Niedzielne dzień dobry!
Muszę powiedzieć, że nie pamiętam tak cudnego dnia o tej porze roku... wróciłam właśnie z obchodu po ogrodzie z kawą w dłoni i różowym szlafroczku-kożuszku - wcale nie zmarzłam, wręcz przeciwnie! Słonko przepięknie przygrzewa, ptaki śpiewają ochoczo, ryby zaczęły swoją aktywność pod wodą (leciusieńko jeszcze zamarzniętą), a na roślinach widać coraz więcej oznak wiosny. Dojrzałam je na leszczynie, wierzbach, bzach, irdze błyszczącej, tawułach szarych, klonach Atropurpureum, hortensjach ogrodowych oraz modrzewiach... nieśmiało wychodzą brunnery, floksy, rozchodniki i inne byliny... cebulowe w większości siedzą jeszcze cicho... w ogóle, panuje taka czysta, poranna, niedzielna cisza... to był piękny spacer!
Januszu, witam! Widzę, że pogoda wszędzie sprzyja dobremu nastrojowi

U nas co prawda dopiero 7 stopni, ale jest cudownie...
Pięć hortensji to dobry początek - w mojej opinii to jedne z najpiękniej kwitnących krzewów i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich właśnie...
Dobrego dnia!
Iwonko, przychylam się w 100% do Twoich spostrzeżeń... ja także wygrzałam twarz na słońcu, powolnie popijając kawę i napawając się urokami budzącej się do życia przyrody... jest wspaniale!
Moniko, ja także nie byłabym przeciw, gdybyśmy co roku mieli lekką zimę i w lutym mogli się cieszyć przedwiośniem... taki scenariusz bardzo mi odpowiada! U mojej mamy dla odmiany wciąż trzyma zima - mam nadzieję, że dziś na skypie usłyszę coś bardziej optymistycznego.
Trudno mi powiedzieć, czy dziś będę pracować... może przez chwilę... zamierzam napawać się przyrodą, więc pójdę na kije - może PanaM uda mi się wyciągnąć na spacer

Miłego i owocnego działania w ogrodzie i na parapecie!
Eda, jeśli pogoda pozwoli, czemu nie?

Ziemia ładnie obsycha, powinno być dobrze... pierwsze koszenie i tak zrobię nie wcześniej niż za dwa tygodnie, jak już trawa ruszy, a ruszy szybciej, gdy stare źdźbła nie będą jej blokować.
Tnij, już jest czas!
Pierwsze zdjęcia przedwiosenne z mojego ogrodu... wybaczcie ich jakość - zupełnie odwykłam od obcowania z moim ukochanym aparatem fotograficznym