne rośliny, to jeszcze w ładnych doniczkach :) Bluszcz poprowadzony dokładnie tak, jak lubię, no i te rośliny w koszyczku... też mam słabość do koszyczków ;:215
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Witaj :wit ja też jestem pod wrażeniem Twoich kwiatków! Sporo czasu mi zajęło przeczytanie ;:37 Twojego wątku, ale się przedarłam ;:138 Najbardziej mi się podoba fikus na bonsai ( choruję na niego) I Twoja kotkaObrazek jest urocza!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne roślinki ;:oj , masz przepiękne caladium, trzymam kciuki aby i w tym roku pokazało swoją urodę :D .
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

agnieszka_ Mój jeszcze nie widać żeby zaczął rosnąć. Ogładałam twoje grubosze i dość mocno je przycięłaś, ja mam jednego który w zimie został połamany i wygląda bardzo źle, nie wiem czy coś z niego będzie. Wymaga drastycznego cięcią, czy jak zostawie mu mało gałązek i listków to też odrośnie? Jest dosyć stary.

mmax Koszyczek bardzo stary kiedyś był cały pomarańczowy, mam nadzieje że jak roślinki urosną to będzie to jeszcze fajniej wyglądało. Doniczki podobają mi się tylko białe i to najlepiej ceramiczne, wszystkie są kupione jako "używane" teraz w sklepie mało jest takich zwykłych i ich ceny są bardzo duże, a tak za max 7 zł ma się doniczkę.

kanapl Tego fikusa już dawno nie mam, w sumie to ich nie lubię bo w sklepie wyglądają ładnie potem po przyniesieniu do domu najczęsciej opadają liście i potem jest taki goły. Mój stracił wszystkie i w końcu go wyrzuciłam bo straszył na parapecie. Kotka z kwiatkami żyje dobrze, lubi zjadać trzykrotki i paprotki.

emma1966 Caladium siedzi w doniczce i czekam na jakiś objaw "życia". To pierwsze niestety zostało ukradzione z klatki razem z doniczką :cry: |Posadziłam 11 bulwek ale niektóre nie wyglądały za dobrze, za mało podlewałam w zimie i podłoże bardzo wyschło, co nie jest pożądane.

Potem pokaże paprotkę Duffy która bardzo się rozrosła - wczoraj podzieliłam ją na 2 kwiatki.
Obrazek
Awatar użytkownika
orchidea177
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 14:52

Post »

Bardzo ładny bluszczyk ;:63
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p

Post »

Wymaga drastycznego cięcią, czy jak zostawie mu mało gałązek i listków to też odrośnie?
Myślę że jak ma zdrowe korzenie to na pewno pięknie odbije i będzie ładniejszy ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”