Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Niesiu Twoja zakwitła już w maju? ;:oj Moja dopiero w czerwcu, ale może w tym roku będzie wcześniej, jest dla niej nadzieja ;:138
Ciekawe jaki kolorek wyjdzie w tym roku, chciałabym takie wpadające w granat/fiolet ;:173
Dziękuję ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, piękne widoki ;:108 A tam między kamieniami masz chyba przypołudnik, tak? Też własnej produkcji?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzięki Madzia! Przypołudnik wysiałam do gruntu pod koniec kwietnia, podobnie jak portulakę, kwitły całe lato :uszy
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

robaczek_Poznan pisze:Niesiu Twoja zakwitła już w maju? ;:oj Moja dopiero w czerwcu, ale może w tym roku będzie wcześniej, jest dla niej nadzieja ;:138
Ciekawe jaki kolorek wyjdzie w tym roku, chciałabym takie wpadające w granat/fiolet ;:173
Dziękuję ;:180

tak zakwitła na początku maja :D pod koniec lutego przeniosłam ją do ogrzewanej szklarni by miała więcej światła (wcześniej oczywiście ją przepikowałam)....no i zaczęła kwitnienie już w maju :)

mam nadzieje, że w tym roku też mi się uda wyhodować lobelkę o tej samej porze mimo późniejszego siewu :wink:

jeśli chodzi o kolorek to ja na Twoim miejscu stawiałabym na przypadek :D ja w zeszłym roku kupiłam różne kolorki lobelii a wyszły same niebieskie :evil: tylko kilka sadzonek miałam fioletowych, aż nie mogłam w to uwierzyć :evil: .......opakowania były piękne kolorowe a w środku jeden i ten sam kolor :(

kiedyś ktoś tutaj na forum pisał, że kupił sobie niebieską a wyszła biała, więc nie jest powiedziane, że wyjdzie taka jak na obrazku :cry:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Opowiedzieć Wam coś śmiesznego?
Pierwszy raz siałam lobelię jak chodziłam do liceum (ładne kilka lat temu). Nie wiedziałam o niej nic poza tym co producent napisał na opakowaniu... Skończyło się to tym, że wysiałam pół opakowania w gęstym rządku i potem pikowałam POJEDYNCZE siewki :;230 robota uciążliwa i koronkowa, ale wykonalna. A ile sadzonek potem miałam :wink: Ładnie porosły i cieszyły oko całe lato. Jak po jakimś czasie trafiłam na FO i zobaczyłam pikowanie kępkami zrobiło mi się głupio ;:306
Lobelię sieję zawsze koniec stycznia/połowa lutego. No i czasami znajduję samosiejki pod balkonem. Mizerne ale są :)
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

A ja odnoszę wrażenie, że pikowane pojedynczo rosną bardzo dobrze i potrafią się bardzo mocno rozrosnąć o ile nie są zbyt gęsto posadzone. W kępce zaś jest od samego startu kilka roślin i w efekcie ich rozrost jest chyba słabszy niż tych pojedynczych.
Pikowałem i kępkami i pojedynczo. Kiedy wsadzałem do skrzynek to już właściwie były tylko pojedynczo, czyli te z kępek w dużej ilości wypadły.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Mogę powiedzieć tyle, że pojedyncze dawały efekt podobny do tych z kępek (czyli w sumie bardziej się rozrastały). Z tym że jak pikuję kępki to takie niewielkie po 3-5 siewek.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A ja kombinuję, żeby do wielodoniczek sypnąć po 5 odliczonych ziarenek :;230 Myślicie, że wykonalne?
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Kasiu ależ mnie urzekła ta twoja ukwiecona ścieżka- cudo!!!!!!
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Lorrie - może zamocz palec i takim poluj na nasiona w torebeczce? Potem patyczkiem po 5 zrzucaj i jakoś da radę? Ale nawet jak Ci się czasem 6 trafi to tragedii nie będzie :D
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Doznałam szoku, te nasiona to jakiś drobny pyłek, czy one rzeczywiście tak wyglądają? Nie da rady rozróżnić pojedynczych nasionek!
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Ja jak wysiewałam begonie, a one są jeszcze drobniejsze, to patyczkiem do szaszłyków zamoczonym w wodzie nakładałam je na ziemię i naprawdę nie powyrastały gsto więc jak chce Ci się bawić to możesz tak sprobować :D
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Czy wysiewałyście własne nasiona :?:
Udało mi się trochę zebrać i będę próbować w połowie lutego siać własne oraz kupne.
Obrazek
Zeszłoroczna.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Z własnych nasion mogą wyjść różne pokrojem i kolorem niż roślinki mateczne, ale też się udadzą.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Cześć wszystkim właśnie wysiałam moją lobelię tylko, że przysypałam ją lekko ziemią i nie wiem czy dobrze bo przeczytałam, że potrzebuje światła do kiełkowania czy to prawda? ;:108
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”