Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Witaj Jacku :wit

Wielkie dzięki za widoki ogólne z poziomu czyszczonej rynny :wink: Cieszę się, że uchyliłeś rąbka tajemnicy pokazując pięknie i bardzo ciekawie założone rabaty ;:oj
Nie dziwię się, że pokochałeś astry i chryzantemy, bo tworzą wspaniałe, wyjątkowo kolorowe, wesołe plamy, zdobiąc Twój ogród jesienią w sposób iście doskonały i zachwycający !
Ja postawiłam u siebie na trawy, ale to ze względu na warunki /jednak zimniej/ i możliwości /bo daleko -ponad 80 km od miejsca zamieszkania/.
Z wielka przyjemnością oglądam Twoje piękne, kolorowe aranżacje i cieszę się, że pogoda tej jesieni tak dobrze im sprzyja :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku
Pokazane chryzantemy to prawdziwe klejnoty.
Jesienny czas się ich nie ima :!:
Świeżo wygląda ''cherry Red'' , fioletowa pomponiasta faktycznie wymiata ;:3
Jacku wiem, że szanta jest miododajna, czy zaobserwowałeś na niej dużo pszczół ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku ja tez lubię przygladac się zasuszonym nasiennikom - maja swój urok to raz a drugie,że jak zbieram nasiona a kartka się zapodzieje bo jest nadzieja,że rozpoznam.
Wczoraj, mając pożyczoną drabinę, czyściłem rynny i mogłem poobserwować ogród z góry. Nawet trawnik wygląda nieźle
Stwierdzenie bardzo prawdziwe i im dalej tym ładniejszy dywan.
W TV filmowane z oddali wyglądają rewelacyjnie a przy zbliżeniu jakoś IV klasy lub jeszcze gorzej... ;:202
Dlatego często chwalę męża za stan naszego trawnika bo na 90 % powierzchni a jest tego prawie 200 m kw. to piękny zielony dywan.
Chryzantemom moim też nie spieszy się i kwitną w najlepsze, tylko żałuję,że najpóźniejszych nie uszczykiwałam i są wyższe a wiatry jesienne znamy.
Miałam już nie powiększać ilości odmian ale Twoja Cherry Red i Skandynawska niesamowicie kuszą
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, wielkie dzięki! Twoje założenia trawiaste przebijają wszystko :!: Przy tak dużej odległości do ogrodu, jaką masz, trawy to świetny pomysł, bo nie wymagaja stałego nadzoru. Astrom i chryzantemom trzeba pomagać. Wczoraj np.obrywałem suche listki z kwitnących chryzantem, bo szpecą przy rozwiniętych, kolorowych kwiatach. I tak codziennie coś skubię, podcinam, podwiązuję, obrywam przekwitłe kwiatostany itp.

Agnieszko, wiele chryzantem już pzekwitło ale te późne odmiany korzystają z pięknej jesieni jak nigdy!
Szanta miała tylko jeden pęd kwiatowy i nie przyglądałem mu się zbytnio :oops:

Krysiu, mój trawnik w zbliżeniu jest jak skoszona łąka ale mi to aż tak bardzo nie przeszkadza. Dzięki różnorodności wiele owadów, żab i innych stworzeń korzysta z trawnika na równi ze mną 8-)
W tym roku miałem więcej czasu na ogród więc i tak wyciąłem wiele suchych pędów ale ogólnie moje typowo bylinowe rabaty stają się łyse zupełnie, jak wszystko wytnę. Więc nie wycinam ;:224

Dziś astry drobnokwiatowe; niektóre jeszcze dobrze wyglądają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jacku, wspomnę jeszcze o siatkach na rynny. One zatrzymują liście i nie wpuszczają do rynien. Jak parę się na nich uzbiera to wiatr załatwia sprawę- liście są suche, na wierzchu i lecą sobie . Przy domu mam wielkiego dęba (80-latek), śmieci okrutnie, ale odkąd mam siatki mam spoój z liśćmi w rynnach, tam gdzie są dobrze zamontowane i się trzymają. Takto zawsze było czyszczenie.
Mam też akację i jej liście też dokuczały, bo małe i już dokładnie wypełniały wszelkie szczelinki. Siatka nawet te drobinki zatrzymuje. Polecam. Kiedyś M kupił w DE w Lidlu, a mnie udało się trafić w Biedronce w Polsce. Jakość trochę inna, ale obie spełniają swoje zadanie.
Kolekcja imponująca. Muszę zajrzeć w pewne miejsce jak Ty zaglądasz i może jakieś odmiany nabędę :wink: , które przetrwają zimę w siedlisku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Masz chyba najbogatszą kolekcję astrów. ;:333
Ja swoich kilka już ścięłam, bo brzydko wyglądały.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Chyba masz u siebie mikroklimat , że astry tak ładnie jeszcze wyglądają, swoich część wyciąłem a resztę zrobię jutro, wszystko się pozwijało choć mrozu nie było.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, dziękuję za info w sprawie siatki na rynny. Mam tuż przy domu wielką wierzbę (już jest zgoda na wycięcie) i rynny wciąż zapchane. Nie mówiąc o gałęziach lecących po każdym wietrze.
Astry przetrwają zimę bez problemu ale chyba masz na myśli chryzantemy? Te trzeba okryć. Wczoraj przygotowałem igliwie do okrywania m.in. chryzantem.

Grażynko, dziękuję 8-) Wszystkie astry już pokazywałem więc teraz powtórki tego, co jeszcze kwitnie. Ale żadnych jeszcze nie ścinałem.

Michał, kwitną teraz późne odmiany astrów. Wcześniejsze też już przekwitły 8-) Tak, mrozu nie ma i kwiaty mogą się wykwitnąć do końca. Jesień jak marzenie! Cały czas można pracować w ogródku, pielić (będzie mniej chwastów wiosną) i na spokojnie przygotowywać zabezpieczenia na zimę.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku właśnie przeglądam od początku jeszcze raz wszystkie twoje wątki.
Dzisiaj pewnie wszystkich nie dam rady obejrzeć ,ale już odkryłam twój wątek kulinarny ;:333
będę z niego korzystać .
Jacku włożyłeś bardzo dużo ciężkiej pracy w swój ogród ;:180 i to jest najpiękniejsze ,że to my sami od początku do końca robimy wszystko w naszych ogrodach .
Jacku jeszcze raz powtórzę masz bardzo ładny ogród i piękne kwiaty- moje klimaty ;:108
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mam wielki szacunek dla osób, które zadają sobie trud wracania do poprzednich wątków ;:180
Tak, własnoręczna i samodzielna praca w ogrodzie to mnóstwo doświadczeń i wspomnień. Jest na pewno ciężej, wolniej ale ile satysakcji :!: Nosząc ziemię z nieużytków w wiaderkach, cenię sobie każdą jej grudę, przetaczając 80kg kamień na stałe miejsce, siadam na nim i głaszczę go z sentymentem, układając ścieżkę z kawałków cegieł, cieszy mnie każdy kolejny metr....
To taki sposób pracy mrówki samotnicy - nadźwiga się, nabiega znosząc okruchy ziemi i nie wiedzieć kiedy wyrasta kopiec-mrowisko. I tak właśnie powstaje mój ogród ;:224

Do astrów drobnokwiatowych dołączam te o większych kwiatach, które jeszcze dobrze kwitną:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a jednak jest jakaś nowinka :tan Ten kwitnie bardzo późno. To pamiątka po tym, co tu rosło przede mną 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

U mnie łan marcinków (astrów) kwitnie cały czas. Jest w tym roku wymarzona dla nich pogoda. Tak, mam na mysli chryzantemy, czyli jak je przytargam do domu, to wsadzić do ziemi, przysypać kompostem i okryć gałęziami, np. sosnowe mogą być? Mam też z jałowca, ale one na azalie są przeznaczone. Świerka nie mam do cięcia. posadzone teraz jesienią 80szt to mikrusy, więc dopiero za parę lat będę mieć z nich gałązki
Świetnie napisane, że ogród tworzysz jak mrówka, mam podobnie jak Ty, bo sama wszystko robię. Wożę glinę, wożę ziemię, kamienie woziłam w koszyku pod wózkiem jak szłam z dzieckiem na spacer. Teraz chyba na bagażniku rowera będę wozić lub przyczepka do rowera by się przydała :wink: . Mam upatrzone fajne głazy, ale one to już muszą być traktorem wzięte, chyba, ze jak żuczek będę go pchać, o ile dam radę ruszyć go z miejsca ;:306
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Nie jestem pewna czy mrówka ma frajdę z takiej samotnej pracy, ale z pewnością ma pożytek. Natomiast my nieco odwrotnie - więcej radości. Choć to równie cenne bo daje wewnętrzne zadowolenie, spokój i energię do dalszych działań, więc pośrednio pożytek ;:333
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Karolcia82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 paź 2013, o 15:09
Kontakt:

Post »

JacekP pisze:Witam w kolejnej odsłonie mojego ogrodu ;:180 Poprzednia znajduje się tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=58783
Rozpocznę liliowcami, bo kwitną obficie. Na razie pomijam te wszystkie, które kwitły w czerwcu, ale może jeszcze do nich wrócę. Chcę mocnym wstępem rozpocząć paletą aktualnych kolorów :lol:

co do nazwy pewności nie mam ale to stara odmiana więc tak przypuszczam; bardzo intensywny żółty kolor
Obrazek

od tego zaczęła się fascynacja liliowcami i pierwszy zakup (ach! - kiedy to było 8-) )
Obrazek

pierwszy kwiat z jesiennych nasadzeń :tan Wcześnie wystartował, bo kwitnie od tygodnia i zachwyca swym czarnym środkiem oraz delikatną strukturą
Obrazek

ten też z najnowszych (zdaje się siewka?) ale zdjęcie nie oddaje jego piękna; środek jest ciemniejszy

Obrazek

taki bladawiec nie za duży ale obficie kwitnący więc fajny jest 8-)
Obrazek

sypnęło liliowcami bordowymi; ten pająkiem nie jest ale ma ładne wąskie płatki lekko falujące
Obrazek

i jeszcze jeden ciemny
Obrazek

ten szczęścia nie miał, był kilka razy pzesadzany i pierwszy raz pokazał, jaką perełkę miałem; ta czerwień krwista jest niesamowita :!:
Obrazek

ten ma wyrazisty, wyzywający wręcz :wink: kolor
Obrazek

i na koniec - nieliczny u mnie liliowiec pełny; ma szczęście, że nie pada, bo tylko wtedy pokazuje cały swój urok
Obrazek

piękne - gratuluję :)
regulamin
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jacku masz przepiękne te asterki - nikt nie ma takiej pięknej kolekcji :D
Ciekawa jestem gdzie je kupujesz?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A ja chyba wiem gdzie kupuje bo w którymś poście padło nazwisko Hoser. Czytałem swego czasu o tej rodzinie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”