Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podoga troszkę się wyklarowała i udało mi się cyknąć troszkę fotek , więc może jutro uda mi się dodać:)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej IWONKO miło Cię znowu widzieć . U mnie cały dzień było słonecznie teraz dopiero zaczyna padać +grzmoty z błyskawicami ,ale to gdzieś z oddali słychać . Miejmy nadzieję ,że nie będzie tak tragicznie . Miłego wieczoru a jutro słoneczka .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich :) i tak jak obiecałam dorzucam fotki
1.surfinie schowane przed wiatrem i deszczami
Obrazek
2.róże rabatowe zaczynają pokrywać się pleśnią i mocno opadają płatki
Obrazek
3.jedna z piennych róż wielkokwiatowych niestety sa tak ciężkie że łamią się ich kwiatostany
Obrazek
4.powojnik (dwa gatunki) jeden zakwitł ale jakoś nie bardzo mi się podoba
Obrazek
5.ponownie surfinie
Obrazek
6.rojniki zamierzają kwitnąć
Obrazek
7.ten kupiłam na targach w Krakowie
Obrazek
8.A ten w zeszłym tygodniu ( proszę o rozpoznanie ) czy to zimuje w gruncie ?
Obrazek
9.
Obrazek
10.
Obrazek
11.
Obrazek
12.
Obrazek
13.lewisje :) troszkę się wzięły za siebie mimo deszczów
Obrazek
14.jedna z róż piennych drobnokwiatowych były by piękne jakby słonko ich ogrzało
Obrazek
15.ponownie lewisje tym razem różowe
Obrazek
16. lewisje
Obrazek
17. lewisje
Obrazek
18. lewisje
Obrazek
19.kalmia szerokolistna
Obrazek
20.kalmia szerokolistna
Obrazek
21.pelargonia
Obrazek
22.datura - ma być o bordowych kwiatach ( kupiona tego roku w castoramie)
Obrazek
23.lilie azjatyckie
Obrazek
24.naparstnica
Obrazek
25.lilie
Obrazek
26.irysy
Obrazek
27. Eszeweria
Obrazek
28.róże rabatowe
Obrazek
29.bratki samosiejki
Obrazek
30.róża szklarniana tz znajoma wymieniała na młode i kilka szt. starych udało mi się posadzić
Obrazek
31.to ma być róża angielska w kolorze fioletu ( takie miała opakowanie ) - kolor już się nie zgadza :)
Obrazek
32.drugi sezon u mnie :) - miała być róża niebieska :)))) - zniszczona deszczami
Obrazek
33.będą kwitły juki :)
Obrazek
34.będzie kwitnąć - to chyba grudnik prawda ? wyniosłam i miałam wyrzucić bo zmarniał i wcale w domu nie kwitł
Obrazek
35.a to biała hortensja od Ani Kropelki :)
Obrazek
36.datura żółta
Obrazek
37.oleander różowy
Obrazek
38.róża pnąca NN
Obrazek
39.tylipanowiec - jest u mnie zaledwie parę miesięcy
Obrazek
40. pomidorek z mojego małego warzywniaka
Obrazek
41.agrest
Obrazek
42.samosiejki
Obrazek
43.borówka amerykańska
Obrazek
44.róża pnąca NN mam ich 4 szt - u mnie kilka miesięcy są chyba z końca marca
Obrazek
45.następne samosiejki
Obrazek
46.róża pnąca po pergoli ( 4 szt) nie znam nazwy
Obrazek
47.róża pienna była piękna ale deszcz dał jej radę , po zrobieniu fotki oberwałam wszystkie kwiatostany
Obrazek
48.liliowiec
Obrazek
49.hortensja różowa
Obrazek
50.bugenvilla - ciekawe czy zakwitnie bo chyba ma się dobrze :)
Obrazek
51.NN dostałam na imieniny tu już praktycznie przekwitł
Obrazek
52.NN kupiony w ikei
Obrazek
53
A na zakończenie Kraków nocą widok z mojego okna - fajerwerki nocy świętojańskiej - WIANKI Obrazek
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Cześć Iwonko, no nareszcie trochę fotek :-)

To co zapomniałaś nazwy i dostałam od Ciebie to Eszeweria :-)

Fajnie że grudnik Ci zakwitnie, nie wyrzucaj go, one czasem tak mają, że marnieją apotem odżywają :-)

Śliczne róże, szkoda że takie zniszczone, ale moje też tak wyglądają. A ta pnąca NN w kolorze pomarańczu to nie jest orzypadkiem Westerland, jakiś taki podobny w zbliżeniu ma kwiat....

Cieszę się że hortensja Ci się przyjęła i rośnie :-)

Miłego dnia!!!!!
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu:)
no ja zawsze hurtowo fotki wrzucam :oops: jeśli chodzi o róże to być może w szkółce kobieta mi mówiła ale hmmm wiesz jaką mam głowę do nazw :)prosiłam ją o pnące pełne różowe i łososiowe :) to mi wybrała , co prawda łosiowe nie całkiem są pełne ale i tak mi się podobają :)
Boję się tylko że nie pamiętając nazw nie będę wiedziała jak im pomóc w razie choroby i chyba będę musiała zacząć zwracać uwagę na nazwy i gatunki roślin :oops:
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

IWONKO ,same cudeńka dla oczu no i pyszności dla brzuszka . ;:13
Moje róże po tych deszczach też nie wyglądają za ciekawie .Niektóre pączki nawet w pełni nie rozkwitają ,tylko gniją . :(
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Iwonko i ty mi mówisz, ze mam fajne rojniki - a twoje toż to dopiero prawdziwe cudeńka. zainteresowały mnie te lewizje - ładniutkie kwiatuszki. Jak one sobie radzą z tym nadmiarem wody - przeczytałam, że lubia mieć sucho i łatwo gniją.
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO ,ale dałas pokaz . Widzę ,że uwielbiasz czerwień i róż no może też łosoś . Mnie również te kolory się podobają są jaskrawe i praktycznie pasują do wszystkiego . Chyba najlepiej komponują się z zielenią . U mnie zaczyna pokazywać kwiaty lilia REGALE . Może jak jutro zajrzę do ogródka będzie miała otwarte kwiaty . Moje róże również nie wyglądają za ciekawie jedne obcięłam całkowicie a białą też chyba jutro obetnę . Kolorowych snów
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

iwa27 pisze:Iwonko i ty mi mówisz, ze mam fajne rojniki - a twoje toż to dopiero prawdziwe cudeńka. zainteresowały mnie te lewizje - ładniutkie kwiatuszki. Jak one sobie radzą z tym nadmiarem wody - przeczytałam, że lubia mieć sucho i łatwo gniją.
Właśnie sama jestem zdziwiona :))) bo lewisje od wiosennych nasadzeń ,kiedy zawitały w moim ogrodzie ciągle były brzydkie i nie chciały rosnąć :( myślałam ze coś u mnie mają źle .Ale po deszczach ładnie zakwitły i mają się całkiem dobrze jak widać na fotkach - czegoś tu nie rozumię :))) Cieszę się ze ci się podobają moje rojniki:) są duże bo są już u mnie ok 3 lat . teraz co jakiś czas dokupuję nowe gatunki a one są jeszcze małe :)Nie wiem jak to będzie wyglądało jak się rozrosną na całej rabatce i jak będą wyglądać w kompozycji z kulami z tuj .
Czasem tego nie widzę ale czekam i obserwuje :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

JAKUCH pisze:IWONKO ,ale dałas pokaz . Widzę ,że uwielbiasz czerwień i róż no może też łosoś . Mnie również te kolory się podobają są jaskrawe i praktycznie pasują do wszystkiego . Chyba najlepiej komponują się z zielenią . U mnie zaczyna pokazywać kwiaty lilia REGALE . Może jak jutro zajrzę do ogródka będzie miała otwarte kwiaty . Moje róże również nie wyglądają za ciekawie jedne obcięłam całkowicie a białą też chyba jutro obetnę . Kolorowych snów
Jadziu zdecydowanie uwielbiam łosoś :) , krzewy w odcieniach żółci, seledynu , jasnej zieleni one pięknie wyglądają na tle ciemnozielonej trawy.Kiedy zaczęłam tworzyć ogród nie sadziłam że będę miała skalniaki, czy kwiaty. Teraz wiem , że bardzo chciałabym mieć dużo róż ( bardzo podobają mi się angielskie) Póki co jestem zablokowana z sadzeniem i zakupami , dopóki nie zrobimy ogrodzenia bo tylko przy ogrodzeniu będę miała miejsce na jakiekolwiek obsadzenia.
Ale doczekam i tego :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Kochana, jejku allle u Ciebie kolorowo, aż nie wiem co powiedzieć :shock:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Iwonko :!: w życiu nie widziałam rojników taaakich kolosów :!: :D , a lewisje są po prostu cudowne, zwłaszcza te czerwone i pomarańczowe :!: :!: :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO jak tam u Ciebie dzisiaj z pogodą . U mnie było do południa słonecznie potem zebrała się burza ,ale delikatna . Wody i tak dużo nie trzeba ,bo jeszcze jedna nie zdążyła się wchłonąć . Też lubię łosoś . Mam parę róż w tym kolorze chociaż więcej czerwieni . Szkoda ,że wszystkie wraz nie mogą zakwitnąć , a może . Moje żółte róże jak zaczynają swój pokaz na wiosnę tak kończą dopiero jak śnieg spadnie ,albo przyjdą przymrozki . Miłego wieczoru .
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Miła Iwonko ! Może nieuważnie czytałem historię twojego ogrodu ale to cała książka. Napisz jak duży jest ogród,jaka gleba,klimat znamy.Dopiero wtedy jest możliwe udzielić sensowne porady.
Pozdrawiam ! Urodziłem się w ogrodzie i teraz powoli umieram w ogrodzie. Lata średnie nie miałem kontaktu z ogrodem.
Kocham wszystkich miłośników ogrodów i proszę nie wysyłałjcie spamu typu "twoje nasturcje mają wyjątkowo piękny kolor ".
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Bolesław Śron pisze: Kocham wszystkich miłośników ogrodów i proszę nie wysyłałjcie spamu typu "twoje nasturcje mają wyjątkowo piękny kolor ".
Witaj Bolku:) Jak miło że mnie odwiedziłeś :)
Nie czas myśleć o umieraniu a trzeba dbać o zdrowie i duszę :)
Nie bardzo rozumie jednak twoje ostatnie zdanie ( odznaczone kolorem ):( czy mógłbyś rozbudować swoją wypowiedź :)

Jeśli chodzi o wielkość tylnej ( za domem) części ogrodu - będzie to ok . 10 x 15 mb , za domem mam jeszcze wylaną płytę betonową o wym 5x 5 mb obecnie służy pod basen a w przyszłości chciałabym postawić tam altanę. Sporą część zajmuje też stara czereśnia ale nie zamierzam na razie jej zlikwidować .Ziemia ogólnie nie najlepsza raczej powiedziałabym , że lekko gliniasta ale pod każdą sadzoną roślinkę kopałam spory dół wypełniając go przed posadzeniem rośliny odpowiednią dla danego gatunku ziemią.Rośliny rosną dość dobrze mimo iż niektóre nie powinny a są narażone na mocne wiatry one póki co nie dają się już przez ok drugi sezon .Dlatego teraz chcę postawić w tylnej części ogrodzenie ( potem jakiegoś rodzaju osłonięcie np. maty wiklinowe ) ale ciągle mi się ta praca przesuwa z jasnych powodów :(

przednia część ( przed domem ) natomiast ma ok 9 x 12-13 mb ( tu z obsadzeniami już koniec )
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”