Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgosiu, jak u Ciebie pięknie! Masz cudne łany irysów, te żółto-fioletowe żyłkowane wyglądają zjawiskowo ;:oj Masz rację, maki w tym swoim naturalnym kolorze tworzą widoczny z daleka akcent w ogrodzie. Ja też nie mogę się doczekać róż, jedna (podejrzewana o bycie LO) wczoraj otworzyła pąki i pachnie na całe podwórko. Taki duży basen to czysty relaksik w upały, oby była pogoda odpowiednia, żeby z niego korzystać ;:333
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu,
czy dobrze mi się wydaje, że znam irysy z ostatnich zdjęć?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Małgosiu piękna kępa makowa, Tobie to mam wrażenie wszystko rośnie jak na drożdżach. I irysowisko cudne.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu melduję się że jestem.Nadrabiam wątkowe zaległości i co trochę nadskoczę to już rano znów nowe wpisy i tak wkoło. Nie wyrabiam. Ale jestem i odwiedzam....Miłego tygodnia życzę
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jejuniu chyba zacznę suszyć Emowi głowę, by mi cosik wymurował, bo na twoją ceglaną ścianę napatrzeć się nie mogę. Jest fantastyczna!Obrazek Mam kamieniu dużo. Może coś z nich? Muszę pokombinować. ;:65
Iryski śliczne, szczególnie te ostatnie. ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Szkoda takiego wielkiego basenu ale tak jak piszesz nic nie trwa wiecznie ;:131 . Zdjęcia bardzo ładne, jak zawsze ;:215 . Kępy irysów masz imponujące ;:333 . Róże uczą nas cierpliwości ;:306 . Warto jednak czekać na ich pokaz :tan . Pozdrawiam i pogody życzę :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Te czosnki to masz imponujące .
Piękne różne iryski. ;)
I te jaskrawe maki. ;:333 Też takie same mam.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witajcie w poniedziałek pachnący akacjami. Cudownie przepełnione wieczorne, rześkie powietrze wokoło. Siedzę sobie na tarasie w towarzystwie armii komarzyc. Całe popołudnie spędziłam na klęczkach, wyrywając chwasty w warzywniku. Potem rozrzuciłam dwie taczki kompostu pod róże i musiałam zmienić układ obolałych mięśni, wybierając się na krótką wycieczkę rowerową. Teraz bolą mnie wszystkie mięśnie :lol:

Anida - Mak jest sporawy, i nieźle przyrósł w masę od zeszłego roku. Zachowaj dla niego kawałek miejsca :D

Natalia - Z dnia na dzień jest coraz więcej kolorów, zapachów i...pracy ;:224

Iwonko - Też nie wiedziałam, że potwora będę miała. Nawet już go skazałam na straty, bo w zeszłym roku nie zakwitł. Dałam mu w nóżki kompostu i poczekałam. Warto było. Jaki masz kolor tego maku?

Basiu - Nasze królewny z dnia na dzień coraz piękniejsze. Po pracy biegnę szybko do ogrodu, żeby odnotować która otworzyła oczka. ;:224

Dorotko - Moje róże w większości jeszcze w blokach startowych, ale Fresia, Rapshody in Blue, CPM, Abraham to te, które wiodą prym. Dzisiaj dostały wszystkie kompost pod nóżki, żeby im się lepiej wiodło.

Miłeczko - Ruinka w centrum ogrodu usytuowana, więc zawsze się skubana na foto załapie :uszy

Aniu - Dziękuję. Muszę się przyznać, że kiedyś nie przepadałam za irysami. Duże to to, dużo miejsca zajmuje, kwitnie raz, przekwita niefajnie. Ale wiesz jak jest....Obecnie mam ochotę na jeszcze inne kolory ;:173

Madziu - Dobrze widzisz. Reszta rośnie w nogach kopca, są największe i najpiękniejsze. :wit

Sylwia - Nie wszystko tak dobrze rośnie, jak maki. Rodosie mają mnie w nosie ;:131 cokolwiek bym nie zrobiła. Reszcie po prostu wystarcza kompost. A produkuję go naprawdę w dużych ilościach.

Olka - Dziękuję za odwiedziny, u mnie z czasem też coraz bardziej krucho się zaczyna robić. Popołudnia spędzam aktywnie w ogrodzie, albo z książkami córki, bo jeszcze kilka klasówek przed nami i wakacje. Uff, nie mogę się doczekać.

Aniu Aneczko - Myślę, że kamienny mur też wyglądałby super. Uwielbiam naturalne materiały, a kamień i stara cegła to dla mnie podstawa. Marzy mi się taka studnia, bo mam obecnie obudowę drewnianą. Ale na razie rąk do pracy szukam. A M nie pomaga, tylko ciągle marudzi.

Ewelinko - Basen już stoi nowy, moi ludzie nie darowaliby sobie braku wody pod ręką w ogrodzie do taplania. Nawet jak jest chłodno, to Zuza potrafi do niego wskoczyć. Morsa mam ;:108 Ja zdecydowanie wolę cieplejsze akweny. ;:173

Aniu Anabuko - Dziękuję ;:196

Zakwitła moja pierwsza w życiu piwonia. Ile ja na nią czekałam. Na razie szału nie ma, ale kilka pączusiów jeszcze czeka w kolejce. Zdecydowanie muszę powiększyć ich ilość. Na pozostałych trzech krzaczkach też są pączki, ale jakieś mizerne.

Obrazek

Akacja pachnie w całym ogrodzie. To dość spore drzewko, więc muszę się postarać, żeby kilka kiści dla zapachu zerwać do wazonu. A tak niedawno sadziłam maleńki patyczek. Szybko rośnie.

Obrazek

Naparstnice wystrzeliły.

Obrazek

Obrazek

Moje pierwsze ziemniaczki.

Obrazek

Eksperyment w uprawie cebuli. W tym roku posiałam bezpośrednio do gruntu nasionka cebuli Wolskiej. Pięknie urosła, co jakiś czas przerywam i mam świeży szczypiorek do kanapek, sałatek. Tak samo potraktowałam por. Czyli posiałam do gruntu. I tak już będę robiła. Przygotowałam też rozsadę tych warzyw, są ciut większe od tych sianych, ale o ile więcej pracy wymagały w przygotowaniu.

Obrazek

Na dobranoc Błękitna Rapsodia

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu ja po 2 - 3 razy dziennie robie ogrodowy obchód, żeby popatrzeć czy już różyczki otworzyły... Och ta niecieprliwość ;:65

Powiedz mi co robisz, że masz takie wysokie naparstnice, podobno one niewymagające, jednak a u mnie takie bździnki niewysokie ;:131
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,irysy masz cudne ,jak ja je uwielbiam ,no i piwonia zakwitła,cieszę się ogromnie ,to niepowtarzalny widok i zapach ,roślinki na tle tego muru super wyglądają ,no i jak zwykle cudowny warzywnik,zawsze się zachwycam Twoim ogrodem ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Gratuluję pierwszych ziemniaczków ;:138 , cebula też bardzo ładnie wygląda ;:108 . Skoro masz takich Morsów w domu to mus mieć basen ;:333 . Piwonia przepiękna ;:138 . Ja też mam kilka młodych sadzonek tegorocznych i jedna zakwitła ;:138 . Muszę obciąć ten kwiat bo karpa niepotrzebnie się nadwyręża . Na kolejne kwiaty muszę poczekać do przyszłego roku. Akacji zazdroszczę bo na pewno cudnie pachnie ;:108 . Pozdrawiam i udanego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu piękne naparstnice :) widzę porządeczek u Ciebie ziemniaczki, cebulka pięknie rosną, u mnie same chwast dopiero w sobotę będę bawił się w plewienie :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Basiu - Nie wiem co zrobiłam naparstnicom. Posadziłam jesienią sadzonki i mam. Rosną w kilku miejscach w ogrodzie, wszystkie są wysokie. Może to wina siewu? Gatunku? Do jedzenia dostały jedynie kompost. Mam tylko nadzieję, że zostaną ze mną i się pięknie wysieją. Cudne są.

Martuś - Takie słowa są zawsze motywujące do działania. Dziękuję pięknie ;:196 Nie masz pojęcia jaką radość sprawiła mi kwitnąca piwonia. Mam nadzieję, że kolejne, które zakupię ( muszę ;:224 ) też będą kwitły.

Ewelinko - Warzywniak to moje oczko. Codziennie doglądam, pielę, zaglądam, co można już schrupać. Na razie zajadamy się truskawkami, a koperek, szczypior i sałata to menu codzienne moje i koleżanek z pracy, bo tyle nasiałam, że donoszę im siatami. A ziemniaczków nie może się doczekać przede wszystkim Zuza, bo ona ziemniaczana, ja niekoniecznie, ale takie młodziutkie to sama przyjemność. ;:333

Mariusz - Pielę ostatnio codziennie :lol: Już mnie kolana bolą, bo tak lubię najbardziej, ale powoli widzę, że jest 1:0 dla mnie. Kilka taczek pojechało na kompost. :uszy

-------------------------------------------------------------------------------

W ogrodzie spokojnie. Lubię spokój czerwca. Zieleń już dojrzała, cebulowe poszły spać. Królują teraz wysokie naparstnice, ostróżki, róże. Roślinki podlane, bo w nocy spadł deszcz. Podobno nawet była burza niedaleko, ale tak mocno spałam, że o tym fakcie dowiedziałam się od koleżanki w pracy. A spałam tak twardo, bo musiałam się ratować chemią, tak mnie pożarły komarzyce. :evil: Nie dość, że leki anty alergiczne powodują u mnie nadmierną senność, to jeszcze jadłam dzisiaj jak szalona, więc jednak wolę mieć te bąble. ;:131
Od jutra koniecznie muszę uskutecznić wycieczki rowerowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam tego buczka w promieniach zachodzącego słońca

Obrazek

Obrazek

:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu przepiękny sad.Jabłonie kwitnące, widok jak z sadu u mojej cioci na wsi, gdzie jeździłam jako mała dziewczynka.Pamiętam robiłam sobie huśtawki między nimi Obrazek

Twój Kubuś jaki już duży chłopczyk, pewnie pomaga babci w ogrodzie, co ? Małgoś, murek kapitalny, moje marzenie kolejne :wink:
Ja ostatnio mam wariacje na drzewka i krzewy, kupuję różniste i sadzę na kolejnej części działki. Tam już będą same drzewa krzewy, rododendrony i azalie. Wiąz szczepiony jest następny w kolejce ,bardzo mi się podoba. Warzywnik idealny ;:167 do tego ziemniaczki... mmmm super.
Dobrze wiedzieć o siewie pora i cebuli do gruntu. Dzisiaj podlewałam warzywa nawozem z żywokostu tego od Ciebie. Uzbierałam prawie całe wiadro 10L liści i zalałam wodą. Stało ponad tydzień. Błękitna Rapsodia śliczna, różyczki zaczynają kwitnienie, codziennie latam i zaglądam na swoje.

;:196
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Cudne naparstnice. Mnie też coś rh mają w nosie, dlatego sobie je odpuściłam.

Ten leśny kadr na końcu jest piękny, masz co podziwiać Małgosiu. Ziemniaki i cebulka robią wrażenie zdrowych, a ten porządek na rabatkach :shock:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”