Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu,muszę przesadzić 2 hortensje.Czy jest to jakiś problem?czy z całą bryłą wykopywałaś i potem gałęzie przycinałaś :shock:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalo będąc u Ciebie czerpię inspiracje do swojego ogrodu...I znowu się będę powtarzać...,że lubię u Ciebie bywać... :D
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Piękne jesienne widoczki....
Cyklamen też niczego sobie.....długo go masz u siebie?
miałem kiedyś ale mi zgnił....
zaraz po posadzeniu, nie wiem co było nie tak z nim albo ze mną :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu piękny cyklamen . jak masz go długo ?
Ja mam biały i różowy biały ma kilka kwiatków a różowy tylko jeden może jeszcze będzie więcej .
Ale boję się że zimy nie przetrwa.
Genia
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu u Ciebie jak zwykle oczy znajdują ukojenie......piękne widoki :)

Cyklamen prześliczny, mój po zimie zgnił a potem dokupiłam sobie wiosną jeszcze jeden ale nie wypuścił nawet listka i o nim zapomniałam....a teraz przy kopaniu dołków pod cebulki skosiłam mu całą kiść różowych kwiatków :evil:
Na szczęście bulwy nie uszkodziłam i zostało kilka pączków.....może rozwiną się dalej po tym stresie jaki mu zafundowałam......sobie zresztą też bo jak zobaczyłam te pączusie rozrzucone po ziemi ,to prawie dostałam zawału ;:179
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Śliczne jesienne widoczki Dalu. Czy mogłabym się uśmiechnąć o szczepkę Twojej fuksji - jest śliczna :)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
x-d-a

Post »

Izo, chętnie Ci prześlę patyczek, tylko nie wiem, czy teraz jest jeszcze dobry moment na ukorzenianie; przyznam się , że nigdy tego nie robiłam...

Cynthio, moje cyklamenki były kupione i posadzone w zeszłym roku jesienią. Posadziłam je pod drzewem i trochę się bałam, że nie dadzą rady w tak ekstremalnych warunkach - ale okazało się, ze dobrze im tam, mają cień i dosyć sucho.

Geniu, przeczytaj post do Cynthii. Ja swoje cyklamenki przykryłam tylko korą i bez problemu przezimowały.

Grzesiu, popatrz na posty wyżej. Myślę, że tajemnica uprawy cyklamenów tkwi w tym, że lubią suche i cieniste stanowiska...

Ido, zapraszam Cie jak najczęściej, bo ostatnio rzadko bywasz na forum - chyba jesteś bardzo zajęta :?:

Aszko, hortensje przesadzałam z całą bryłą i w ogóle nie przycinałam, bo to są ogrodowe i szkoda mi było...Zależy mi na tym, żeby szybko się rozrosły i utworzyły coś w rodzaju hortensjowego żywopłotu. Sądzisz, że mogą sie nie przyjąć?
Tak to wygląda - nie dałam rady uchwycić aparatem całego szpaleru, bo musiałam je posadzić dość rzadko, żeby miały miejsce na rozrośnięcie
Obrazek

Magdo, na razie hortensje wygladaja dobrze - mam nadzieję, że się przyjmą...Ptyś codziennie chodzi w odwiedziny do swojej rodzinki, ale maluszki omija dużym łukiem, jakoś nie bardzo jeszcze wie, co to za małe stworki.

Reniu, po jabłoni pnie się hortensja; ma 3 lata i w tym roku po raz pierwszy zakwitła...

Halinko, dziękuję

:!:
Wiktorio, lilie orientalne są dość wrażliwe na mróz, tak że będziesz musiała solidnie je okryć przed zimą. Poza tym lubią kwaśną ziemię, więc ja je sadzę na rabatach z iglakami i Rh. Pięknie je rozświetlają latem i ich uroda błyszczy na tle zieleni.

Agnieszko, hortensje pokazałam wyżej, ale na efekt -jak to w ogrodzie często bywa trzeba będzie poczekać kilka lat, aż się rozrosną i utworzą coś w rodzaju żywopłotu.

100krotko, dodam jeszcze, że przed przeniesieniem do zimowej kwatery dobrze je przyciąć o mniej więcej 1/3.

Krzysiu, Pola i 100krotka już Ci odpowiedziały.Ja tylko uzupełnię, że po wykopaniu cebul mieczyków zostaw je w suchym miejscu przez tydzień, żeby przeschły, potem oczyść i ułóż w przewiewnym, chłodnym pomieszczeniu, najlepiej przysypane trocinami lub torfem.

I fotka na niedzielę zaaranżowana przeze mnie i nazwana "Martwa natura ze śliwkami". Wszystkie owoce i ogóraski z mojego ogrodu - niczym nie nawożone (oprócz kompostu) i nie pryskane...

Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna kompozycja Dalu....
Fajnie wyglądają hortensje.....
Czy tam jest też Magical Fire :?:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dziękuję Dalu...moje to 2 bukietowe wiosną żle posadzone .Jutro będę przesadzać :P
x-d-a

Post »

Grzesiu, nie - Magical Fire powędrował do zakątka z hortensjami bukietowymi, a ten szpaler to tylko hortensje ogrodowe.

Aszko, bukietówki możesz przyciąć, ale lepiej poczekaj do wczesnej wiosny :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no tak teraz sobie przypominam......
Pięknie będzie...
A jak z wymarzaniem hortensji u Ciebie Daluś.....
Chyba okrywasz jakoś?
Chociaż nasz klimat nie jest taki straszny....
ja robię kopczyki ziemne tak jak u róż....
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Śliczne wrześniowe widoczki Daluś. I śliweczki zapraszają na posiedzenie przy stoliku. Posiedziałam troszkę i niedługo
wrócę.
Milego wieczorka. ;:2
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Piękna kompozycja na ciekawym stole, owoce cudne i zdrowe !
;:3 ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale pięknie zastawiony stół.....aż by się chciało na chwilkę przysiąść i odetchnąć w ostatnich ciepłych promykach 8)

Dalu chyba na wiosnę przesadzę tego cykamenka pod drzewo ( jak przezimuje) bo teraz to chyba nie najlepsza pora ,żeby go wykopywać.
A jak nic z niego nie zostanie ,to kupię jeszcze jednego i zobazymy jak mu będzie pod drzewem.....i więcej z cyklamenkami próbować nie będę :?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-d-a

Post »

Grzesiu, z bukietowymi nie ma problemu, a ogrodowe kopczykuję tak jak róże. Ale w tym roku - niestety- słabo kwitły; widocznie mrozy były dla nich za silne...

Cynthio, zapraszam, posiedż i odpocznij, tym bardziej, że pogoda naprawdę jest piękna :wink:

Pell, teraz to właściwie nic innego nie jem - mam taki urodzaj owoców, wyjątkowo pysznych w tym roku, że całymi dniami zagryzam a to śliweczkę, a to gruszeczkę...

Wiesiu, miło Cie gościć; chętnie bym Cie poczęstowała jabłuszkiem lub gruszeczką :P

Pora bardziej kolacyjna, ale ja przekornir pokażę Wam śniadanie w ogrodzie
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”