Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Aniu - Annes77, witam Cię. :wit
Cieszę się, że nasz skrawek Ci się spodobał. Zapraszam!

Kasiu - jeszcze nie wiem, czy będę ją wykorzystywać w domu, być może na mniejszą skalę. Dlaczego? Już wyjaśniam: na tych warsztatach najfajniejsze jest to, że mamy dostęp do kilkuset różnych składników na raz, nie musimy ich specjalnie szukać, nie musimy zamawiać. Bierzemy po trochu, mieszamy i mamy produkt. Wiadomo, że np. naturalne olejki eteryczne są drogie, więc po co kupować cały drogi zestaw, jak do naszych potrzeb potrzebujemy kilka kropli tego czy tamtego. Tak samo z masłem Karite, woskiem pszczelim, gliceryną, ekstraktami mlekowymi, solą magnezową itd. itp.
A do tego jeszcze praktyczne pojemniczki - na warsztatach w cenie mamy każde opakowanie ze szkła w odpowiedniej pojemności, część jest w szkle ciemnym.
Nie wszytko jest drogie, ale nikt nie sprzedaje bardzo małych ilości. Nie mam wielu koleżanek, a poza tym, nie wiem, czy byłyby chętne zapłacić za taki kosmetyk??? Na razie w tym tygodniu ma u mnie nocować jedna koleżanka, to chciałabym, żeby wypróbowała peeling z czarnuszką z olejkiem z werbeny egzotycznej i pianę do kąpieli o pomarańczowo-goździkowym zapachu.

To zrobiłam na warsztatach w wakacje:
Obrazek

A to teraz:
Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ;:112 ;:cm rozbawiłaś mnie i poprawiłaś mi dziś humor!

Jest jeszcze coś co chciałabym dodać do tematu ziołowego:

- zastanawiałyście się kiedyś, dlaczego prawie wszystkie kosmetyki, pasty itd. ze sklepów/aptek są białe lub prawie przezroczyste? Podejrzewam, że to dlatego, że w rzeczywistości te preparaty nie widziały na oczy składników naturalnych, a poza tym są w dużej mierze robione z pochodnych ropy naftowej, które są odpowiednio przerabiane w laboratoriach.

- kosmetyki ziołowe to świat zupełnie innych zapachów od tych, które znamy ze sklepów. Powiem nawet z całym przekonaniem, że zapachy naturalne są o wiele bardziej zmysłowe, a jednocześnie bezpieczne.
Mojemu mężowi strasznie się spodobały, mężowie innych dziewczyn z warsztatów również doceniają te zapachy. ;:113 A wiadomo, że z reguły faceci nie przepadają za "pachnidłami" sklepowymi i kręcą na nie nosem.
Mój M - jak poczuł zapach peelingu z olejkiem tej werbeny egzotycznej, pomarańczy i lawendy zmieszanych z naturalnym aromatem czarnuszki to też się dopominał - po raz pierwszy w życiu - że on też chce! :D :D :D

Dodam, że ja w ostatnich latach miałam sporo alergii i obrzęków Quincke'go spowodowanych detergentami, oraz ... kostkami bulionowymi (bo mają strasznie dużo glutaminianu sodu) w reakcjach krzyżowych z innymi czynnikami.
A na warsztatach miałam cały czas ręce usmarowane różnymi mocno pachnącymi substancjami, które wcierałam w ręce - i ... żadnej reakcji alergicznej!
(Ale oczywiście wiem, że potencjalnie każda naturalna substancja może uczulać.)

A jak dzisiaj mi się dooobrze spało po gorącej kąpieli z płynem z solą magnezową (lecznicza) i olejkami pomarańczowym i goździkowym. ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dario, szczęśliwa dziewczyno! ;:138
Cieszę się, że tyle w Tobie optymizmu i radości. :tan
Kombinuj z tymi ziołami, kosmetykami czy czym tam jeszcze chcesz, skoro to Ci daje tak dużo przyjemności i młodniej, młodniej .... ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, mam nadzieję, że moje ostatnie wpisy nie będą odebrane jako wymądrzanie się :oops: , bo nie chciałabym, żeby tak się stało. Ja po prostu tak mam, że lubię dokładnie wszytko opisywać, a i tak musiałam się powstrzymywać, żeby nie "popłynąć" w tym temacie, w końcu to wątek ogrodniczy. :wink:

Lucynko, zioła (często chwasty) to wielki skarbiec fantastycznie działających substancji, już samo to mnie zachwyca, ale szkoda, że współczesna nauka jest niestety na usługach koncernów farmaceutycznych, które dysponują ogromnymi pieniędzmi, żeby sterować rynkiem na niekorzyść powszechnego stosowania ziół.

O, coś mi się przypomniało odnośnie farmacji i marketingu: poszłam jakiś czas temu do apteki, bo brałam leki, które strasznie wysuszały skórę, a ze skórą dłoni to od dziecka mam i tak problem - więc chciałam kupić coś, co naprawdę będzie SKUTECZNIE nawilżało. No i pytam farmaceutkę, a ona mi poleca drogi krem francuski. Ja się pytam, czy mają glicerynę? No mają. No pytam, co ona o tym myśli? I wiecie, że nie udzieliła mi jednej PODSTAWOWEJ informacji, którą powinna wiedzieć jako farmaceutka? :shock: Czyli: gliceryna nawilża w roztworze do 5%, nie wyżej :!: A ja w domu machnęłam na noc na ręce taką prosto z buteleczki, założyłam rękawiczki i dziwiłam się rano, że wcale nie jest lepiej. Dopiero na warsztatach dowiedziałam się dlaczego.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Daria, ja rozumiem doskonale Twoją potrzebę pisania o warsztatach i o tym czego się tam dowiedziałaś. Ja mam podobnie.
Niestety ja muszę jeszcze trochę poczekać z warsztatami. Muszę poczekać aż stan zdrowia się trochę poprawi. Mam nadzieję że wiosną będą takie warsztaty gdzieś w pobliżu.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, będą w Goleniowie. To na pewno bliżej Ciebie, niż mnie. :wink:
A jak mi się poszczęści, to może się tam wybiorę w długą podróż wiosną.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario czyli parasz się alchemią. :) Podziwiam i zazdroszczę umiejętności, ;:63 miałam przyjemność korzystać z takich domowych kosmetyków i mydeł. ;:215
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Dario, ja w ciągu sezonu, robię kilka hydrolatów kwiatowych że nawet te 500 to dla mnie za dużo, na moje potrzeby wystarcza metoda garnkowa :wink:
Gawędzenia o ziołach i zielarstwie nigdy nie za dużo ;:333, zazdroszczę że masz dostęp do warsztatów, mi musi wystarczyć literatura i internet, korzystajcie dziewczyny jak tylko macie okazję.
Daria_Eliza pisze:Lucynko, zioła (często chwasty) to wielki skarbiec fantastycznie działających substancji, już samo to mnie zachwyca, ale szkoda, że współczesna nauka jest niestety na usługach koncernów farmaceutycznych, które dysponują ogromnymi pieniędzmi, żeby sterować rynkiem na niekorzyść powszechnego stosowania ziół.

To smutna prawda, fitoterapia nigdy się nie przebije przez pazerność, w końcu zioła rosną wszędzie i nic nie kosztują, więc nie ma kasy. Oczywiście nie mam na myśli leków na ciężkie choroby, ale jak ktoś kupuje w aptece syntetyczną witaminę C zamiast jesienią, narwać dzikiej róży, wysuszyć i zmielić to mi żal tych ludzi, mimo że jeszcze kilka lat temu robiłam tak samo :wink:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu - ja wcale - WCALE - nie ma na razie tych umiejętności - dlatego zapisałam się na warsztaty, bo mogłam tam od razu zobaczyć, o co chodzi i jak to się robi. Poza tym, ja nie mam na razie takiej wiedzy, żeby coś więcej samej kombinować. Podejrzewam, że Iwonka - zielonajagoda wie dużo więcej ode mnie, bo sama to już robi.
Poz tym: w ciągu 4 godzin na warsztatach zrobiłyśmy wspólnymi siłami 7 rodzajów kosmetyków, bo pod ręką było wszytko, co potrzebne i doświadczona osoba która nami dyrygowała. Nie wyobrażam sobie, ile czasu zajęłoby mi to w domu - pewnie miesiące. ;:112 No i sprzątać własnej kuchni nie musiałam. ;:113
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jak to nie masz umiejętności, :wink: już tyle zrobiłaś, czyli potrafisz powtórzyć. :D Ze sprzątaniem masz rację, nikt tego nie lubi, a ja szykuję się na pierniki w piątek. ;:202
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O nie nie, ja jestem jeszcze bardzo zielona w tej materii, a kremów nie używam już od kilku lat, tylko olej kokosowy tłoczony na zimno, i dobrze mi z tym :D Natomiast hydrolaty kwiatowe czy ziołowe są tanie, ja jednak wolę sobie zrobić swój w zależności co mi tam w rękę wpadnie, do przemywania twarzy, z pewnością nie są tak skoncentrowane jak te profesjonalne, ale wiem z czego robię bo zrywam to we własnym ogrodzie i jak na moje potrzeby wystarcza :D Prostszego sposobu to już chyba nie ma http://anielskaaniela.blogspot.com/2014 ... oboty.html , spróbujcie zrobić z płatków róży pachnącej w nowym sezonie ;:333
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Rurka destylacyjna w LM kosztuje ok 100 zł.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kawiarka - tak, super sprawa, bo pod ciśnieniem wydobywa z roślin substancje. Iwonko, masz doświadczenie z tym? Bo ja się zastanawiam, czy jak kawiarka pachnie już kawą, to czy potem ten zapach nie przechodzi do hydrolatów kwiatowych? Planuję sobie oddzielną małą kawiarkę do tego kupić. :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu, ale to się niczym nie różni od metody garnkowej tylko bardziej skomplikowane :wink: za porządny alembik trzeba już zapłacić, gdybym miała wolne fundusze to czemu nie :D https://alkohole-domowe.pl/cat-pl-13-ap ... lacji.html , no i taki to ma wygląd, może robić za ozdobę, szklane zestawy tańsze ale...tłukące :wink: http://www.jhm.pl/produkt/zestaw-szklan ... ol10,60490
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario, ja akurat kawiarka nie robię, tylko w garnku, tak jak w tym linku na poprzedniej stronie, ale myślę że gdybym przymierzała się do kawiarki to do destylacji roślin kupiłabym osobną. Moje doświadczenie jest niewielkie, robiłam tak lawendę, róże Rose de resht, nagietek i inne ziółka, niewielkie ilości, do przemywania twarzy, ale eksperymenty warto robić :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”