Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
i tak jak obiecałam dorzucam fotki
1.surfinie schowane przed wiatrem i deszczami

2.róże rabatowe zaczynają pokrywać się pleśnią i mocno opadają płatki

3.jedna z piennych róż wielkokwiatowych niestety sa tak ciężkie że łamią się ich kwiatostany

4.powojnik (dwa gatunki) jeden zakwitł ale jakoś nie bardzo mi się podoba

5.ponownie surfinie

6.rojniki zamierzają kwitnąć

7.ten kupiłam na targach w Krakowie

8.A ten w zeszłym tygodniu ( proszę o rozpoznanie ) czy to zimuje w gruncie ?

9.

10.

11.

12.

13.lewisje
troszkę się wzięły za siebie mimo deszczów

14.jedna z róż piennych drobnokwiatowych były by piękne jakby słonko ich ogrzało

15.ponownie lewisje tym razem różowe

16. lewisje

17. lewisje

18. lewisje

19.kalmia szerokolistna

20.kalmia szerokolistna

21.pelargonia

22.datura - ma być o bordowych kwiatach ( kupiona tego roku w castoramie)

23.lilie azjatyckie

24.naparstnica

25.lilie

26.irysy

27. Eszeweria

28.róże rabatowe

29.bratki samosiejki

30.róża szklarniana tz znajoma wymieniała na młode i kilka szt. starych udało mi się posadzić

31.to ma być róża angielska w kolorze fioletu ( takie miała opakowanie ) - kolor już się nie zgadza

32.drugi sezon u mnie
- miała być róża niebieska
))) - zniszczona deszczami

33.będą kwitły juki

34.będzie kwitnąć - to chyba grudnik prawda ? wyniosłam i miałam wyrzucić bo zmarniał i wcale w domu nie kwitł

35.a to biała hortensja od Ani Kropelki

36.datura żółta

37.oleander różowy

38.róża pnąca NN

39.tylipanowiec - jest u mnie zaledwie parę miesięcy

40. pomidorek z mojego małego warzywniaka

41.agrest

42.samosiejki

43.borówka amerykańska

44.róża pnąca NN mam ich 4 szt - u mnie kilka miesięcy są chyba z końca marca

45.następne samosiejki

46.róża pnąca po pergoli ( 4 szt) nie znam nazwy

47.róża pienna była piękna ale deszcz dał jej radę , po zrobieniu fotki oberwałam wszystkie kwiatostany

48.liliowiec

49.hortensja różowa

50.bugenvilla - ciekawe czy zakwitnie bo chyba ma się dobrze

51.NN dostałam na imieniny tu już praktycznie przekwitł

52.NN kupiony w ikei

53
A na zakończenie Kraków nocą widok z mojego okna - fajerwerki nocy świętojańskiej - WIANKI

1.surfinie schowane przed wiatrem i deszczami

2.róże rabatowe zaczynają pokrywać się pleśnią i mocno opadają płatki

3.jedna z piennych róż wielkokwiatowych niestety sa tak ciężkie że łamią się ich kwiatostany

4.powojnik (dwa gatunki) jeden zakwitł ale jakoś nie bardzo mi się podoba

5.ponownie surfinie

6.rojniki zamierzają kwitnąć

7.ten kupiłam na targach w Krakowie

8.A ten w zeszłym tygodniu ( proszę o rozpoznanie ) czy to zimuje w gruncie ?

9.

10.

11.

12.

13.lewisje

14.jedna z róż piennych drobnokwiatowych były by piękne jakby słonko ich ogrzało

15.ponownie lewisje tym razem różowe

16. lewisje

17. lewisje

18. lewisje

19.kalmia szerokolistna

20.kalmia szerokolistna

21.pelargonia

22.datura - ma być o bordowych kwiatach ( kupiona tego roku w castoramie)

23.lilie azjatyckie

24.naparstnica

25.lilie

26.irysy

27. Eszeweria

28.róże rabatowe

29.bratki samosiejki

30.róża szklarniana tz znajoma wymieniała na młode i kilka szt. starych udało mi się posadzić

31.to ma być róża angielska w kolorze fioletu ( takie miała opakowanie ) - kolor już się nie zgadza

32.drugi sezon u mnie

33.będą kwitły juki

34.będzie kwitnąć - to chyba grudnik prawda ? wyniosłam i miałam wyrzucić bo zmarniał i wcale w domu nie kwitł

35.a to biała hortensja od Ani Kropelki

36.datura żółta

37.oleander różowy

38.róża pnąca NN

39.tylipanowiec - jest u mnie zaledwie parę miesięcy

40. pomidorek z mojego małego warzywniaka

41.agrest

42.samosiejki

43.borówka amerykańska

44.róża pnąca NN mam ich 4 szt - u mnie kilka miesięcy są chyba z końca marca

45.następne samosiejki

46.róża pnąca po pergoli ( 4 szt) nie znam nazwy

47.róża pienna była piękna ale deszcz dał jej radę , po zrobieniu fotki oberwałam wszystkie kwiatostany

48.liliowiec

49.hortensja różowa

50.bugenvilla - ciekawe czy zakwitnie bo chyba ma się dobrze

51.NN dostałam na imieniny tu już praktycznie przekwitł

52.NN kupiony w ikei

53
A na zakończenie Kraków nocą widok z mojego okna - fajerwerki nocy świętojańskiej - WIANKI

- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
Cześć Iwonko, no nareszcie trochę fotek 
To co zapomniałaś nazwy i dostałam od Ciebie to Eszeweria
Fajnie że grudnik Ci zakwitnie, nie wyrzucaj go, one czasem tak mają, że marnieją apotem odżywają
Śliczne róże, szkoda że takie zniszczone, ale moje też tak wyglądają. A ta pnąca NN w kolorze pomarańczu to nie jest orzypadkiem Westerland, jakiś taki podobny w zbliżeniu ma kwiat....
Cieszę się że hortensja Ci się przyjęła i rośnie
Miłego dnia!!!!!

To co zapomniałaś nazwy i dostałam od Ciebie to Eszeweria

Fajnie że grudnik Ci zakwitnie, nie wyrzucaj go, one czasem tak mają, że marnieją apotem odżywają

Śliczne róże, szkoda że takie zniszczone, ale moje też tak wyglądają. A ta pnąca NN w kolorze pomarańczu to nie jest orzypadkiem Westerland, jakiś taki podobny w zbliżeniu ma kwiat....
Cieszę się że hortensja Ci się przyjęła i rośnie

Miłego dnia!!!!!
- iwonaxp
- 1000p
Witaj Aniu:)
no ja zawsze hurtowo fotki wrzucam
jeśli chodzi o róże to być może w szkółce kobieta mi mówiła ale hmmm wiesz jaką mam głowę do nazw :)prosiłam ją o pnące pełne różowe i łososiowe
to mi wybrała , co prawda łosiowe nie całkiem są pełne ale i tak mi się podobają 
Boję się tylko że nie pamiętając nazw nie będę wiedziała jak im pomóc w razie choroby i chyba będę musiała zacząć zwracać uwagę na nazwy i gatunki roślin
no ja zawsze hurtowo fotki wrzucam

Boję się tylko że nie pamiętając nazw nie będę wiedziała jak im pomóc w razie choroby i chyba będę musiała zacząć zwracać uwagę na nazwy i gatunki roślin

- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Iwonko i ty mi mówisz, ze mam fajne rojniki - a twoje toż to dopiero prawdziwe cudeńka. zainteresowały mnie te lewizje - ładniutkie kwiatuszki. Jak one sobie radzą z tym nadmiarem wody - przeczytałam, że lubia mieć sucho i łatwo gniją.
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IWONKO ,ale dałas pokaz . Widzę ,że uwielbiasz czerwień i róż no może też łosoś . Mnie również te kolory się podobają są jaskrawe i praktycznie pasują do wszystkiego . Chyba najlepiej komponują się z zielenią . U mnie zaczyna pokazywać kwiaty lilia REGALE . Może jak jutro zajrzę do ogródka będzie miała otwarte kwiaty . Moje róże również nie wyglądają za ciekawie jedne obcięłam całkowicie a białą też chyba jutro obetnę . Kolorowych snów
- iwonaxp
- 1000p
Właśnie sama jestem zdziwionaiwa27 pisze:Iwonko i ty mi mówisz, ze mam fajne rojniki - a twoje toż to dopiero prawdziwe cudeńka. zainteresowały mnie te lewizje - ładniutkie kwiatuszki. Jak one sobie radzą z tym nadmiarem wody - przeczytałam, że lubia mieć sucho i łatwo gniją.

Czasem tego nie widzę ale czekam i obserwuje

- iwonaxp
- 1000p
Jadziu zdecydowanie uwielbiam łosośJAKUCH pisze:IWONKO ,ale dałas pokaz . Widzę ,że uwielbiasz czerwień i róż no może też łosoś . Mnie również te kolory się podobają są jaskrawe i praktycznie pasują do wszystkiego . Chyba najlepiej komponują się z zielenią . U mnie zaczyna pokazywać kwiaty lilia REGALE . Może jak jutro zajrzę do ogródka będzie miała otwarte kwiaty . Moje róże również nie wyglądają za ciekawie jedne obcięłam całkowicie a białą też chyba jutro obetnę . Kolorowych snów

Ale doczekam i tego

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
IWONKO jak tam u Ciebie dzisiaj z pogodą . U mnie było do południa słonecznie potem zebrała się burza ,ale delikatna . Wody i tak dużo nie trzeba ,bo jeszcze jedna nie zdążyła się wchłonąć . Też lubię łosoś . Mam parę róż w tym kolorze chociaż więcej czerwieni . Szkoda ,że wszystkie wraz nie mogą zakwitnąć , a może . Moje żółte róże jak zaczynają swój pokaz na wiosnę tak kończą dopiero jak śnieg spadnie ,albo przyjdą przymrozki . Miłego wieczoru .
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Miła Iwonko ! Może nieuważnie czytałem historię twojego ogrodu ale to cała książka. Napisz jak duży jest ogród,jaka gleba,klimat znamy.Dopiero wtedy jest możliwe udzielić sensowne porady.
Pozdrawiam ! Urodziłem się w ogrodzie i teraz powoli umieram w ogrodzie. Lata średnie nie miałem kontaktu z ogrodem.
Kocham wszystkich miłośników ogrodów i proszę nie wysyłałjcie spamu typu "twoje nasturcje mają wyjątkowo piękny kolor ".
Pozdrawiam ! Urodziłem się w ogrodzie i teraz powoli umieram w ogrodzie. Lata średnie nie miałem kontaktu z ogrodem.
Kocham wszystkich miłośników ogrodów i proszę nie wysyłałjcie spamu typu "twoje nasturcje mają wyjątkowo piękny kolor ".
- iwonaxp
- 1000p
Witaj Bolku:) Jak miło że mnie odwiedziłeśBolesław Śron pisze: Kocham wszystkich miłośników ogrodów i proszę nie wysyłałjcie spamu typu "twoje nasturcje mają wyjątkowo piękny kolor ".

Nie czas myśleć o umieraniu a trzeba dbać o zdrowie i duszę

Nie bardzo rozumie jednak twoje ostatnie zdanie ( odznaczone kolorem ):( czy mógłbyś rozbudować swoją wypowiedź

Jeśli chodzi o wielkość tylnej ( za domem) części ogrodu - będzie to ok . 10 x 15 mb , za domem mam jeszcze wylaną płytę betonową o wym 5x 5 mb obecnie służy pod basen a w przyszłości chciałabym postawić tam altanę. Sporą część zajmuje też stara czereśnia ale nie zamierzam na razie jej zlikwidować .Ziemia ogólnie nie najlepsza raczej powiedziałabym , że lekko gliniasta ale pod każdą sadzoną roślinkę kopałam spory dół wypełniając go przed posadzeniem rośliny odpowiednią dla danego gatunku ziemią.Rośliny rosną dość dobrze mimo iż niektóre nie powinny a są narażone na mocne wiatry one póki co nie dają się już przez ok drugi sezon .Dlatego teraz chcę postawić w tylnej części ogrodzenie ( potem jakiegoś rodzaju osłonięcie np. maty wiklinowe ) ale ciągle mi się ta praca przesuwa z jasnych powodów

przednia część ( przed domem ) natomiast ma ok 9 x 12-13 mb ( tu z obsadzeniami już koniec )