Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Właśnie mi zakwitł:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to mój najnowszy nabytek . Miał być ciemnoróżowy ;:209 . Na szczęście nie jest :-D ObrazekObrazek, w realu jest bardziej zielony, niż na zdjęciu.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

No to ja Wam powiem, że drugi pęd z pąkiem z ziemi wychodzi ;:333 Na razie nie wiadomo który, albo Royal Red albo Aphrodite
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Witam :wit
Mam pytanie odnośnie cebuli odmiany Lemon Line. Kupiłam ją wiosną, pięknie kwitła, wypuściła ładne zdrowe liście i... robi to do dzisiaj. Ma już 14 i zdaje się, że to nie koniec. Sama cebula także znacznie zwiększyła objętość. I tutaj pytanie: pozwolić na dalszy rozwój czy zasuszyć na siłę?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Nie zasuszaj. Może zakwitnąć.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Właśnie zakwitło mi Hippeastrum, które nie odpoczywało (nie chciało, to nie :D ). Równo rok temu kwitło i do tej pory rosło i rosło. Cebula znacznie zgrubiała, tylko liście ma dosyć anemiczne. Kwiaty są większe, niż poprzednio, ale rozwinęły się tylko dwa, dwa malutkie pączki z tego samego pędu, dopiero czekają na swoją kolejkę.
BasiaObrazek
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sty 2013, o 11:24

Amarylis - w stanie uśpienia

Post »

Witam, właśnie zajęłam się swoją cebulką amarylisa by przeszła w stan uśpienia, zaprzestałam podlewania mniej więcej 2 tygodnie temu dziś wyjęłam ją z ziemi i stwierdziłam, że ma spore ukorzenienie / zamieszczam poniżej link do zdjęcia/ Proszę o podpowiedź czy mam ją taką zostawić czy też te korzonki się jakoś reguluje?

Obrazek

http://www.fotosik.pl/zdjecie/499f8a4f9ee35d75

2/ czy mogę cebulę na czas uśpienia przechować w doniczce w chłodnym miejscu przykrytą korą czy raczej owinąć w gazetę?

pozdrawiam
Agapa
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam, właśnie zajęłam się swoją cebulką amarylisa by przeszła w stan uśpienia, zaprzestałam podlewania mniej więcej 2 tygodnie temu dziś wyjęłam ją z ziemi i stwierdziłam, że ma spore ukorzenienie / zamieszczam poniżej link do zdjęcia/ Proszę o podpowiedź czy mam ją taką zostawić czy też te korzonki się jakoś reguluje?

Obrazek

http://www.fotosik.pl/zdjecie/499f8a4f9ee35d75

2/ Czy mogę cebulę na czas uśpienia przechować w doniczce w chłodnym miejscu przykrytą korą czy raczej owinąć w gazetę?

pozdrawiam
Agapa
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mając 1 lub 2 cebule nie bawiłabym się w wyjmowanie ich z doniczki, tylko zwyczajnie zostawiłabym je tak jak są. Rośliny lepiej kwitną i rosną, bez tego wyjmowania, bo się nie uszkadza korzeni co rok. Niestety mając 50 doniczek nie jestem je w stanie upchnąć w jakimś kącie, dlatego morduję się z tym wyciąganiem i corocznym sadzeniem.
Nie obcinaj zdrowych korzeni.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

agapa7 - a moje pytanie brzmi: jak uśpiłaś cebulę Hippeastrum? (bo na zdjęciu widzę zwartnicę, nie amarylisa :wink: ). Hippeastrum zachowuje swoje liście czasem przez cały okres uśpienia, czasem zasychają przez 2 miesiące - ale nie po 2 tygodniach niepodlewania :wink:
Nie polecam ani obcinania korzeni ani tym bardziej liści (tego się w ogóle nie powinno robić) - nie dość, że osłabiamy cebulę pozbywając ją pierwiastków, które roślina zreutylizowałaby (mówię tu o liściach) a to osłabia ich start w nowym sezonie, to jeszcze robimy wspaniałe 'wrota' dla patogenów :) rzeczywiście jak ma się 50 cebul to ze względów praktycznych obcięcie korzeni czasem jest konieczne.
Przy dwóch cebulach nie wyciągałbym ich z doniczki wcale.
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za podpowiedzi byłam przekonana , że to amarylis /nie znam się dokładnie na kwiatach/
Dlaczego pytam?
Kwiat dostałam 4 lata temu pięknie kwitł na następny rok puścił stożek kwiatowy /może nie fachowo nazywam/ ale nie zakwitł bo przy przenoszeniu z jednego miejsc na drugie uległ uszkodzeniu, w kolejnym roku w ogóle nie zakwitł tylko puszczał liście , chciała bym by w tym roku zakwitł.
Czy ze zwartnicą postępuje się tak samo jak z amarylisem?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z amarylisem postepuje się inaczej ale ta wiedza nie jest Tobie potrzebna ponieważ masz zwartnicę czyli po łacinie Hippeastrum :wink:
Im więcej cebula ma liści w sezonie wegetacyjnym tym więcej pędów kwiatowych i bardziej obfite kwitnienie w roku następnym. Dlatego liści nie obcinamy - to one żywią roślinę. Nawet jak już nie podlewamy zwartnicy próbując ją uśpić, powinniśmy czekać aż liście same uschną (lub też nie uschną wcale :wink: ). Cebula sama budzi się po okresie spoczynku i nie ma potrzeby jej wybudzania na siłę. Jeśli cebula puszcza tylko liście, a rok wcześniej miała dużo liści i była nawożona, to może też oznaczać, że pęd kwiatowy nie potrafi sie wydostać z cebuli (można pomóc roślinie wtedy).
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

sauromatum

Bardzo dziękuję za instruktaż :D Mam jeszcze jedno pytanie, czyli tą cebulę ze zdjęcia wsadzić w nową ziemię, nie podlewać i przestawić w chłodne miejsce /np. piwnica z oknem/?

Zacząć podlewać dopiero w listopadzie?

agapa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli wsadzisz do wilgotnej ziemi to przypuszczam, że Twoje hippeasrum zacznie rosnąć - ponieważ na zdjęciu widać jakiś zielony listek - a i okres zasuszania był bardzo krótki. Skoro już cebula została wysadzona to lepiej owinąć ja w gazetę żeby nie ryzykować ruszeniem wegetacji. Moźe to być chlodna piwnica.
. Podlewać w listopadzie? To tylko miesiąc odpoczynku, troche krótko. Moje rośliny zaczynają wegetację w styczniu/lutym, czasem w marcu. Ja czekam aź one same zaczną wzrost i dopiero wtedy je podlewam. Możesz próbować cebulę wybudzić w listopadzie wsadzając ją do donicy i delikatnie podlewając - ale cebula wcale nie musi sie obudzić, czasem zacznie rosnąć po kilku tygodniach dopiero więc za mocne podlewanie może doprowadzić do gnicia.
agapa7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję, owinęłam w gazetę i zostawiłam w piwnicy , teraz będę czekać. :wit
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”