MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Takiego kwietnia to dawno nie było :( jest zimniejszy niż luty od 3 lat :roll:
andrzejm1954
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dopiero dzisiaj tzn. 28 kwietnia tak naprawdę ruszyły pełna gębą. ;:138
Pozdrawiam! Andrzej
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Wczoraj było aż 17 stopni, na słońcu można było chodzić w krótkim rękawku. Koło ulika ogrodowych kręciły się samce, i widziałem nawet jedną samiczkę jak wracała do ula z pyłkiem. U rogatych nic się nie działo, długie zimno i mrozy je najwyraźniej wykończyły. Choć jeszcze żywię nadzieje że jedna, może dwie samice żyją i latają jak nie patrzę.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie lata jeszcze sporo samców rogatej. Robią rekord w długości życia, chyba. Samice zaklejają kolejne trzciny, ale idzie im powoli. Rano rurki w chatkach są czarne od wystających, jeden przy drugim, smolistych łbów samic, więc jest ilościowo dobrze.

Wystawiłem w końcu ogrodowe do chatek, bo już od pewnego czasu samce wygryzały się dosyć licznie w pudełkach do zimowania. Wczoraj latało już ich od groma. Samice śpią, no i dobrze.

Przy glinie pojawiły się samce porobnic. Zaglądają w każdą dziurę, szparę - jak to samce :wink: . Czekam na samice. To drugi sezon z nimi, więc jak zwykle na początku pojawia się niepewność czy samice wrócą do miejsca wygryzienia.
Puszczykot
100p
100p
Od: 28 sty 2017, o 21:43

Post »

Ave. 50 rurek zamurowały rogate. Licząc 5 kokonów na rurkę to będę miał tyle samo co w tamtym roku. Dobre i to . Ale myślę , że polatają jeszcze chwilę. Ogrodowe już zaczynają latać z pyłkiem.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Fajnie , że coś się wreszcie dzieje , pogoda co prawda w kratkę , ale dadzą radę nasze panie.

Mam jedno miejsce do którego lata tylko 1 samiczka rogatej , zobaczę ile zdoła zamurować rurek - już ma 5 sztuk więc wszystko się okaże na koniec sezonu -a w sumie to ile będzie konkonów to czas pokaże .

Znalazłem jeszcze rurkę w której mizernie poukładały sobie komory z liści miesierki , dołożę trzcinki to może się skuszą na takie lokum .
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Witam pytanie do znawców rogatej jak rozpoznać zamurowaną rurkę ;:333 Jaka jest różnica murowania rogatej i ogrodowej ;:304 foto mile widziane ;:223

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
adam_k27
200p
200p

Post »

Chyba jedyny, choć nie do końca pewny sposób, to wziąć suwmiarkę i zmierzyć średnicę rurki :D Te grubsze to raczej rogate a chudsze to raczej ogrodowe.
A tak na serio to sam nie wiem, chyba nie ma za bardzo różnicy? Ale znawcą nie jestem.
klik
1000p
1000p

Post »

Dałem foto przykładowe w zeszłym roku, do tego nic się nie zmieniło raczej :;230 . W necie też sporo zdjęć korków rogatej i porównań. Zazwyczaj płaski korek bez poprzyklejanych ziemnych farfocli to rogata, z farfoclami, żyłkami z ziemi to ogrodowa. Średnica rurki jest praktycznie żadną wskazówką.

Dzisiaj pod gliną nasypane nieco świeżo wygryzionej suchej ziemi, czyli chyba samice zaczynają prace górnicze jednak.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Dzięki znalazłem zdjęcia na 1 stronie ;:215 jutro zobaczę u siebie czy dam radę rozpoznać i czy jeszcze latają rogate bo z ogrodową to nie ma problemu;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
adam_k27
200p
200p

Post »

Wczoraj rano widziałem samca rogatej jak czatował między rurkami. Skoro on przeżył to może jakaś samica też? Jeszcze jest nadzieja. Rurek zamurowanych - dalej zero.
adam_k27
200p
200p

Post »

Dziś ciepło, u ogrodowych ruch jak w ulu, ale widać głównie latające samce. Zajrzałem do rogatych a tu jedna rurka zamurowana :heja
Widać że świeża robota bo tynk jeszcze mokry :lol:
Puszczykot
100p
100p
Od: 28 sty 2017, o 21:43

Post »

Dziwna sprawa. Mieszkamy niedaleko od siebie w sumie a u mnie już 52 rurki zamurowane i rogate nie są już rude tylko pomarańczowe. Czyli powoli zbliżamy się ku końcowi. Chyba zbyt ciepło u mnie miały kokony :/
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

U mnie zero rurki zamurowanej jeszcze :( ten rok może być okropny :roll:
klik
1000p
1000p

Post »

W sobotę rogate latały bardzo słabo, bo już wisiał deszcz w powietrzu. Wczoraj dramat pogodowy, chwilami 2 stopnie na plusie i ulewa. Dzisiaj zimo, wietrznie i wilgotno, raptem 5 i pół oczka na plusie. Zamurowanych około 200-300 trzcin, czyli strasznie mało jak na ilość wystawionych kokonów. Wegetacja opóźniona o jakieś 4 tygodnie, nawet śliwy węgierki są dopiero w słabo rozwiniętych pąkach. Nie pamiętam tak obleśnej wiosny. To że jest zimno, to pikuś. Było tylko parę słonecznych dni od początku lutego. Dalej liczę na rogate, nie są mocno zlatane, więc może jeszcze pokażą na co je stać. Chociaż trupki pod chatką już się pojawiają.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”