Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Olu z powodzeniem możesz uprawiać powojniki w donicach,jest masa odmian,które się do tego nadają.
Poczytaj tutaj:

http://www.clematis.com.pl/wms/65163.html
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Ja ma w takiej donicy trzy sztuki

Obrazek
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oo świetnie :) bo już się obawialam, że muszą być w ziemi tylko.
Dzięki za poradę :)
Mam na razie Polish spirit, jest jeszcze malutki i czeka w domu na cieplejsze dni :)
kiedy będę go mogła już spokojnie wsadzić do ziemi? początek kwietnia?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Piękne te Twoje clemki. Powiedz mi jakie to odmiany i który to ich sezon w tej skrzynce?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

asta6265 w skrzyni jest w kolejności Mazowsze ,Jerzy Popiełuszko ,Generał Sikorski . Na zdjęciu drugi sezon w skrzyni . Zdjęcie poniżej Jerzy Popiełuszko miał kwiaty wielkości dłoni

Obrazek
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękne :D a jakie one mają warunki pełne ;:3 ??
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Ja od kilku lat mam powojniki w donicach - z roku na rok zresztą coraz więcej (buduję sobie powoli taki szpler z clemków).
Każda doniczka ma zrobioną taka piramidkę z 4 bambusów wsadzonych w rogi donicy i złapanych razem na szczycie + dodatkowo, w środku piramidki jest zawsze jeden mniejszy bambusik na plakietkę i prowadzenie rośliny świerzo po wysadzeniu.

Sprawdza się to całkiem nieźle - rośliny są może nieco mniejsze niż te sadzone w gruncie (zwykle około 1.7-1.9m, texensis ponad 2m), ale kwitną bardzo fajnie i obficie. Problemy mam z 2 odmianami: "Piluu" dorasta do 1m i nic więcej nie idzie do góry (ale ładnie kwitnie) a "Purpurea Plena Elegans" rozrasta się tak jak pozostałe, ale jakoś ma mało kwiatów. Nie wiem czy to przypadek, czy akurat te odmiany słabo tolerują donice.

Cały szpaler poganiany nieco w szklarni (zdjęcie z 2 maja zeszłego roku):
Obrazek

Bylinowy cleamtis texensis (donica po lewej) ma dodatkowo 2ga mniejszą piramidkę na bardzo młodziutkie pędy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze torszkę detali (od góry: 3xOmoshiro, 2xJulka, Princess Diana, Josephine)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Leszku poleć mi jakiegoś clemka do pełnego słońca który kwitnął by przez cały sezon :D
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Leszku ale Ty kusisz tą Josephiną ;:131 w ofercie OBI jest za 75 zł kosmos ;:14

Z tych którego wrzucić w donicę :Clematis Kacper ,Clematis Blue Explosion PBR , Clematis Kardynał Wyszyński
Purpurea Plena Elegans by tak pięknie się prezentował jak Twój Omoshiro

Purpurea Plena Elegans lipnie w donicy? :|
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

Leszku pięknie wyglądają Twoje clematisy.
Ja na razie mam Polish Spirit i też mam zamiar wrzucić go w donicę :)
Na weekend planuję dokupić kilka odmian w obi.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wielkokwiatowych to raczej musza być odmiany wcześnie kwitnące (na zeszłorocznych pedach) .. wtedy można uzyskać 2 (maj/czerwiec i lipiec/sierpień) albo 3 rzuty kwiatów (+wrzesień).

Z jasnych zdecydowanie moim faworytem jest Omoshiro (piekny kolor, całkiem duże kwiaty, wcześnie startuje), bardzo ładnie wypada też biała Matka Siedliska (na wiosnę kwiaty półpełne lub pełne, potem w lecie pojedyncze).

Z ciemniejszych dobrze w słońcu sobie radzi "Vyven Pennell". Doskonale mi się w zeszłym roku sprawdziła "Julka" (mam ją dopiero 1 rok, ale już widać, że to mocny zawodnik ;D - piękne aksamitne kwiaty i nie blakły mocno nawet na pełnym słońcu, tylko zaczyna kwitnać nieco poźniej).

Bardziej kolorowe paskowane odmiany - to stare sprawdzone: "Dr Ruppel" i "Carnaby"

Z nieco droższych i jak na razie mniej rozpowszechnionych odmian to jak pokazywałem wcześniej doskonale w donicy radzi sobie u mnie teksańki "Princess Diana" - to jest bylinowy, więc ma tą zaletę, że na zimę można wszystko wyciąć, wyciągnać bambusy i schować do piwnicy gdzie nie zajmie tak dużo miejsca jak te wielkokwiatowe. Zaskakująco fajnie się też sprawdziły Jospehine i Diamantina - nawet młode rośliny pięknie i długo kwitły, bez problemu też przezimowały w donicach (wstawione do nieogrzewanego pomieszczenia) - a tego się najbardziej bałem ;)

-- Wt 27 mar 2012 11:31 --
edi13 pisze:Leszku ale Ty kusisz tą Josephiną ;:131 w ofercie OBI jest za 75 zł kosmos ;:14 |
W życiu bym chyba nie dał 75zł za powojnika.... na Allegrooo można "wychaczyć" po 30zł - co nawet z przesyłką jednej rośliny daje raptem 50zł. Ja swoją Josephine i Diamantine kupiłem z przeceny w Auchanie... jak już przekwitły i zmarniały to sprzedawali po naście złoty... na szczęście odżyły :tan :tan :tan Warto było zaryzykować - aż żałuję, że nie wziąłem wiecej, a było tam jeszcze kilka ciekawostek.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edi13 pisze:Z tych którego wrzucić w donicę :Clematis Kacper ,Clematis Blue Explosion PBR , Clematis Kardynał Wyszyński
Purpurea Plena Elegans by tak pięknie się prezentował jak Twój Omoshiro
Kiedyś, dawno temu, miałem "Kacpra" w donicy.... niestety nie przeżył zimy. Później się okazało, że w tej donicy nic nie jest w stanie przezimować (jakieś specyficzne miejsce czy coś), wiec teraz tam sadzę jednoroczniaki tylko. PPE - niestety na razie średni jestem z niej zadowolony, chyba przesadzę do gruntu jak w ty roku będzie równie słabo kwitła. Reszty nie znam... Wyszyńskiego kiedyś bardzo długo szukałem i nie mogłem dopaść, i sobie odpuściłem. Blue Explosion wylądował na liscie zakupowej pt. "być może jak znajdę miejsce" na ten rok ;)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Leszku fajnie,że pokazałeś swój sposób prowadzenia powojników,masz naprawdę rękę do nich.
Gdzie zaopatrujesz się w bambusy?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

lesioc Piękne te Twoje clemki. Też bym chciała tak je prowadzić w donicy jak Twoje - muszę pomyśleć.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Ja kupuję bambusy w Centrach Ogrodniczych lub marketach budowlanych, ceny są przyzwoite od 0,50 zł za cienkiego patyka ok. 80 cm długości. Te pokazane w donicy są po 1,50 zł do 2 zł za sztukę 2 m długości.
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”