W.o...Grzybach
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W.o...Grzybach
Kogra ja tak samo robię, natomiast moja sąsiadka w samej mące i potem na gleb zamiast wędlinki.
Siostra kroi w paseczki dodaje do zeszklonej cebulki pokrojonej w piórka do tego koncentrat pomidorowy i jest szybkie leczo grzybowe.
Siostra kroi w paseczki dodaje do zeszklonej cebulki pokrojonej w piórka do tego koncentrat pomidorowy i jest szybkie leczo grzybowe.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Beatko to król powinien podwójnie smakować.
Raz, ze król a dwa, że zdobyczny......
Kasiu to zazdroszczę obiadku.
Ja bym zamieniła za najlepszego schaboszczaka.
Bo u mnie kanie nie rosną, a jeśli się znajdzie to przypadkowo.
Raz, ze król a dwa, że zdobyczny......

Kasiu to zazdroszczę obiadku.
Ja bym zamieniła za najlepszego schaboszczaka.

Bo u mnie kanie nie rosną, a jeśli się znajdzie to przypadkowo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
To i ja się pochwalę
.
Właścicielka działki "wymusiła" wyjazd na grzyby, a że sobota, to i do lasu (Gruszeczka, za Trzebnicą w kierunku Sułowa) dotarliśmy około 11.oo. Gdy parkowaliśmy samochodem stwierdziłem, że grzybiarzy w lesie jest więcej niż samych grzybów. Podczas, gdy my udawaliśmy się do lasu, większość powracała już do pojazdów po, jak udawało mi się rzucająć okiem do ich koszyków, całkiem udanym grzybobraniu. W tym momencie zacząłem urabiać Właścicielkę działki, że w sumie, to dobrze raz na jakiś czas pojechać do lasu by "oddechnąć świeżym powietrzem", by się za bardzo nie zraziła do ewentualnych wypadów do lasu w przyszłośći... niekoniecznie na grzyby
.
Po około 4 godzinach krążenia po ścieżkach lasowych, którymi wcześniej już ktoś przechodził, co było bardzo łatwe do stwierdzenia obserwując ucięte nóżki grzybów, albo poprzewracane niejadalne...
Gdy udawaliśmy się w kierunku autka trafiliśmy na zagajnik, który albo omijali poprzednicy, albo był po prostu za blisko szosy/miejsca zaparkowania samochodów?
. Tam nacięliśmy 80% grzybów, które prezentuję poniżej. Maślaki, maślaki i jeszcze raz maślaki...
. Właścicielka działki do teraz siedzi w kuchni i obiera ze skórki, by je zamarynować. Uwielbiam to
. (Marynowane maślaki i siedzącą połowinkę w kuchni też).
Kanie- ponieważ Właścicielka działki nie za bardzo się zna na grzybach, postanowione zostało, że kanie dziś zjem tylko ja. Jutro spróbuje Ona i córeczka. Oczywiście usmażone, a wcześniej obtoczone jajkiem i bułką tartą, ale tylko pod warunkiem, że dożyję dnia jutrzejszego. Niedowiarka jedna
.
I jeszcze jedno- czy Wy też spotykacie się z taką ilością szatanów? Moje kobietki koniecznie chciały je chować do koszyka, dopiero, gdy na moją prośbę wzięła (tylko ta starsza oczywiście) na język, uwierzyła.
No to się rozpisałem.
A oto efekty czterogodzinnego sobotniego, wcale nie porannego wypadu do lasu:

Uploaded with ImageShack.us
I z kaniami, które się gdzieś zapodziały na pierwszym zdjęciu:

Właścicielka działki "wymusiła" wyjazd na grzyby, a że sobota, to i do lasu (Gruszeczka, za Trzebnicą w kierunku Sułowa) dotarliśmy około 11.oo. Gdy parkowaliśmy samochodem stwierdziłem, że grzybiarzy w lesie jest więcej niż samych grzybów. Podczas, gdy my udawaliśmy się do lasu, większość powracała już do pojazdów po, jak udawało mi się rzucająć okiem do ich koszyków, całkiem udanym grzybobraniu. W tym momencie zacząłem urabiać Właścicielkę działki, że w sumie, to dobrze raz na jakiś czas pojechać do lasu by "oddechnąć świeżym powietrzem", by się za bardzo nie zraziła do ewentualnych wypadów do lasu w przyszłośći... niekoniecznie na grzyby

Po około 4 godzinach krążenia po ścieżkach lasowych, którymi wcześniej już ktoś przechodził, co było bardzo łatwe do stwierdzenia obserwując ucięte nóżki grzybów, albo poprzewracane niejadalne...
Gdy udawaliśmy się w kierunku autka trafiliśmy na zagajnik, który albo omijali poprzednicy, albo był po prostu za blisko szosy/miejsca zaparkowania samochodów?

Kanie- ponieważ Właścicielka działki nie za bardzo się zna na grzybach, postanowione zostało, że kanie dziś zjem tylko ja. Jutro spróbuje Ona i córeczka. Oczywiście usmażone, a wcześniej obtoczone jajkiem i bułką tartą, ale tylko pod warunkiem, że dożyję dnia jutrzejszego. Niedowiarka jedna

I jeszcze jedno- czy Wy też spotykacie się z taką ilością szatanów? Moje kobietki koniecznie chciały je chować do koszyka, dopiero, gdy na moją prośbę wzięła (tylko ta starsza oczywiście) na język, uwierzyła.

No to się rozpisałem.
A oto efekty czterogodzinnego sobotniego, wcale nie porannego wypadu do lasu:

I z kaniami, które się gdzieś zapodziały na pierwszym zdjęciu:

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale zbiór
Maślaki sitaki są lepsze do obierania niż te obślizłe
maślaczki.
A co do szatanów ,to ja kilka lat temu skosiłam ich pół koszyka i zadowolona pobiegłam do M żeby się pochwalić zbiorem(on nie miał wtedy żadnego grzyba
) Przeżyłam szok ,jak zaczął po kolei wyrzucać moje "piękne" grzybki.Myślałam ,że żartuje i później sam je zabierze
ale jak mi kazał wziąć na język ,to mi wystarczyło(każdego polizałam i miałam mroczki przd oczami
)

A co do szatanów ,to ja kilka lat temu skosiłam ich pół koszyka i zadowolona pobiegłam do M żeby się pochwalić zbiorem(on nie miał wtedy żadnego grzyba

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
To nie są szatany.
Borowik szatański ponoć występuje w Polsce... tylko nikt go nie widzial
Ja raz. Dawno, w byłym NRD, pod Poczdamem.
Goryczak żółciowy. Nietrujący. Zresztą po wrzuceniu go do gara próba konsumpcji potrawki obawiam się że bylaby przykra...
Borowik szatański ponoć występuje w Polsce... tylko nikt go nie widzial

Ja raz. Dawno, w byłym NRD, pod Poczdamem.
Goryczak żółciowy. Nietrujący. Zresztą po wrzuceniu go do gara próba konsumpcji potrawki obawiam się że bylaby przykra...
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
widzę że spacer się udał i przy okazji nazbieraliście dużo grzybów .. teraz wszyscy mogą sobie nazbierać grzybów , bo jest duży wysyp .. nawet po południu wracają z pełnymi koszami ...
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
I u mnie trzy osoby

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To się nazywają zbiory.
Gratuluję takich plonów
, bo z zagospodarowaniem takiej ilości grzybów to już gorsza sprawa.

Gratuluję takich plonów

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
I ja też dzisiaj byłam na grzybkach, ale nie dam foty, bo leniwa po tym łażeniu się zrobiłam
musicie mi uwierzyć na słowo
a jutro poprawka
W tej chwili m się urabia z grzybami, a ja cichutko na kompa

W tej chwili m się urabia z grzybami, a ja cichutko na kompa

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Pamelka....matko,a gdzie tyle rośnie
U nas juz się kończą....a chciałabym jeszcze ....
może po pełni znowu będą ???

U nas juz się kończą....a chciałabym jeszcze ....

może po pełni znowu będą ???
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
To tylko pojezierze łęczyńsko-włodawskie, znaczy lubelszczyzna 

- ulina
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
Pozdrawiam, Halina
Byłam dziś na grzybach. Poszycie w lesie mocno namoknięte. Nazbierałam dużo podgrzybków również mocno namokniętych. Ale również kilka prawdziwków, 1 osak, trochę kurek i sitaków oraz kilka kani. Wszystkiego 4 wiadra- ja sama. Jest sporo grzybów. Gąsek zielonych jeszcze nie widać. Piękna pogoda
Żeby tylko nogi tak nie bolały