Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Beatko moja śliwka węgierka typu górska też tak wygląda, kwitną tylko te wcześniejsze owocujące do sierpnia.
Zazdroszczę takiej ilości czosnku, ja już wiem że będę musiała dokupić, a na jesień udać się do mojego znajomego po główki do sadzenia. Do tej pory obracam własnym i stan zmalał :D

Kasiu a ja miałam rodzynka niskiego z akcji i nic nie wykiełkowało ;:222
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ja dostałam nasionka od naszejMałgosi. ;:196 Wykiełkowały mi chyba w 100%, czego się nie spodziewałam, więc mam trochę sadzonek w zapasie. Nie wszystkie są takie wyrośnięte, jak te na zdjęciu, ale jeszcze mają czas do lata :wink:
Mamy się z Malgosią spotkać w drugiej połowie maja, to mogę jej przekazać te sadzonki dla Ciebie, jeśli dałabyś radę je sobie później od niej odebrać?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu bardzo dziękuję jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to zabierz ze sobą sadzonki, a ja mam też nadzieję na jakieś spotkanie małopolskie. Zresztą jak będzie powód to coś wymyślimy. Tyle się naczytałam o tym rodzynku :D jeszcze raz dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu nie ma za co. Cieszę się, że znalazłam nadprogramowym sadzonkom dobry dom. ;:333

Beatko a to moja (malutka w porównaniu z Twoją), grządka czosnkowa. U mnie rośnie Harnaś i Twój wiosenny ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

:wit ;:3 Oj Dziewczynki i chłopaki ale się u Was dzieje, wszystko pięknie rośnie, czosnek ;:oj mój kolejny rok jest porażony, przypuszczam, że materiał nasadzeniowy był kolejny raz kupiony już zainfekowany, liście żółkną, część ugniwa ;:145 odechciewa mi się uprawiać czosnku :(
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Beatko Dałaś po oczach tym czosnkiem ;:138 Piękne poletko.
Ja także zauważyłam, że w tym roku jest bardziej zimno niż w poprzednim.
U mnie pomidory siedzą nadal w domu i ni jak nie mam odwagi żeby wyekspediować je na balkon. Przez to wyciągają się i rosną jak dzikie. Nawet wczoraj skróciłam 4 sztuki o głowę i wsadziłam czubki do wody bo krzaczorów nie miałabym jak w całości zawieźć na wieś. Kolejne już widzę, że trzeba będzie tak samo potraktować :(

Kwiatowo masz całkiem ładny zestaw i wiosnę w końcu u Ciebie widać.
Śliwką się nie przejmuj- moja węgierka jeszcze w pąkach a kwitnie tylko renkloda- zbiór letni.

Papryki i pomidory masz pokazowe- małe, krępe i piękna zieleń. U mnie mimo znacznie późniejszego siewu niż w zeszłym roku wyrósł już las.
I mam tylko 6 sztuk ponad- programowych :heja

Jaszczur super ;:215 a forsycji bardzo Ci zazdroszczę. U mnie jakoś szybko w tym roku przekwitły i nie zdąży la się nacieszyć.

Elu Zaraz do Ciebie lecę :uszy
Elu- ja na wacikach kiełkuję wszystko, co się da. Melony i arbuz wystrzeliły w mgnieniu oka więc zgnić nie zdążyły. Już z ziemi wystawiły łebki i teraz błaganie o ;:3

Marysiu ;:168
Cieszę się, że znalazłaś chwilkę, żeby zaglądnąć i coś napisać. Ja u Ciebie bywam, oglądam piękne fotki i obiecuję sobie, że nadrobię czytanie. Ale nie nadążam :oops:
Czytałam i widziałam koparkę. O zgrozo!!!
Marysiu, opóźnienie mamy w tym sezonie i to spore. U mnie także nie za ciekawie. Wciornastek trochę nabroił, brak słońca, brak miejsca, nie mogę ogarnąć podlewania i 90% ozdobnych nie wysiałam ;:145
Przykro czytać, że u Ciebie takie "plagi egipskie" i tyle Twojej pracy poszło na marne. Dobrze, że coś przetrwało i miałaś jeszcze czas na dosiewki ;:215

Irenko Ja Ci z sadzonkami nie pomogę. Dla mnie wszystkie pomidory w tym stadium wyglądają podobnie ;:306

Jola Masz rację- każdy zakup jakiejkolwiek rośliny to ryzyko robactwa. Ostatnio w O.i łaziłam na ogrodniczym zewnętrznym i ziemiórek latało sporo. Patrzyłam na jakieś krzewy owocowe i zauważyłam mszyce. Ja nawet nowego podłoża boją się jak ognia bo w zeszłym roku miałam masakrę z larwami, glistkami a na powojniku przyniosłam przędziorki.
Patrzyłam na komunikaty PIORIN i już dziadostwo szaleje (szkodniki i grzybowe) więc wszelkie rośliny czy zioła nie mają wstępu do mojego domu ;:124

Kasiu Bardzo się cieszę, że rodzynki już kwitną i tak ładnie Ci wzeszły. Kwiateczków absolutnie nie obrywaj, niech już się wiążą owocki ;:138
Najpyszniejsze owoce i tak będą te, wygrzane w słońcu, najlepiej żeby same spadały z krzaczka ;:215
Ty papryce urywasz kwiatki? Ja ;:185

Obrazek

Marysiu, Kasiu Chętnie zabawię się w kuriera tym bardziej, że "nadawca" i "odbiorca" są bliskie memu ;:167

Kasiu MORANGO A zmieniałaś mu miejsce? U mnie czosnek do tej pory rósł pięknie ale sąsiad miał taki problem jak Ty. Na tej grządce, co miał posadzony wcześniej czosnek przez dwa lata nie uprawiał nic, po za gryką (odkaża) i poplonami a teraz czosnek szumi.
Ja kupowałam Harnasia w Polanie i w zieleniaku osiedlowym. Rosły rewelacyjnie.
Jeśli chcesz, to jesienią podjadę do Polanu/a i kupię Ci ile będziesz chciała. Oni mają zdrowe i dorodne główki.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze: Ty papryce urywasz kwiatki? Ja ;:185
Ja???? Urywać ...( i potem wyrzucać)? ;:185 No co Ty :;230
Ale wiem, że zalecają by tak robić ;:224
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak właśnie myślałam ;:136
Każdy kwiatek, pęd i listek są na wagę złota ;:172
Czytałam, że niektórzy tak robią ale ja nie mam serca. Papryki pięknie krzewią się nawet bez tego zabiegu więc ich nie okaleczam :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witam serdecznie. :D Znów długo mnie nie było,ale walczę z przeciwnościami pogodowymi i jak na razie przegrywam.Broni jednakże nie składam chociaż opóźnienia niektóre moje rośliny już nie nadrobią.
Małgosiu powoli ale staję się też niesłowny i jeszcze roślin Ci nie wysłałem. ;:223 Muszę nad tym też zapanować.Jutro postaram się coś więcej napisać bo dziś padam na twarz. ;:4 :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Małgosiu ;:196 dziękuję Ci za propozycję, jak w przyszłym sezonie nie uda mi się zdobyć czosnku na pewno będę pamiętać i się uśmiechnę do Ciebie :) To fakt z uprawą czasnku jak i innych gatunków trzeba stosować zmianowanie, kiedyś pamiętam Tata mój zbierał czosnek wiadrami, a ja teraz mam odwieczny problem z chorobami grzybowymi, 5 lat temu czosnek mi się udał, ale zaprawiałam go sumilexem, był to skuteczny środek, niestety lub stety został wycofany. W zeszłym roku posadziłam Harnasia, na miejscu gdzie stał tunel foliowy, który po wielu latach został przeniesiony, a problem z czosnkiem ten sam... będę polować na zdrowy materiał do sadzenia, a tegoroczny czosnek pójdzie na szybką konsumpcje.

Pozdrawiam wszystkich ciepło w te zimne dni, oby pogoda do nas wróciła ;:3 ;:4 :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Las Małgoś i Rodzynek
Zdjęcia ku przestrodze, Mżonek stwierdził, że czuje się osadzony przez rozsady i jak mnie zobaczy z torebką nasion w ręce, to mi ją przywiąże, bo to grożna broń terrorystyczna. ;:oj
Obrazek
Niektóre sadzonki mają full wypas, odpoczywają na kanapie, a nawet opierają się o poduszki :D

Obrazek
Trochę pnączy i innych oraz bazylie, której nie mam do czego i kiedy przesadzić :D

Obrazek

Obrazek
Półka w oknie z paprykami, poza podlewaniem nic nie robię, pasowałoby przesadzić ;:131
Nie wszystko ujęłam, są jeszcze sadzonki poupychane po parapetach,sama się przeraziłam, jak to zobaczyłam w kupie, nie wynoszę na balkon z wiadomych względów.

Obrazek

To mieszkanie, nie wiem, co zastanę na działce w tunelu po dzisiejszych przymrozkach.
zdjęcia może zamieszczę wieczorem.
Moja wnusia ciągle pyta kiedy roślinki się wyprowadzą, to jej pokój do zabawy, a ja jak mam szczególnego doła przy pracy, to sięgam do gąsiorka z winem, strategicznie umieszczonego pod biurkiem :;230

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Mądra i konkretna Wnusia :) Moja rodzina jest na podobnym poziomie widzenia kłopotu. W niedzielę jak przesadzałam lewkonie to chłopaki taktownie poszli do baru mlecznego na obiad :;230 Aha i tylko mego matczyno-żonowego ego tym nie ruszyli a chyba liczyli na skruchę czy cuś ;:14

Wg prognoz za 2 tygodnie mamy mieć w Pl drugą Hiszpanię. Czekam niecierpliwie.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irenko uwielbiam Cię ;:168 A koło biurka oprócz gąsiorka to ja widzę jakieś pojemniczki do siania ;:oj ;:oj
Ciekawa jestem co zastaniesz w tunelu, u mnie mocno okryte i z gromnicą na środku przetrwało prawie wszystko tylko na grządce kiwi zwiesiło listki ;:222

Pozdrawiam wszystkich :wit

Małgosiu tak mają ogrodnicy i rolnicy raz klęska urodzaju, a raz nieurodzaju ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, dzięki za wyrazy uczucia ;:196 , te pojemniczki, kubeczki itd to moje stanowisko pracy, Mżonek nie wykazał zrozumienia dla mojej pracy, dostałam nakaz eksmisji z kuchni, bo ciągle miał ziemię pod papuciami, a mówiłam, żeby patrzył, gdzie stawia kroki ;:14
Teraz też nie jest źle, zamykam pokój, muza gra, gąsiorek pod ręką, towarzystwo niezłe, gorzej jak mi każe z tymi pomidorami spać, no, ni ma miejsca.
Na szczęście w tunelu obyło się praktycznie bez większych strat, tylko żeniszek oberwał po raz drugi, gorzej w gruncie tam przymroziło magnolię, atkinidę i glicynię, ja obawiałam się o pomidory, które wsadziłam na początku miesiąca, tytułem eksperymentu, na noc przykrywam 5l butelkami PET i kilkakrotnie złożoną agrowłókniną.
Te butelki to nie jest dobry pomysł, dolnie liście ciągle usuwam, bo są zniszczone, na przyszły sezon muszę wymyśleć coś innego.
Muszę też wymyślić co zrobić z rozsadami, bo pod koniec tygodnia mam zamiar sadzić już te właściwe pomidory.

Obrazek.

Obrazek

Pozdrawiam Irena

P.S. Nie mówiłam moim pomidorkom, jaki ich krewne mają luksus u Kasi Morango i Eli, jeszcze by zżółkły z zazdrości :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wituś Ja Ci nie zazdroszczę. Tyle rozsad czeka na swój czas, pomidory w tunelu a tu taki ziąb. Na szczęście teraz ma być już cieplej, to może nieco odetchniesz.
Wysyłką do mnie wcale się nie przejmuj. Na wszystko przyjdzie odpowiedni czas.
Teraz najważniejsze Twoje pomidory i papryki ;:196

Kasiu W razie czego, służę zakupami ;:108

Irenko U Ciebie rozsady mają chyba lepiej niż Mżonek ;:306 Wnusia doczeka się swojego pokoju, tylko niech się ściepli. Ale faktycznie masz tego ogrom ;:oj a ja żałuję, że nie mam takiego gąsiorka pod ręką ;:306
A w foliaczku "haj- lajf" ;:138

U mnie już gąszcz w oknie i muszę świecić światło po przyjściu z pracy :;230

Obrazek

Winogronek jakiś nieszczęśliwy jest

Obrazek

Za to melon i arbuz wyskoczyły na świat i z dnia na dzień nabierają masy

Obrazek

Pomidory w czwartek bezapelacyjnie lądują na balkonie i niech sobie radzą ;:124
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany