Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu przetestuje za rok sposób z włóknina na truskawkach.Nasze takie zaschnięte, biedne w tym roku..a Twoje.. ,,...Ech..jak malowane :D I Iryski takie urocze, czosnki, orliki, żurawki..Tyle u Ciebie kolorków. U mnie była ulewa, która uświadomiła mi ze nowa ziemia nawieziona do nowego ogródka to ..piach., okrywający około 20 cm warstwą starą żyzna glebę . Na drugi dzień w południe była biała. A ja wsadziłam w to moje wyniuniane sadzonki jednorocznych.( szałwie błyszczące, gazanie, dalie niskie, astry, lewkonie, cynie ) Chyba z pięknych sadzonek będą bardzo mizerne roślinki. W ten sposób życie weryfikuje marzenia o kolorkach przy drodze :( Soniu życzę Ci dużo deszczu, zdrowia, i kolejnych kolorowych kwitnień . I oczywiście tego, aby nicienie wytępiły jak największą ilość pędraków z trawnika :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu na początku Red Baron puszcza pojedyncze źdźbła. Dopiero w kolejnym roku się zagęszcza, ale nigdy nie jest, jak inne trawy gęsty po całości.
Na zdjęciu dwuletni, ale rośnie w skrzynce balkonowej, kępa się nie rozszerza. Jeśli nie ma ogranicznika, to potrzebuje więcej czasu na stworzenie porządnej kępy.

Obrazek

Olu szkoda, że nie przekopałaś gleby po nawiezieniu. U mnie stale widły amerykańskie w użytku, każde nowe podłoże przekopuję (kompost, glinę). Rośliny z głębokim systemem korzeniowym dostaną się do spodniej warstwy i na pewno będą ładne. Pozostałym trochę nawozu zaaplikujesz i dadzą radę, nie stresuj się. ;:168
Truskawki co roku przykrywam, bez żadnych nawozów i oprysków świetnie plonują. Na pewno Twoim by włóknina zatrzymała wilgoć i byłyby w lepszej kondycji.
Dziękuję za życzenia, ;:196 niech się spełnią jak najszybciej. :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Już masz truskawki? ;:oj U mnie jeszcze zielone ;:65
Ja też uważam nawadnianie kroplujące za cud, i w nosie mam czy to ładne czy brzydkie :;230
Czy ja u ciebie widzę dalię??? Ja swoje dopiero w sobotę posadziłam ;:218
Nie obawiasz się trochę tych nicieni?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne masz orliki, Soniu! ;:138
Ja w tym roku szczególną uwagę zwracam na orliki właśnie. Może dlatego że moje odmianowe w większości wyginęły...
Oczywiście nie tylko one przyciągają wzrok. Widzę też inne ślicznotki, w tym kwitnącą różyczkę i coś do schrupania. ;:215
Pragniesz deszczu? Niech pada. ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu :wit . Chwilkę u Ciebie nie byłam a tu takie szaleństwo kwitnień ;:215 . Ten miniaturowy lilak pachnie obłędnie. Mam go u siebie w formie krzewiastej i czuć go z daleko ;:215 . Red Baron pięknie Ci rośnie a moje sadzone jesienią marne i nie wiem czy coś z tego będzie ;:222 . Nad liniami nawadniającymi to i ja się zastanawiam ale póki co to nie jest inwestycja na już . Niestety są inne, ważniejsze ;:131 . Moja Rose de Rescht jeszcze w pąkach a pozostałe też nie gorzej ;:65 . Zaraz zacznie się szaleństwo róż, powojników, ostróżek itd ;:138 . U mnie wczoraj trochę popadało ale nadal sucho ;:222 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Rośliny rosną u ciebie Soniu jak na drożdżach.
Widać dobrą rękę Pani ,które o nie BARDZO dba. ;:173
Orliki I zawilce masz śliczne.
Pozdrawiam; )
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Soniu w przyszłym roku muszę koniecznie posiać rzodkiewki. :!:
W tym sobie odpuściłam i teraz żałuję a zwłaszcza, kiedy widzę je u Ciebie.
Dalie piękne wypatrzyłaś i przynajmniej już masz ozdobę w ogrodzie a nasze posadzone podobnie...moje też ledwo wychodzą z ziemi. :wink:
Jednak damy im trochę czasu żeby się rozkręciły i pokazały na co je stać.
Irys biały przecudny i taki świeży tak samo surfinie...cudne. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród w ciągu dwu dni zmienił wygląd na cudnie zielony. Jestem szczęśliwa, bo nawet podjedzone przez ślimaki cynie wystrzeliły w górę i nie będą już tak atakowane.
Sąsiadka przyniosła pudełko astrów, :roll: więc między opadami szybko posadziłam.

Małgosiu truskawek już dziś uzbierałam ze dwa litry. Niestety najbardziej czerwone smakują też kosom lub szpakom.
Dalia pędzona w szklarni, kupiłam kwitnącą. :)
Jakbyś zobaczyła zdjętą darń, gdzie kłębią się dzisiątki pędraków, też byś się nie bała nicieni. To są niby nicienie mięsożerne, ;:173 atakują głównie żyjątka. Poczytałam trochę i doszłam do wniosku, że to lepsze, niż Dursban, okropna trucizna, która latami będzie zalegać w glebie. ;:202 Na ręczne kopanie darni, nie mam siły, a wynajęcie kogoś do pracy u nas graniczy z cudem.

Lucynko moje orliki odmianowe chorują i pewnie też je stracę. Taki los ogrodnika. ;:174 Posadziłam własne siewki, ale już mrówki dwie wykończyły, zanim się spostrzegłam. ;:223
Dziękuję, ;:196 Twoje życzenia deszczu się spełniły, mam porządnie podlany ogród. ;:215

Ewelinko lilak Meyera, może nie ma spektakularnie pięknych kwiatów, ale zapach niesamowity. Dla tego zapachu go kupiłam. :tan
Na okazałe kępy Red Barona trzeba poczekać ze dwa, trzy lata. ;:108 Ja swój porozsadzałam w kilka miejsc, ale zrobiłam ograniczniki. Od razu wydają się być bardziej okazałe.
Tylko trochę słońca i będzie znowu kolorowo na rabatach. :tan
Prawie nic nie robię w ogrodzie. Ostatnio deszcz, ale też wczoraj dwu wnukom poświęcałam czas. Miesięczny na rękach, a dwulatek leżał na przewijaku i kazał się gładzić po plecach, bo widział, że tak Antosia uspokajałam. :D

Aniu dopiero po aktualnych deszczach widać, jak roślinom była potrzebna woda. Dosłownie w ciągu dwóch dni wszystko wystrzeliło w górę. ;:215 Chwasty też. ;:306
Pisałaś u siebie o przyglądniu się roślinom, właśnie dopiero na fotografii dostrzegłam, że róża Louis Odier zaatakowana przez skoczka. ;:224

Elu sieję niewiele nowalijek, bo warzywnik po rewolucjach zmalał, ale tylko ze szpinaku zrezygnowałam w tym roku, inne choć po trochu siałam.Teraz sałaty nie możemy przejeść, bo po deszczu rośnie jak szalona.
Biały irys w tym roku zakwitł ładnie, bo w ubiegłym strajkował. ;:173

Deszcz pada trzeci dzień, więc fotografie zrobione na szybko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

cyma2704 pisze: Sałaty i petunie dla Dominiki Amanity. ;:196

Obrazek

Obrazek

Soniu! Dziękuję Ci za to zdjęcie! ;:168 Jestem dumna i szczęsliwa, że z moich nasion wyrosły takie piękne rośliny! Ale to oczywiście Twoja zasługa, że takie piękne urosły ;:108 ;:196 Piękne! Szczególnie sałaty się udały :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko sałaty tylko trochę kompostu dostały i rosną po deszczach pięknie. Codziennie je jemy. :)
Kilka petunii podarowałam mamie i też wspaniale u niej kwitną. Pozbieram nasiona, może powtórzą cechy, innych nie mam, nie pokrzyżują się.
Aminek i inne siewki też ładnie rosną, choć małe, bo później wysiałam.
Serdecznie dziękuję, jeszcze raz. ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu jak zwykle nacieszyłam oczy widokami u Ciebie. Iryski jakie masz śliczne. No i ten ład i porządek na rabatach. Super!
Kochana czy chwaliłaś się może już zdjęciem drugiego wnusia? Chętnie zobaczyłabym maleństwo. ;:333
Truskaweczki uwielbiam i nie mogę się już doczekać.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Jasne , rośliny potrzebują czasu a ja chciałam efekt natychmiastowy ;:224 . Muszę poczekać i nie ma innego wyjścia . Mój brat dwa dni temu doczekał się drugiego synka i tez będą mieli takie zamieszanie jak u Ciebie bo ten pierwszy jest dwulatkiem jak u Was ;:108 . Oj będzie się teraz działo w ogrodzie. Po tych deszczach rośliny znowu ruszą do boju ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wyhodować tak piękne petunie z nasion to wyższa szkoła jazdy ;:215 Sałaty też bardzo apetyczne.Mam nadzieję,że kolejne rachunki za wodę nie będą rujnujące,bo popadało chyba wszędzie. Dalia urocza,do jesieni zdąży się wykwitnąć,bo u mnie czasami nabiorą rozpędu,a tu mróz w jedną noc kasuje wszystkie :( Długo masz już czosnki? Rozrastają się?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Soniu, za info o Red Baron. Już myślałam, że u mnie coś nie teges z nim, że taki rozlazły ;:333
Różyczki widzę i u Ciebie zaczęły! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Deszczem niestety nierówno obdzieliło. U mnie tylko jednego dnia, dwa razy po godzinie podlało. to tyle , co nic ;:222
Forum kształci ;:108 Od lat miałam lilaka NN. dzięki forum dowiedziałam się, że mam Lilaka Meyera. Potem zaczęłam podejrzewać, że to może jednak Palibin ;:202 A teraz dowiaduję się, że mam dwa w jednym :;230
Ciekawa jestem jakie będą efekty po działalności nicieni?
Pełny bodziszek śliczny, jak maleńka różyczka ;:63 Kwitnąca róża, to już tegoroczna? Szybko wystartowała panienka, to jej się chwali ;:oj
Pogodnego weekendu ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”