Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Ale masz cudne krzaczory. Takie właśnie lubię najbardziej. Róża koło altanki - klasyka. Ale trudno chyba byłoby wymyślić coś piękniejszego.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alutka piękne róże ;:138 i takie wypasione krzaczory 8-) super!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No tak... Alutka się postarała... piękne wielkie krzaczory... to wszystko pnące ?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Deszcz pojawił się wczoraj i dzisiaj, to trochę chociaż opluł rośliny. Ale lepszy marny deszcz niż żaden, zwłaszcza, że warzywa więdły.
Oto jak prezentowały się kilka dni temu buraczki i byliny:
Obrazek

Obrazek

Wiolu u nas chociaż chwasty w tej suszy trochę słabiej rosną ;) Tylko na działkach jest ten problem, że masz swoją działkę wyplewioną, a od sąsiada wprost walą drzwiami i oknami nasiona dorodnych chwastów :twisted: Mamy tak na jednej działce. A róże jak się już zadomowią, to będą się rozrastać z każdym sezonem, zwłaszcza te raz kwitnące, moje z poniższych fotek już poprzycinane, to teraz łysawo się zrobiło. A ta purpurowa to Charles de Mills, polecam z całego serca. Mam kilka, no kilkanaście (a pewnie i dziesiąt :;230 ) chciejstw różanych, ale to melodia przyszłości jak się dorobię ogrodu z domem ;) Wiosną kupiłam trzy NN, z czego chyba są dwie odmiany, które już posiadam. Wiolu Twoja Oliwka już chodzi do szkoły? (mam nadzieję, że nie pomyliłam imion...) A o kosztach wyprawek, podręczników słyszałam ostatnio w radio, ręce opadają normalnie.

Madziu chyba przywiodłam Ciebie telepatycznie, bo ostatnio sobie planowałam odwiedziny u Ciebie ;) Ja też uwielbiam duże krzaczki róż, mam nadzieję, że po tegorocznych mocniejszych cięciach, za rok też będzie ładnie. A czerwony klasyk, niby to nudne i zbyt pospolite, a taki efekt i samozachwyt powoduje ;)

Jolu dzięki dzięki :D Od momentu wyboru tych róż marzyłam o stworzeniu różanego buszu ;) Mam nadzieję, że następny sezon będzie równie wypasiony, bo sekator ostro poszedł w ruch po kwitnieniu.

Gabi moja rola w tym niewielka, to róże tak pięknie urosły i zakwitły, ja je tylko podziwiam ;) A z tych fotek wszystko jest pnące i niestety raz kwitnące, dlatego takie olbrzymy, ale coś za coś.

Ciąg dalszy róż:

Charles Austin
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Charles de Mills
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak jeszcze ładnie kwitł 7 lipca
Obrazek

Pełny dzwonek, który o dziwo wyhodowany z nasion
Obrazek

Obrazek

Żeby nie było za nudno z Charles`ami pierwsze zbiory jabłek :wink: - Geneva Early obficie w tym roku zaowocowała, trochę z "krostkami" ale jak na ekologiczną uprawę chyba w normie ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Czas leci nieubłaganie i moje obie dziewczyny idą do pierwszej klasy. Starsza do gimnazjum a Oliwka do podstawówki .... dzieci rosną a my się nie starzejemy :roll:
Alu, boski ten Charles :shock: Kolorek cudo. Mam spory kłopot z sadzeniem takich potworów, ale moze jak się postaram (czyt. coś wywalę :lol: ), to gdzieś go wcisnę :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tulipanka pisze:dzieci rosną a my się nie starzejemy :roll:
Wiolu dobre stwierdzenie ;) Też nie czuję, że lat przybywa, jakoś ciężko sobie uświadomić swój wiek :wink: To Oliwka zaczyna w tym roku szkołę, powodzenia już teraz życzę, pewnie trochę się stresujesz? Nasza Amelia na szczęście może pójść starym trybem za rok do I klasy.
Charles de Mills nie musi być taki ogromny, wszystko zależy od tego jak go poprowadzisz, jak będziesz przycinać, więc nie musisz się martwić mocno o miejsce, bo na początku wiadomo będzie mały.

Upałów i suszy ciąg dalszy, na termometrze nadal ponad 40 stopni w słońcu, a 34 w cieniu, koszmar. Trzeba ganiać wieczorem z konewką, aby i tak rośliny następnego dnia więdły.

Dzisiaj może mała przerwa w różach, więc kilka letnich bylin:

- przed ziołową rabatą:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- macierzanka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Charles de Mills posadziłam w tym roku i jestem zachwycona kolorem kwiatów :D Ciekawa jestem, jak ta róża będzie się sprawowała później, na razie nie narzekam.
Warzywa u mnie aż tak źle nie wyglądały, ale rosną na glinie i podlewałam je co jakiś czas. Tylko warzywa :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Weszłam z rana do obcego dla mnie ogrodu ;:oj ;:oj ..jakoś nie byłam chyba tu jeszcze a tutaj tak ładnie ;:63 i moje klimaty , dużo roślin , działkowo .Spodobało mi się ..wrócę najpewniej! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Mnie też rzucił się w oczy ten Charles... kurcze... co oglądam to mi się chce kupić, a przecież działka nie z gumy... ;:223

U nas nie ma problemu z wodą... leje prawie codziennie i nawet przyjemnie jest.. nie ma tych nieznośnych upałów.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mam Charlesa,ale on u Ciebie wielki:) No cudo ;:167 Pełny dzwonek bombowy ;:215
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Deeeeszcz, deszcz trochę się pojawił u nas dzisiaj :D I tak to mało z tego co popadało, ale chociaż z konewką nie trzeba latać, a i liście wchłoną chociaż tą wodę. Najbardziej żal więdnących warzyw - głównie szpinak i buraczki, trochę ogórki (ale przynajmniej dobrze w tym suchym roku owocują). Kilka krzaczków poziomek niestety też uschło.

Jak jutro będę na działce, to zrobię fotkę Charles de Mills i pokażę jak go skurczyłam :wink: Tylko muszę skończyć dżem porzeczkowo-jabłkowy, aby zorganizować czas na obróbkę szpinaku do mrożenia :wink: O tej porze roku człowiek rzadko wychodzi z kuchni...

Ewo nie będziesz narzekać na Charlesa :wink: A kolor kwiatów nie dość, że piękny to i intensywny, że nawet nie blaknie. U nas niestety po raz drugi w sezonie nie było wody w rowach działkowych przez jakiś czas i nie było czym podlewać, ale łaskawie zarząd napuścił wody do rowów i mamy czym podlewać właśnie przede wszystkim warzywa, bo inaczej te buraczki już dawno uschłyby (nie tylko one).

Maryno, bardzo miło mi Ciebie gościć i zapraszam ponownie :wit

Gabi Charlesa gdzieś jeszcze może upchniesz? Możesz go porządnie przycinać co roku, to nie wyrośnie na tak wielki krzak. U mnie dzisiaj ciut się ochłodziło, do 27 stopni ;:306 ale momentami było nawet czym oddychać, dopóki słońce na jakiś czas nie wyszło :wink:

Aniu zawsze marzyłam o tak dużym Charlesie i Cardinale, więc im pozwoliłam rozrosnąć się odrobinę :wink: Ale Charles lepiej to znosi, może zachodni wystawa mu służy? A pełny dzwonek trafił się jeden na całe opakowanie nasion owej odmiany.

Ciąg dalszy zaległych róż:

Rosarium Uetersen
Obrazek

Obrazek

Bernstein Rose w pierwszym sezonie ładnie rosła i kwitła, a od ubiegłego coraz z nią gorzej, nawet zmiana miejsca nie pomogła, trzeba chyba obejrzeć korzenie
Obrazek

Obrazek

Westerland uwielbiam jej barwy i pokarbowane płatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chopin, Pascali, czy może jeszcze coś innego?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego czwartku :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PUK PUK Alicjo, a gdzie się snujesz po innych wątkach a u siebie nie bywasz? Dawno nic nie wstawiałaś?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alutka melduję się u Ciebie ;:196
Jak tam? Pada choć trochę u Was? U mnie to jest chyba najbardziej suche lato od czasów wprowadzenia się do domu :roll: Dziś znów mnie czeka podlewanie..
Buszowato u Ciebie się zrobiło, fajnie ;:215
Dawaj nowe fotki, wszyscy na nie czekamy!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

:wit Alu.
Piękne róże ;:333 ogromne krzaczory ;:oj . Wpisuję się i wracam do początku.
A ta biała NN to na pewno nie jest Chopin...on ma pełniejsze kwiaty. Zajrzyj do mnie dla porównania.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witam!

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, to i czas zacząć jakieś prace porządkowe, powolne zbiory plonów, no jakieś drobne zakupy jesienne (dwa opakowania tulipanów biedronkowych zdobyte :wink: ciekawe czy będą te tanie szafirki). Żółte śliwki przerobione na powidła, nawet z jeżyn wypróbowałam nowy dżem.

Dorotko, bywam sporadycznie na forum, to chociaż przebiegnę przez ogródki znajomych, na mój wątek nie starcza czasu, chęci też brakuje... :wink: Zresztą u mnie nuuda, to co tu pokazywać.

Jolu u mnie gdzieś trochę padało w sierpniu (i strasznie ochłodziło się), ale takie padanie nienawodni, musiałoby chyba cały tydzień padać żeby porządnie podlać wszystko. Tak suchego sezonu też nie pamiętam, może z początku działkowania. Nigdy tak dużych ziemniaków i nie mieliśmy :D (dwa lata temu wszystkie zgniły dla odmiany). Busz też niedawno dostrzegłam oglądając zdjęcia sprzed 3 lat, nie wiedziałam, że aż tak zagłuszyłam wszystko...

Dorotka350 miło, że mnie odwiedziłaś. Właśnie tka od kilku lat czekam na kolejne potwierdzenia, że ten mój Chopin niem nie jest. W ogóle ta róża jakaś dziwna jest, niby ładny kwiatostan, a jak się otworzy to bywa wprost brzydki. Jedne róże rosną w ogromne krzaczki, a drugie przyhamowały i w ogóle nie mogą ruszyć z miejsca, chyba Bernstein Rose trzeba będzie spisać na straty :( A do Ciebie tez wpadnę obejrzeć róże, masz to jak w banku ;)

Zapomniałam, że nie pokazywałam lilii tegorocznych, zresztą nie było zbytnio co. Po majowych mrozach wiele z nich nie zakwitło, albo bardzo bardzo marnie. Ale lilie przy następnej okazji.

A tymczasem kilka ujęć z zielarskiego ogródka:

- oregano na pierwszym planie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- wymieszane z kolendrą
Obrazek

- Graham Thomas z obrzeża zielnika
Obrazek