Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Oj znam ten ból ...........podlewam,podlewam .......za godzinę można od początku :roll: Wandziu na białym krzesełeczku pod kwitnącą jabłonką posiedziałam ;:138 Cudne fotki ,piękne wspominki ;:138 Wiesz Wandziu że wystrzygłam żółknący jałowiec, ale tak wyglądał że ...............został całkiem wycięty :cry:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, mylisz się, Wandeczko, nowy wątek już jest, zapraszam ;:180.
A z iglakami, jak widać, umiesz sobie radzić.
Fakt, trzeba je podcinać z umiarem, żeby nie powstały drapaki.
Gorzej, jeśli się nasadzi (tak jak ja) jodeł kalifornijskich, świerków i tuj, które nie mają umiaru w dążeniu do niebotycznych rozmiarów. Nawet piaszczysta gleba im nie przeszkadza.
Są piękne, nie powiem, ale roślinom, rosnącym w pobliżu łatwo nie jest, oj nie... ;:218.

Zapraszam do zielonych pokoi, ;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandeczko :) oczywiście, masz rację. W OBI mogłam nabyć całe mnóstwo drzewek świątecznych . Nigdzie ani śladu po trawkach, tym bardziej przecenionych. :lol: Ostatnio też już przystopowałam z kupowaniem, i nad nowościami na ogół długo myślę. Podobnie jak Ty , pozbyłam się już dawno ogników. Nie sprawdzały mi się jako ozdobne. :lol:
Widziałam , że masz w koszu z wikliny posadzone hosty. Czy ten kosz jest tylko osłonką, czy faktycznie doniczką?
Majowe zdjęcia oddają tę świeżą wiosenną zieleń. ;:138 Śliczny klonik . ;:224
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu pokazujesz kawałeczek rabat z żurawkami, hostami i Arnoldem nie mogę się napatrzeć :heja ścieżka świetnie wygląda w takiej obsadzie. Drzewka iglaste o wąskim pokroju jakieś posadziłam... ale chyba są inne...chociaż przy trawach jest coś podobnego. Dobry pomysł z większymi plamami z jednakowych roślin, doskonale je widać z daleka...przyciągają wzrok.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wandziu,Twój ogród taki słoneczny i optymistyczny w te mroźne dni,super są takie wspominki,aż człowiek się gdzieś rwie ;:168
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Masz rację Wandziu, z wielką przykrością zamknęłam wątek i brakuje mi bardzo Waszych miłych wizyt.
Mam jednak nadzieję, że wkrótce uda mi się wygospodarować nieco więcej czasu i otworzyć nowy, by z radością móc spotykać się z Wami, podziwiając wspominkowe letnie widoki :wink:
Nie jest jednak źle, bo nadal mogę czasem odwiedzać swoje ulubione wątki i w nich z Wami gawędzić ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też bym obejrzała jeszcze Twoich kompozycji :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu piękne zdjęcia z lata...niezapominajki jak z bajki...kolorowy świat roślin... ;:215
już tęsknię za ciepełkiem... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wando - od kilku godzin siedzę w Twoim ogrodzie....Obejrzałam początek części pierwszej i zdjęcia w tej odsłonie..
Podoba mi się...bardzo podoba koncepcja Twojego ogrodu. Rośliny pięknie się uzupełniają i przenikają nawzajem, trawy podkreślają wrażenie lekkości a gęstwina roślin nie tworzy bezkształtnego buszu. Takie ogrody lubię, ale u siebie nigdy nie będę tak miała :(
Z wielką radością zauważyłam, że kilka stron wstecz rozpoczęłaś wspomnienia :lol: Będę podglądać, tym bardziej, że masz dużo roślin cieniolubnych a ja mam do zagospodarowania w przyszłym roku mocno zacieniony fragment działki. Mam pewną koncepcję ale też i całą zimę na przemyślenia. U Ciebie na pewno znajdę inspiracje :lol:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

iga23, no ja niestety stałam dotychczas z wężem i podlewałam, ale i tak było tego za mało, więc zdecydowaliśmy się w końcu na nawadnianie.
Romciu, oj to szkoda, że wywaliłaś jałowiec, bo ja myślę, że jednak po kilku postrzyżynach dałoby się z iego coś ładnego zrobić. No ale cóż, przepadło.
JagiS, strzyc, nie żałować - to najlepszy przepis na jałowce i inne "wybujałe". ;:108
Ignis, otóż ten kosz z hostami nie jest koszem we właściwym znaczeniu tego słowa, gdyż... nie ma dna. Taka obręcz. A w środku zwykła donica. Kupiłam gdzieś w Polsce na rynku, świetnie się sprawdza. Jak spotkam, kupię jeszze jeden taki.
Anna11, wiedza o większych plamach pzyszła do mnie z różnych forów, nie tylko z tego. Szkoda, że sama na to wcześ niej nie wpadłam, bo teraz już czasem szkoda czegoś wyrzucać, co już rośnie.
koziorożec, rwie się Marto serce do ogrodu, ale przed nami jeszcze Święta, a po nich to już właściwie nowy sezon. Niektórzy zaczynają siać. Inni już zamawiają rośliny, planują...ech.
Mufka, werbena od ciebie dumnie siedzi w gruncie i patrzy z wysokości gdzie by tu się rozsiać ;:196
DTJ-1, spoko, zostanie jeszcze fotek do końca zimy :D
lora, na razie ciepełko musi nam wystarczyć z kominka :)
amba19, Ojej, początek części piewszej? Aż tak daleko sięgnęłaś w przeszłość? Stare dzieje, stary ogród. Sporo wymarzło w zimie 2011/2012. Ja nawet sama już nie zaglądam do tamtych fotek. Pędzę naprzód i czasem tchu mi brak.
Piszesz, że nie będziesz mieć takiego ogrodu. A dlaczegóż to? Taki może mieć każdy. Finanse nie są przeszkodą, bo wszystko robione jest własnoręcznie i z najprostszych materiałów, a rośliny często kupowane po jednej, dwie i potem rozmnażane. Trochę to wymaga pracy i czasu, ale jest za to frajda i zadowolenie. Zapraszam serdecznie na oglądanie cieniolubnych ;:173
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wando - napisałam, że nie będę miała nigdy takiego ogrodu jak twój ze względu na moją bardzo słabą piaszczystą i suchą ziemię. Moje rośliny rosną bardzo powoli a ja najwięcej czasu sił i środków poświęcam na użyźnianie gleby. Z wielu roślin musiałam zrezygnować a właściwie to one ze mnie zrezygnowały :( Wiem, że nie warto sadzić na siłę bo to strata czasu i pieniędzy a i roślin męczyć nie lubię. Robienie cienistej rabatki też rozpocznę od zakupu przyczepki ziemi, bo własnego kompostu mam cały czas za mało...
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Mam podobnej wielkości karaganę.Czy ją też tniesz?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Wandziu! Kolejny ogród przywitał mnie piękną paletą barw!
Wzdycham do twoich liliowców, a jeszcze się trochę róż naoglądam to zaraz uznam, że i nad nimi powinnam pomyśleć :wink: Nie zdążyłam się jeszcze dokładnie zapoznać z Twoim ogrodem- jednak te kilka stron przewertowanych i obejrzane zdjęcia zapowiadają prawdziwy kwiatowy karnawał kolorów ;:138
Cieniolubna rabata będzie dla mnie ogromną inspiracją i mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jak kiedyś zobaczysz na moich zdjęciach kawałek swojego ogrodu :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Klonik Orange Dream. ;:333 Zapisany..... ;:170
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Wandziu co z tymi fotkami do końca zimy - strasznie wieje w W-wie przydałby się ładny, kolorowy widoczek :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”