Bluszcz pospolity (Hedera helix ) w ogrodzie
Bluszcz(Hedera) w ogrodzie
Może ktoś mi doradzi jak gęsto sadzić bluszcz wzdłuż płotu, tak żeby szybko uzyskać gęsty żywopłot??
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zachęcić bluszcz pospolity do wspinania się po metalowym
Ja mam posadzony bluszcz co 120 cm. Po trzech latach jest już na górze metalowej siatki(czyli też ok. 120 cm) i pędy sąsiadujących ze sobą roślin zetknęły się. Szacuję, że za 5- 6 lat szczelnie pokryje siatkę. Sadziłam 30 cm. sadzonki.
Pozdrawiam- Liliana
Dzięki za podowiedz. A masz może jakieś zdjęcie jak wygląda taki żywopłot
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Niestety nie mam(do tego na Fotosiku, z którego korzystam wyczerpał mi się limit, muszę opłacić by nową fotkę zamieścić
), ale ten mój bluszcz, mimo, że osiągnął szczyt i spotkał się z sąsiadem jest moooooocno ażurowy. Jeszcze parę lat minie kiedy będzie zwartą ścianą.

Pozdrawiam- Liliana
Ja posadziłam wczesna wiosną w 2008 przy betonowym ogrodzeniu co 2m sadzonki ok.1m wys.odm 'Thorndale' i już pokrył całą wysokość( podpięty drutem) ale jest jeszcze ażurowy.Odmiana ta puszcza dość długie przyrosty w ciągu sezonu, zależy też od gleby, u mnie wilgotna glina, ale tej zimy nieco podmarzł, więc w tym roku nie liczę na zbyt duży przyrost.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Pielęgnacja bluszczu
Lekkie ciecie na pewno pobudzi go do wypuszczania kolejnych odrostów.
Bluszcz ma to do siebie że początkowo rośnie dość wolno a potem trudno go opanować.
Na pewno trawa mu nie pomaga.
Możesz mu ewentualnie pomóc przywiązując np. sznurek do słupków bo będzie mu łatwiej się wspinać albo przyginać pędy między kolumnami.
Ja mam stare bluszcze i kompletnie o nie nie dbam - wycinam tylko nadmiar bo rośnie jak szalony.
Bluszcz ma to do siebie że początkowo rośnie dość wolno a potem trudno go opanować.
Na pewno trawa mu nie pomaga.
Możesz mu ewentualnie pomóc przywiązując np. sznurek do słupków bo będzie mu łatwiej się wspinać albo przyginać pędy między kolumnami.
Ja mam stare bluszcze i kompletnie o nie nie dbam - wycinam tylko nadmiar bo rośnie jak szalony.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Pielęgnacja bluszczu
A nie jest ten płot w czasie upałów zbyt mocno nagrzewany? Sprawdź temperaturę tego płotu po upalnym dniu od strony, gdzie rośnie bluszcz. Jeśli masz możliwość, to warto z drugiej strony posadzić coś, co go zasłoni, a tym samym obniży temperaturę.
Waleria
Re: Jak pielęgnować bluszcz ?
Wydaje mi się, że to nie słaby wzrost, ale taka odmiana/egzemplarz silnie zdrewniały od małego, rośnie karłowo.Na betonowe ogrodzenie potrzebna silniej rosnąca odmiana np.'Thorndale' i sadzona co półtora metra.Bluszcze lubią też wilgotną gliniastą glebę, może masz piaszczystą i nie służy mu.Nie lubią też stanowisk 'otwartych', znacznie lepiej rosną w zacisznych i osłoniętych, najlepiej murami.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2010, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bluszcz Hedera
Zakupiłem, bo pięknie wyglądał ale poza opisem na doniczce chciałbym wiedzieć coś więcej o uprawie tej roślinki , napiszcie jakieś porady, spostrzeżenia ;)
Z góry dzięki

Z góry dzięki

Grzesio
Re: Bluszcz Hedera
Jest to odm. 'Parsley Crested'.U mnie ta odmiana o pofalowanych listkach rośnie w gruncie na murku gdyż jest to karłowa odmiana i rośnie raczej kępiasto, ale puszcza tez dłuższe pędy, które się zwieszają i gdy trafią na grunt - ukorzeniają.Widziałam też te odmianę na grobie, przycinaną, tworzyła zgrabną kępkę.Może tez być posadzony jako roślina okrywowa i nadaje do uprawy w pomieszczeniach pod warunkiem, że są nieogrzewane.
Zimuje u mnie dobrze prawie zawsze pod śniegiem.Zdarza się, że czasem trochę ucierpi podczas bezśnieżnej, mroźnej i wietrznej pogody, jednak szybko się regeneruje.
Zimuje u mnie dobrze prawie zawsze pod śniegiem.Zdarza się, że czasem trochę ucierpi podczas bezśnieżnej, mroźnej i wietrznej pogody, jednak szybko się regeneruje.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki ;D
Właśnie o to mi chodziło ;D a czy nada sie do podnóży skalniaka ?
Właśnie o to mi chodziło ;D a czy nada sie do podnóży skalniaka ?
Grzesio
Nada się, ale na miejsce częściowo ocienione.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2011, o 06:51
Ja tylko dodam do wypowiedzi selli7 krótką sugestię.
selli7 jest z opolskiego, ja jestem z Podkarpacia i większość odm. które posiadam muszę zimować w pomieszczeniu(bardzo często przemarzają). W Polsce Wschodniej bardzo niekorzystnym okresem dla bluszczy i nie tylko jest luty i marzec, kiedy w dzień silnie operuje słońce a nocą temp. spada do -15 stopni(tak jest dzisiaj). Dlatego krokoakord oprócz cennych rad selli7 musisz też wziąć pod uwagę rejon Polski w którym mieszkasz.
Nie dotyczy to wszystkich odmian Hedera colchica 'Dentata' rośnie mi w ogródku już ładne kilka lat bez większych szkód mrozowych.
selli7 jest z opolskiego, ja jestem z Podkarpacia i większość odm. które posiadam muszę zimować w pomieszczeniu(bardzo często przemarzają). W Polsce Wschodniej bardzo niekorzystnym okresem dla bluszczy i nie tylko jest luty i marzec, kiedy w dzień silnie operuje słońce a nocą temp. spada do -15 stopni(tak jest dzisiaj). Dlatego krokoakord oprócz cennych rad selli7 musisz też wziąć pod uwagę rejon Polski w którym mieszkasz.
Nie dotyczy to wszystkich odmian Hedera colchica 'Dentata' rośnie mi w ogródku już ładne kilka lat bez większych szkód mrozowych.
pozdrawiam mariusz
-
- 0p - Nowonarodzony