Przemku, mała prośba, jaka pojemność jest tej donicy w której rośnie Twoja brzoskwinka? I czy rośnie tam od początku?
Pytam, bo posadziłam 3 pestki brzoskwinki i trzy pestki moreli, może coś z tego się wykluje. A jeśli się wykluje to będzie skazane na włóczęgę w donicach, nie mam kompletnie miejsca, a kusicie takimi cudami .
Przyłączam się do prośby przedmówczyni, jaka to odmiana , co to jest i w jakiej donicy??
Czy sam to zrobiłeś czy już kupiona?? Jak to uprawiać, nawozić?
Może by tak coś takiego u siebie zrobić.Tylko uchyl rąbka tajemnicy.Kwiaty powalają na kolana!
Co prawda nie jestem Przemkiem ale to są genetycznie karłowe odmiany.
Widać to po mocno skróconych międzywęźach.
Mam zielonolistną brzoskwinię i nektarynę o czerwonych liściach.
Dojrzewają późno, owoce średniosmaczne ale wyglądają ciekawie.
Moje rosły najpierw w kwadratowych doniczkach o boku 20 cm, potem/teraz 25 cm.
U mnie otwierają się pierwsze kwiaty na migdałowcach, na brzoskwinie trzeba będzie jeszcze poczekać.
To jest drzewko kupione jako Mini nektaryna Rubis i aktualnie rośnie w 20 l donicy. Już nie pamiętam czy kupiłem ją w doniczce czy z gołym korzeniem. Tyle tylko, że wydaje mi się, że miała białe owoce.
A ja w tym roku mam tylko morele posadzone w lodówce i jak na razie czekam na pierwsze kiełki.
Brzoskwinie kupiłem dwie Saturn bo jedną mam wcześniej kupioną i owoce już jadłem z niej oraz jedną odmiany Inka. Morele sam sobie wyhoduję.
No Przemek , dzięki za informacje!
Na mojej morelce Compacta mnóstwo kwiatów i uwija się wiele pszczółek - nie wiem czy miodnych czy innych ale są Może w tym roku wreszcie pojem, bo pogoda sprzyja zapylaniom
No ja też liczę w tym roku na zbiory - od 1,5 tygodnia w pełnym kwitnieniu Early Orange, tydzień później kwiaty otworzyły dwie inne doszczepione odmiany.
Pszczół (miodne - murarki u mnie jeszcze śpią) tyle, że aż drzewo się rusza (są i trzmiele ale bardziej interesują się jagodami kamczackimi, czasem jakiś i na morele zawędruje)
I na razie od otwarcia kwiatów najniższa temperatura to było +1 - trzymam kciuki za temperatury.
Wczoraj wykonałem cięcie młodych, ubiegłorocznych migdałów, brzoskwiń i nektaryn. Po kwitnieniu będę ciął dalej.
Na południowym - zachodzie możemy uprawiać wiele roślin, ale też musimy zmagać się od wczesnej wiosny z chorobami roślin. Kędzierzawość liści już atakuje nektaryny chociaż to dopiero początek sezonu, a drzewa są po dwóch opryskach Lecitec.
Pelasia,
żeby nie zaśmiecać wątku, podaję link do tematu : https://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=39754
A dodam tylko, że kolega Mateusz z Winnicy Jania (2 ha u nas pod Brzegiem) będzie zamawiać migdały morawskie. Ciekawe, może też zamówię. Mam reńskie, dwa drzewka ze znanej szkółki z Legnicy: migdał słodki "Pfalzer Fruchtmandel" i migdał słodki "Krachmandel".
Forumowicze , jest możliwe rozpoznać odmianę moreli po kolorze kwiatów ?
Jedna jest bardziej różowa , druga mniej różowa a bardziej biała . Kwitną i owocują
mniej więcej w tym samym czasie .
Owoce dojrzewają na początku lipca . Jedna z odmian ma trwalsze owoce .
Jeśli ta biała zakwitła kilka dni (tydzień, półtora) przed różowymi to biała to Early Orange. Różowych (kwiaty) ja mam dwie i podobna pora kwitnienia więc tu już loteria.