Wiejsko-miejski kogel-mogel
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel
Ewuś i znowu Ci zazdroszczę, masz osobę z którą możesz porozmawiać o roślinach i w dodatku coś dokupi, pomoże...fajnie masz
Ja rozdaję znajomym rodzinie moje nadwyżki ale gdy zobaczę jak marnie rosną albo nie zostaję w ogóle wsadzone....to złość mnie ogarnia niewyobrażalna 
- terlica
- 500p

- Od: 24 mar 2013, o 07:26
Beato napisałam do Pat w sprawie filka,ale dzisiaj dostałam go w B.
Już pokazuję, a nawiasem mówiąc Pat ma fajne rośliny- kupiłam bym coś ,ale muszę poczekać na kwietnik,bo nie mam gdzie ustawiać
W przyszłym tyg. przyjdą do mnie hoye i muszę do tego czasu go zainstalować.
Śliczny filek

On mi się bardzo podoba, ile różnych twarzy może mieć jedna roślina ...
Aniu chyba masz na myśli moją mamcię ? Tak na prawdę czarodziejem od roślin był mój ojciec. To on dbał o te co w domu i o te co na działce. Gadał z nimi. Moja mam też lubi dłubać w ziemi i tak to chyba mnie zostało zaszczepione
A jeśli chodzi o nadwyżki to dla mnie nie ma rodziny ani znajomych. Oddaje rośliny tym osobom,które uważam za godne roślinnego zaufania
Wracając do tematu zaufania ... zielistka się na mnie nie obraziła i zaczyna wypuszczać nowe po nocnym ataku kota

No! i fajnie wiedzieć,że jednak można uczciwie coś kupić,choć w ciemno!
Serduszka miały być białe i są!

Nie wiedziałam,że im się tak pospieszy z kwitnieniem,no cóż. Wczorajsze popołudnie rośliny spędziły na tarasie, hartują się.
Jutro w ogród,dzisiaj najzwyczajniej w świecie,nie zdążyłam.
I nic się nie dzieje,po snach różanych miałam hoyowe- ale tylko przez moment,bo zapał studzi brak miejsca na rośliny pokojowe. Na szczęście teraz mam sny na ten właśnie temat. Śnię o tym gdzie mogę i co postawić,żeby im wygodnie było.
Zakupiłam dzisiaj 80l torfu kwaśnego -będę przesadzać Rh- tylko jeszcze nie wiem kiedy ...
i ziemię- melduję,że w B. jest ziemia 3 zł/20l. Używałam w zeszłym roku,byłam zadowolona.
Już pokazuję, a nawiasem mówiąc Pat ma fajne rośliny- kupiłam bym coś ,ale muszę poczekać na kwietnik,bo nie mam gdzie ustawiać
Śliczny filek

On mi się bardzo podoba, ile różnych twarzy może mieć jedna roślina ...
Aniu chyba masz na myśli moją mamcię ? Tak na prawdę czarodziejem od roślin był mój ojciec. To on dbał o te co w domu i o te co na działce. Gadał z nimi. Moja mam też lubi dłubać w ziemi i tak to chyba mnie zostało zaszczepione
A jeśli chodzi o nadwyżki to dla mnie nie ma rodziny ani znajomych. Oddaje rośliny tym osobom,które uważam za godne roślinnego zaufania
Wracając do tematu zaufania ... zielistka się na mnie nie obraziła i zaczyna wypuszczać nowe po nocnym ataku kota

No! i fajnie wiedzieć,że jednak można uczciwie coś kupić,choć w ciemno!
Serduszka miały być białe i są!

Nie wiedziałam,że im się tak pospieszy z kwitnieniem,no cóż. Wczorajsze popołudnie rośliny spędziły na tarasie, hartują się.
Jutro w ogród,dzisiaj najzwyczajniej w świecie,nie zdążyłam.
I nic się nie dzieje,po snach różanych miałam hoyowe- ale tylko przez moment,bo zapał studzi brak miejsca na rośliny pokojowe. Na szczęście teraz mam sny na ten właśnie temat. Śnię o tym gdzie mogę i co postawić,żeby im wygodnie było.
Zakupiłam dzisiaj 80l torfu kwaśnego -będę przesadzać Rh- tylko jeszcze nie wiem kiedy ...
i ziemię- melduję,że w B. jest ziemia 3 zł/20l. Używałam w zeszłym roku,byłam zadowolona.
Pozdrawiam-Ewa
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Filus cudny lubię takie limonkowe listeczki
Ewuś a ty tą serduszkę to masz teraz w domu posadzoną
Ewuś a ty tą serduszkę to masz teraz w domu posadzoną
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
pospacerowała u Ciebie. fajny początek wątku, te porównania działki kiedyś i dziś
pozdrawiam
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- terlica
- 500p

Beato serduszka mam niestety w domu,kupiłam kłącza z worka i wsadziłam do donic w domu,rosną. Hartuje je codziennie,mam nadzieję,że za dwa tyg. wsadzę do gruntu i dadzą sobie radę.
Filek śliczny,prawda?
Zrobiłam nowy kącik dla roślin domowych,ale zapomniałam sfotografować,może jutro.
A zapomniałam,bo rzuciłam się w wir! Wir ogrodowy!
Gosiu witaj,dzisiaj też będę miała coś do porównania
Tydzień temu było tak:

a dzisiaj jest już tak:

Przesadziłam tam Rh, które zmianą miejsca zameldowania zrobiły miejsce różom
Przesadziłam też hosty,barwinki,fiołki, hortensję Anabelle białą,będzie rosła również różowa oraz ze dwie bukietówki jak mi się ładnie ukorzenią z podarowanych patyków
Przesadziłam tam również derenia,który zrobił miejsce budlejom.
Wiosny specjalnie nie widać,oprócz tego,że kwitnie ciemiernik i zewsząd wyłażą tulipany

co ciekawe,krokusy wyłażą i nie kwitną jeszcze. Orliki mam ładne

A takiego byka kupiłam wczoraj za dwie dychy, ten się nie liczy ,że kwitnie ,bo nie u mnie. Wybujały jakiś,więc nie wsadzam póki co do gruntu,hartuję.

A teraz małe przekleństwo. Za radą constancji się za robotę wzięłam, M pomagał. Usuwanie pni po brzozach.

Byłam dzisiaj w szkółce, mają bardzo ładne klony Globosum,szczepione na 2-2,2m, z dosyć ładnie rozbudowaną koroną ( w sensie,że nie dwa badylki) za 90 zł.
Myślę,że załatwię to przed następnym łikędem ,więc jakby co będzie relacja.
A teraz idę narzekać na zakwasy.
Filek śliczny,prawda?
Zrobiłam nowy kącik dla roślin domowych,ale zapomniałam sfotografować,może jutro.
A zapomniałam,bo rzuciłam się w wir! Wir ogrodowy!
Gosiu witaj,dzisiaj też będę miała coś do porównania
Tydzień temu było tak:

a dzisiaj jest już tak:

Przesadziłam tam Rh, które zmianą miejsca zameldowania zrobiły miejsce różom
Wiosny specjalnie nie widać,oprócz tego,że kwitnie ciemiernik i zewsząd wyłażą tulipany

co ciekawe,krokusy wyłażą i nie kwitną jeszcze. Orliki mam ładne

A takiego byka kupiłam wczoraj za dwie dychy, ten się nie liczy ,że kwitnie ,bo nie u mnie. Wybujały jakiś,więc nie wsadzam póki co do gruntu,hartuję.

A teraz małe przekleństwo. Za radą constancji się za robotę wzięłam, M pomagał. Usuwanie pni po brzozach.

Byłam dzisiaj w szkółce, mają bardzo ładne klony Globosum,szczepione na 2-2,2m, z dosyć ładnie rozbudowaną koroną ( w sensie,że nie dwa badylki) za 90 zł.
Myślę,że załatwię to przed następnym łikędem ,więc jakby co będzie relacja.
A teraz idę narzekać na zakwasy.
Pozdrawiam-Ewa
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Widziałam ze dwa razy ,że jesteś na forum i tak sobie myślałam-Ewcia coś bez humoru, weny nie ma ,bo nic nie pisze...a ty bidulo zarobiona taka ,że poluszki już nie dały rady po klawiturce śmigać
A tak na poważnie Ewuś to kawał roboty...
U mnie zrobiło się zimno ,za zimno na ogród

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
- terlica
- 500p

Beatko ,ja mam humor w zasadzie zawsze.
Czytam na bieżąco informacje z zaprzyjaźnionych ogrodów,ale nie lubię pisać postów w stylu " witaj,miłego dnia"
W tygodniu jestem zajęta pracą zawodową i póki dzień jeszcze dosyć krótki,nie wystarcza czasu na ogród.
Choć pamiętam,że graby na żywopłot sadziliśmy czarną nocą przy użyciu lamp halogenowych
Ale byłam wtedy młoda i zdeterminowana
Dzisiaj z rana mam chwilę czasu,bo był przymrozek w nocy. Szpinak już się rozmraża na patelni, przygotuję lasagne na obiad,ogarnę chałupę i dalej w te korzenie.
W tygodniu muszę przywieźć klona, w środę R. wysyła róże. Na pierwszy rzut przyjdzie tylko 5. Reszta zamówienia z F. dobrze,że oni jeszcze nie wysyłają,więc powinnam ze wszystkim zdążyć
U nas na szczęście piękne słońce i ciepło, od dwóch dni,a dzisiaj też niebo czyste i zapowiadają,że ma być cieplej niż wczoraj. Dobra pogoda do pracy ogrodowej
Czytam na bieżąco informacje z zaprzyjaźnionych ogrodów,ale nie lubię pisać postów w stylu " witaj,miłego dnia"
W tygodniu jestem zajęta pracą zawodową i póki dzień jeszcze dosyć krótki,nie wystarcza czasu na ogród.
Choć pamiętam,że graby na żywopłot sadziliśmy czarną nocą przy użyciu lamp halogenowych
Dzisiaj z rana mam chwilę czasu,bo był przymrozek w nocy. Szpinak już się rozmraża na patelni, przygotuję lasagne na obiad,ogarnę chałupę i dalej w te korzenie.
W tygodniu muszę przywieźć klona, w środę R. wysyła róże. Na pierwszy rzut przyjdzie tylko 5. Reszta zamówienia z F. dobrze,że oni jeszcze nie wysyłają,więc powinnam ze wszystkim zdążyć
U nas na szczęście piękne słońce i ciepło, od dwóch dni,a dzisiaj też niebo czyste i zapowiadają,że ma być cieplej niż wczoraj. Dobra pogoda do pracy ogrodowej
Pozdrawiam-Ewa
- terlica
- 500p

Kolejny piękny dzień! Co prawda wiało trochę,ale jak się przycupło do pielenia to już cud i miód!
Wykopałam moje trzy księżniczki z serii Kordeana Mix. Mają się nieźle! Wsadzone na miejsce docelowe.

Wypieliłam i wyczyściłam też różankę nr 1.

a tak wyglądają róże, tej przedstawiać nie muszę,podpisana

Charles Austin

Louise Odier

Wyłażą floksy

I operacja "brzoza" ,dwa z czterech wyjęte. Piękny dół na klona czeka

Wykopałam moje trzy księżniczki z serii Kordeana Mix. Mają się nieźle! Wsadzone na miejsce docelowe.

Wypieliłam i wyczyściłam też różankę nr 1.

a tak wyglądają róże, tej przedstawiać nie muszę,podpisana

Charles Austin

Louise Odier

Wyłażą floksy

I operacja "brzoza" ,dwa z czterech wyjęte. Piękny dół na klona czeka

Pozdrawiam-Ewa
- constancja

- Od: 5 sie 2012, o 23:38
No patrz..... jak pięknie Ci poszło.
Jestem z Ciebie dumna.
peesik:
a moja kordana sadzona w grudniu już kwitnie w innym świecie.
peesik:
a moja kordana sadzona w grudniu już kwitnie w innym świecie.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- terlica
- 500p

Pięknie to poszło mojemu M.Ja mu tylko odsłoniłam z grubsza korzenie,a on operował przy pomocy siekiery i siły własnych mięśni
Słuchaj,moja sąsiadka też kupiła Kordeana i w czasie gdy ja moje dusiłam w garażu ona swoją trzymała w domu,jest piękna. Hartuje ją i pewnie za jakiś czas wsadzi do gruntu. To jej druga mini-marketówka i z drugą jej się udało. Mnie w domu nie chcą wytrzymać dłużej niż 2 tyg.
Słuchaj,moja sąsiadka też kupiła Kordeana i w czasie gdy ja moje dusiłam w garażu ona swoją trzymała w domu,jest piękna. Hartuje ją i pewnie za jakiś czas wsadzi do gruntu. To jej druga mini-marketówka i z drugą jej się udało. Mnie w domu nie chcą wytrzymać dłużej niż 2 tyg.
Pozdrawiam-Ewa
- constancja

U mnie podobnie. Tylko u mnie nie dają rady z braku światła. Jedyny doniczkowy jaki u mnie rośnie pomimo wszystko to fiołek..... ten najzwyklejszy. 
edit:
To Ty się mężowskimi mięśniami wykpiłaś.
edit:
To Ty się mężowskimi mięśniami wykpiłaś.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łał! Ile trawinka WYŻARŁAŚ! Efekt niesamowity, a wyobrażam sobie, jaka przyjemność
Melduję, że kupiłam 10 worów biedronkoziemi
Melduję, że kupiłam 10 worów biedronkoziemi
- constancja

A ja dzisiaj pazernie patrzyłam na stos lidloziemi i już miałam 10 worów pakować do wózka
..... ale mąż spojrzał na mnie zbyt wymownie i skończyło się na 2 kartonach nawozu do róż. 
Ewka widzę że przyśpieszasz bardziej niż wiosna 
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- terlica
- 500p

Ewuniu operowanie siekierą jednak mnie przerasta,tzn. na pewno byłabym w stanie,jednak trwało by to tydzień
Nie znam lidloziemi , więc się nie wypowiadam. Nawóz do róż mnie omija w tym roku,bo zdecydowana większość to pierwszaki, a dwie stare przesadzam,więc zostają dwie inne stare w starym miejscu,dla dwóch się nie opłaca,pojadą na gnojówce z pokrzyw,jak rok temu
Małgosiu wyżarłam! a jakże! Doszliśmy z M do pewnego konsensusu
Ja nie wnikam w jego gitary,a on w ogród!
NARESZCIE!
Ja się w piątek obeszłam 6 workami biedronkoziemi i jeszcze połowa mi została!
Natko no ba! ja ciśnieniowiec jestem straszny,jak coś wymyślę,to muszę mieć zaraz tu i teraz. Ma to swoje wady i zalety oczywiście. Zresztą ogłupiałam,pozamawiałam,więc muszę na czas miejsce przygotować.
Kurde znowu zapomniałam zrobić foto mojego super rozporowego kwietnika. Kwietnik nie jest super. Moi rodzice mieli taki sam w latach 80-tych, konstrukcja nie zmieniła się nic a nic.Szkoda. Świetnie się jednak spisuje,tam gdzie ma ,zamówiłam drugi. A jakie piękne hoye mam! Codziennie gapię się na nie i słodko przemawiam.
Nie znam lidloziemi , więc się nie wypowiadam. Nawóz do róż mnie omija w tym roku,bo zdecydowana większość to pierwszaki, a dwie stare przesadzam,więc zostają dwie inne stare w starym miejscu,dla dwóch się nie opłaca,pojadą na gnojówce z pokrzyw,jak rok temu
Małgosiu wyżarłam! a jakże! Doszliśmy z M do pewnego konsensusu
NARESZCIE!
Ja się w piątek obeszłam 6 workami biedronkoziemi i jeszcze połowa mi została!
Natko no ba! ja ciśnieniowiec jestem straszny,jak coś wymyślę,to muszę mieć zaraz tu i teraz. Ma to swoje wady i zalety oczywiście. Zresztą ogłupiałam,pozamawiałam,więc muszę na czas miejsce przygotować.
Kurde znowu zapomniałam zrobić foto mojego super rozporowego kwietnika. Kwietnik nie jest super. Moi rodzice mieli taki sam w latach 80-tych, konstrukcja nie zmieniła się nic a nic.Szkoda. Świetnie się jednak spisuje,tam gdzie ma ,zamówiłam drugi. A jakie piękne hoye mam! Codziennie gapię się na nie i słodko przemawiam.
Pozdrawiam-Ewa