W.o...Pieczywie
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: W.o...Pieczywie
Mój chlebek nigdy nie doczekał się zapleśnienia czy zeschnięcia. Znika najdalej na drugi dzień po wypieku. Na pieczenie z rozczynu jeszcze się nie zdecydowałam, ale kupuje mieszankę chleba pewnej firmy, z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni.Dodaję tylko suche drożdże , odrobinę soli, cukru i oleju. Resztę załatwia za mnie automat do wypieku chleba. Współpracuje ze mną już kilka lat (nie jest markowy, ale udany model). Z doświadczenia podpowiem, że przed czasem wyrośnięcia i pieczenia, trzeba wyciagnąć mieszadełka. Można wtedy jeszcze po wierzchu posypać sezamem, czarnuszką ,makiem lub innymi ziarnami.
Grawantuję, że wszystkie problemy z przechowywaniem chleba znikną , bo chlebek jest zjadany błyskawicznie
Grawantuję, że wszystkie problemy z przechowywaniem chleba znikną , bo chlebek jest zjadany błyskawicznie

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W.o...Pieczywie
Mnie jako facetowi raz udało się upiec chleb, w dodatku bananowy. Musze przyznać, że nawet go nie spaliłem i wyszedł w miarę ok. Do kawy i na śniadanie bardzo dobra opcja.
Re: W.o...Pieczywie
Teraz jak są wypiekacze do chleba to żadna sztuka "udało się"
Większe pytanie czy te wszystkie mieszadła i tak dalej są bezpieczne...

Regulamin Forum
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 46
- Od: 10 sty 2018, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: W.o...Pieczywie
Zastanawiam się nad kupieniem maszyny do wypiekania chleba.
Jednak martwi mnie tutaj cena mieszanek do przygotowywania chleba.... Czy ktoś może przygotowywał swoje własne mieszanki?
Jednak martwi mnie tutaj cena mieszanek do przygotowywania chleba.... Czy ktoś może przygotowywał swoje własne mieszanki?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Posty: 5153
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: W.o...Pieczywie
Od pół roku posiadam taką maszynę, do tej pory wypiekłem kilkadziesiąt bochenków chleba, za każdym razem inna receptura składająca z różnych mąk o różnym składzie i proporcji. Trochę wprawy i za każdym razem udaje mi się, Używam mąki orkiszowej, żytniej i pszennej, nawet z Basi tortowej wychodzi smaczny chlebek. Dodaję siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni i czasem nawet orzechy. Drożdże daję suche za 0,39 gr, a więc 1 kg chleba mi wychodzi całkiem tanio, po trzech godzinach chleb upieczony. Receptura jest także w zakupionym wypiekaczu. Mam taki All. Automat do chleba Wypiekacz Yoer 19 prog. PRZEPISY
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: W.o...Pieczywie
Hooth, nie musisz piec w maszynie korzystając tylko z gotowych mieszanek. Spokojnie szukasz przepisu i pieczesz ze zwykłej mąki. Jak z pszennej czy orkiszowej - to na drożdżach lub zakwasie, jak żytni - to na zakwasie. Maszyna na początku drogi pieczenia swojego chleba to super sprawa!
Re: W.o...Pieczywie
U mnie moja partnerka zajmuje się wypiekiem chleba... jest specjalistką w tym temacie... nie korzysta ze specjalnych maszyn tylko używa miksera... chlebek i bułeczki smakują wyśmienicie. 

Re: W.o...Pieczywie
Dziś nas naszło i upiekliśmy po raz pierwszy chleb.
Skorzystaliśmy z popularnego ostatnio w internecie przepisu na "chleb z garnka".
Do przygotowania takiego chleba potrzeba dużego żeliwnego garnka lub zwykłego większego, wysokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Bez użycia specjalistycznych maszyn do wypieku, z mąki jaka w szafce była i drożdży.
Rewelacja - smak, wygląd. Polecam dla każdego na początek zabawy z pieczeniem chleba.
Skorzystaliśmy z popularnego ostatnio w internecie przepisu na "chleb z garnka".
Do przygotowania takiego chleba potrzeba dużego żeliwnego garnka lub zwykłego większego, wysokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Bez użycia specjalistycznych maszyn do wypieku, z mąki jaka w szafce była i drożdży.
Rewelacja - smak, wygląd. Polecam dla każdego na początek zabawy z pieczeniem chleba.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Re: W.o...Pieczywie
Swój chleb z garnka jest super. Ja piekłam też w naczyniu żaroodpornym, ale marzy mi się garnek gliniany.
Re: W.o...Pieczywie
Chyba obecnie przybędzie domowych piekarzy. I bardzo dobrze.
U mnie robi się pierwszy zakwas z mąki żytniej razowej.

Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
Re: W.o...Pieczywie
A macie jakiś sprawdzony przepis na chlebuś na drożdżach?
Re: W.o...Pieczywie
Ja mam
Porcja na jedną foremkę keksówkę:
Pół litra ciepłej wody i 5 dkg drożdży - wymieszać.
Do tej mieszaniny dodać łyżeczkę soli, pół kilo mąki (może być sama pszenna, ja daję 300g pszennej i 200g żytniej), pół szklanki otrębów. Można dodać kilka łyżek sezamu, wtedy chleb ładniej pachnie. Wymieszać wszystko łyżką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przełożyć do natłuszczonej keksówki, posypać ziarnami.
Piec 50 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Dosłownie 5 minut roboty, a chleb wychodzi przepyszny.

Porcja na jedną foremkę keksówkę:
Pół litra ciepłej wody i 5 dkg drożdży - wymieszać.
Do tej mieszaniny dodać łyżeczkę soli, pół kilo mąki (może być sama pszenna, ja daję 300g pszennej i 200g żytniej), pół szklanki otrębów. Można dodać kilka łyżek sezamu, wtedy chleb ładniej pachnie. Wymieszać wszystko łyżką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przełożyć do natłuszczonej keksówki, posypać ziarnami.
Piec 50 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Dosłownie 5 minut roboty, a chleb wychodzi przepyszny.
Pozdrawiam, Dorota
Re: W.o...Pieczywie
O, jaki prosty przepis na chleb, muszę go wypróbować. Zastanawiam się tylko, czy wystarczy 15 minut na wyrośnięcie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
__________________________________________________________
"Jeżeli masz ogród i bibliotekę, to masz wszystko czego potrzebujesz".
"Jeżeli masz ogród i bibliotekę, to masz wszystko czego potrzebujesz".
Re: W.o...Pieczywie
Wystarczy. Stawiam zawsze w ciepłym miejscu (blisko grzejnika lub na stole gdy świeci na niego słońce) i po kwadransie ciasto jest wyrośnięte. Ciasto do wyrastania przykrywam ściereczką.
Pozdrawiam, Dorota