Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Jestem zła bo poadziłam z 40 zawilców i chyba tylko jeden z ziemi wyszedł, sądząc po liściach. W tym miejscu co je posadziłam ryje bardzo kret, wczoraj mi żurawkę też wykopał, Nie mam siły do niego. Może lepiej zlikwidować tę rabatkę, skoro on tam mieszka. Albo go jakoś przepędzić. Codzień tam wyje.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, cudne widoki kwitnącego ogrodu ;:215
Zawilce kiedyś miałam, ale jakoś bardzo marnie zimowały. Po pierwszej zimie kilka wypadło, po drugiej jeszcze więcej, a po trzeciej już żadnego nie było :( Odpuściłam sobie. Teraz się przymierzam do zakupu jakichś leśnych odmian - może będą trwalsze?
Wizyta Pana Jeża ;:215 Zazdroszczę ;:224 Kocham jeże, ale chyba platonicznie ;:145 Ostatnio jakoś się nie pojawiają w Ogrodziu...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozana, Elwi, zawilce najlepiej kupować w biedronce ;:108 Są tanie i nawet jak z czasem wyginą, to nie jest nam szkoda wydanych pieniędzy. W ubiegłym roku miałam chyba z 6 rodzajów.. w tym zostały jakieś marności :roll:

Na pocieszenie przedstawiam pokaz narcyzów, w większości wszystkie już kwitną, zostało 2-3 zagadki, które siedzą twardo w pączkach ;:108 Ach ten zapach ;:170
UWAGA szkolenie. Każdy żonkil to narcyz, ale nie każdy narcyz to żonkil. Żonkil to nazwa nadana tylko żółtym narcyzom ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Sabinko,skąd taka wiedza?
Żonkil to nazwa szarej masy na te ,,takie żółte kwiatki na wiosnę sprzedawane z kurczaczkami" :;230
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

O matko . ;:oj Sabinko ale kolekcja tych żonkili i narcyzów ;:306 są przecudne ;:138 .
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Żonkil to pochodna francuskiego słowa żółty :jaune.
Żonkil piszemy tam: jonquille.
Dotyczy tylko żółtych bo białe to: narcisse.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

UWAGA szkolenie. Każdy żonkil to narcyz, ale nie każdy narcyz to żonkil. Żonkil to nazwa nadana tylko żółtym narcyzom ;:108
A ja zastanawiałam się czy nazywać wszystkie jak leci narcyzami...okazuje się, że nie. Dziękuję za wykład ;:180
Swoją drogą wszystkie są śliczne, bez wyjątku ;:215
U mnie dzisiaj dopiero zakwitły pierwsze narcyzy...jeśli są białe z żółtym w środku, to narcyzy :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tulap, no wiesz.. szarej masy? Moja mama zawsze miała żonkile i narcyzy. Żonkile to były te wczesne "do koszyczka wielkanocnego", a narcyzy te białe późne i mocno pachnące. Wiele osób na forum zastanawiało się nad nazewnictwem, więc sprawdziłam.. za wikipedią: "Narcyz żonkil, żonkil (Narcissus jonquilla L.) ? gatunek roślin z rodziny amarylkowatych. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa jonquille (żonkil, żółty narcyz), które to słowo wywodzi się z kolei od hiszpańskiego junquillo.." No ;:183 .. płoń, Tulapku :oops:
Maryś, większość to jesienne nasadzenia. Niestety z doświadczenia wiem, że te najpiękniejsze pełne jakimś cudem krzyżują się z innymi, albo wymierają i zostają same podstawowe żółcielki. Po ubiegłorocznych, pełnych, biedronkowych ani śladu nie ma ;:222
Witch, otóż to kochana, otóż to ;:180 ;:108 Po którymś z kolei pytaniu jak odróżnić żonkile od narcyzów znalazłam dokładnie taką odpowiedź i mogę spać spokojnie.. Nie lubię niedokończonych rzeczy i pozostawionych zagadek ;:224
Dorotko, nie musisz mi dziękować, może to i dziwne, ale samej mi to nie dawało spokoju i zawsze miałam problem jak podpisywać, żeby było dobrze. A co do moich narcyzów, dzisiaj zrobiłam im spore czystki. Córka zażyczyła sobie bukiet do "kącika przyrody" ;:173

szafirkowo ;:167

Obrazek

zaczynają też różności sadzone w lutym ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Piękne szafirki :D
Te ostatnie ciekawe ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nie za mądra ty dziewczyno jesteś ? ;:306 A ja ostatnio tłumaczyłam M że to to samo. Jak mam to teraz odszczekać :idea: ;:124 Wyjdę na kłamczuchę ;:145 ;:306 ;:306
Całe życie się człowiek uczy i .....gupi umiera

Korekta wg wskazań Jagi - uczyniona :lol: co racja to racja :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Radosna Sabinko!
Tak trzymaj ;:215, Twoja dociekliwość bardzo mi imponuje. Ignorancja nie jest bowiem powodem do dumy w czasach, kiedy wszystkiego można się dowiedzieć jednym kliknięciem ;:224.
A swoją drogą, jak Ty zdołałaś tak bogato ukwiecić wiosenne rabaty ;:oj ! Robią wielkie wrażenie!
I zdjęcia, które ukazują całą urodę kwiatów... Masz dobrą rękę i oko do roślin, jak rzadko.

Gratuluję i pozdrawiam z dobrze podlanych zielonych pokoi - ;:196 Jagi
PS. Aprilku, po pierwszym zdaniu koniecznie postaw znak zapytania, bo można je źle zrozumieć ;:218.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko kolekcja narcyzów i szafirków imponująca. ;:oj Ja najbardziej lubię jednak "babcine" intensywnie pachnące, choć nie dorównują urodą nowym rodzajom.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Sabinko, duże brawa za dogłębne wyjaśnienie kwestii "żonkil vs narcyz" ;:180 Wiedza, jak to mówią: "się przyda", chociaż nigdy nie wiadomo kiedy ;:306
Swoją drogą piękną masz kolekcję i żonkili i narcyzów ;:215 Nie wiem czy już Ci pisałam o moich próbach kupowania różnych odmian narcyzów, które po zakwitnięciu okazywały się zawsze narcyzem replete? Ot, klątwa jakaś czy co?
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Zajrzałam przez przypadek, ale było warto! ;:oj Ogród masz bajeczny, będę stałym bywalcem ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie chodziło mi obraźliwie tylko o takich ludzi co się nie interesują ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”