Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Pedziki na razie ładnie rosną :)). Pędzik Vandy z dnia na dzień jest coraz większy. Tetraspisik bedzie mieć parenaście pączuszków na przedłużeniach :). Czekam na następne pędziki.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, u Ciebie jak zwykle cudownie kolorowo ;:138
Gratuluję tyyylu nowych pędzików ;:138
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Cudności się szykują do kwitnienia .W te jesienne dni widzę ze nie będzie tak najgorzej jak się będzie oglądało te kolorowe piękności .Dusiu a czy twoja Vanda jest bardzo duża bo tą którą widziałam w L.M. była jak dla mnie ogromna .
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Piękne kwiaty :tan Cudne
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dusiu cudne kwitnienia napatrzeć się nie mogę w ten dzisiejszy pochmurny dzień na Twoje cudności :D
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

Dusiu a nie chciałabyć sprzedac keki pink panther? Juz od dłuższego czasu poluje na tego storczyka ale bez skutecznie :(, proszę zastanów sie nad tym i daj mi znac.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

olcia1 pisze:Dusiu a nie chciałabyć sprzedac keki pink panther? Juz od dłuższego czasu poluje na tego storczyka ale bez skutecznie :(, proszę zastanów sie nad tym i daj mi znac.
Sama nie wiem, co z nim zrobić, bardzo bym go chciała wymienić na keiki botanicznego, np. equestrisa, bo mój equestrisik marnieje. Niby bym mogła sprzedać, ale za tyle nie kupię sobie botanicznego. Jeszcze się musze zastanowić... Keiki jeszcze jest na roślinie, oddzielę go pewnie wtedy, jak bedę wymieniać lub sprzedawać.
Cudności się szykują do kwitnienia .W te jesienne dni widzę ze nie będzie tak najgorzej jak się będzie oglądało te kolorowe piękności .Dusiu a czy twoja Vanda jest bardzo duża bo tą którą widziałam w L.M. była jak dla mnie ogromna

Tak, moje Vandy są ogromne, nie licząc żołtej w kropki, siewek i Vascostylisa. (jeśli jest ktoś chętny na Vascostylisa, niech pisze na PW, bo chcę go sprzedać lub wymienić na botanicznego Phal.) Z moich Vand największa jest rózowa w kratkę, bo szybko rosnie, jest powykręcana jak szlaczek, bo za każdym razem, gdy ją odwracam, ona znowu idzie w stronę słońca. Mam ją 3 lata. Jeszcze jest duża ta różowa w kropki, ale ona mi niestety jeszcze nie kwitła, jakiś uparciuch się trafił. Niebieska też jest spora. Za to te, które kupiłam w tym roku na wystawie, są małe, ale za parę lat pewnie tez będą duuuże.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dusiu- a Możesz mi wysłać zdjęcie porównawcze takiej doroslej Vandy z siewką. hocby na pw. Chcę kupić dorosłą roślinkę i nie chcę być oszukana. Na żywo widziałam Vandy we flakonach i miały jakieś ok.40cm wysokości.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę kiedś zrobić :). A jak chcesz, to teraz ci mogę zmierzyć linijką ile mniej więcej ma dorosła Vanda, a ile siewka:
Niebieska Vanda ma ok. 40 x 40 cm (bez korzeni, sama roślina, z korzeniami to by było 65-70 x 40). Długośc pojedyńczego liścia ok. 20 cm, zależy od liścia, ale akurat ta Vanda ma wszystkie podobne.
siewka ma wysokość ok. 17 cm (sam trzon 7 cm) szerokość 28 cm, pojedyńczy liść dł. ok. 14-18 cm zalezy od liścia.

Inne moje Vandy są mniejsze lub większe od tej przykładowej, ale ta niebieska ma taką standardową wielkość, więc zmierzyłam właśnie ją. Rózowa w kratkę, gdyby ją wyprostowac, miałaby może z 70 cm, ale jest pogięta, więc wydaje się byc normalna.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dzięki Dusia :D Jesteś Niezastąpiona. jeśli będę kupować na all..., to zażyczę sobie jej wymiarów ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o wiek rośliny, łatwo się skapnąć po cenach. Dorosłej Vandy nie sprzedadzą po 30 zł, jak to robią z siewkami. Te siewki co wystawiają też mają z 5-6 lat do kwitnienia. A dorosl rośliny są, ale w cenach od 60 wzwyż, kwitnące lub nie. Jak bedę robić zdjęcia, mogę jakiejś Vandzi zrobić fotkę z siewką, ale na razie mam bardzo mało miejsca w aparacie i nie robię zdjęć nawet kwitnacym. Może za tydzień zrobię trochę zdjęć?
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dusiu ze swoją upartą Vandą musisz porozmawiać, albo prośbą, albo groźbą może się weźmie do roboty :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej się nie weźmie... Może w przyszłym roku zakwitnie? Czasami uparciuchy się trafiają...
A ja bym strasznie chciała pojechać na wystawę... Myślę tylko o tym i mam wielką nadzieję, że się uda. Kupowanie przez internet to żadna frajda, bo nie ma tej radości i możliwości obejrzenia rośliny. Dzisiaj mało piszę, bo za bardzo się przejmuję tym, że może mi się nie udać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Raczej myśl że się uda ,trzymam ;:215 za twój wyjazd na upragnioną wystawę
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekałam na tą wystawę już 5 lat, ale nigdy T. nie chciał mnie zabrać, bo za daleko, a ja tak bardzo o tym marzę, zwłaszcza, że podobno orchidgarden ma cudeńka, a do nas orchidgarden niestety nie przyjeżdża.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”