Alu staram się bardzo by jak najwięcej ptaków zagościło w moim otoczeniu, więc specjalnie dla nich posadziłam wiele krzewów, gdzie mogą się chować przed kotami, wić gniazda i zdobywać pożywienie. Z radością obserwuję pozytywne rezultaty tych działań, bo coraz więcej ptasiego gwaru i krzątaniny słychać i widać w ogrodzie
Jagódko Poszarski faktycznie poczciwy, kwitnie niestrudzenie do mrozów. Darzę go za to dużym sentymentem i cieszę się ogromnie, bo ładnie rośnie i świetnie zadarnia rabaty, broniąc je dzielnie przed inwazją chwastów...
Marysiu moje dwie Niecnoty robią to nieustannie, więc często piszę coś po kilka razy, bo kasują mi wszystko bez litości
Roślinek nie wywalaj, a trawy jeżeli tylko zechcesz, wyślę Ci z przyjemnością
Ewo w tym roku jeszcze tego nie zaobserwowałam, ale w zeszłym, 'Krwisty cud' przebarwił się jesienią przepięknie. Co prawda nie na czerwono, a raczej na złoto pomarańczowo, ale wyglądał ślicznie
Jacku bardzo serdecznie dziękuję za zaproszenie - z wielka przyjemnością skorzystam

I oczywiście zapraszam do Wilkowyi lub W-wy, choć tutaj ogródek raczej symboliczny...
Blue Moon mam. Rośnie i rozsiewa się bardzo ładnie, tej różowej nie, ale pooglądałam zdjęcia i bardzo mi się podoba.
Podziel się proszę adresem strony z kocimiętkami i pysznogłówkami. Z przyjemnością pooglądam
Marzenko jestem przekonana, że świetnie sobie poradzisz, tylko spróbuj !
Czas mija
Grażynko stanowczo zbyt szybko ! Szczególnie ten spędzany w ogrodzie. I mnie trudno się pogodzić, że niebawem zima zapuka do naszych drzwi...
Agnieszko zapraszam kochana, brama dla miłych gości zawsze stoi otworem
Gosiu często rośliny mają wiele różnych nazw, tak że trudno wszystkie spamiętać

Dziękuję, że pamiętasz o werbenie

Ja ostatnio robiłam śledztwo, bo chyba znalazłam siewkę patagońskiej pośród moich brazylijskich ! Spójrz proszę fachowym okiem na wstawione wcześniej zdjęcie.
Dorotko i u mnie w tym roku naparstnice wysiały się zdecydowanie później niż w innych latach. Mam nadzieję, że dobrze przezimują i będą znów pięknie kwitły. Ja zwykle pozostawiam obcięte kwiatostany z nasionami w miejscach gdzie chcę by się rozsiały, ale one bywają przekorne i sieja się często zupełnie gdzie indziej. Przesadzane, nie kwitną u mnie już tak ładnie, ale część i tak muszę przesiedlić, dużo też zwykle marnuje się, więc jeżeli będziesz chciała, to przypomnij się wiosną, a wyślę Ci siewki.
Kasiek robaczku, masz rację, to chyba patagonka ! W każdym razie zdecydowanie inna i ładniejsza. Postaram się jakoś zebrać nasionka. Jeżeli szukasz miskanta o białych kwiatach, to polecam 'Memory'.
Edytko jak te wszystkie miskanty się u Ciebie rozrosną, to dopiero będzie widok ! Wkomponowane w rabaty wyglądają świetnie
Kochani, dzisiaj nieco przekornie, zdjęcia będą z warszawskiego ogródka, a nie z Wilkowyi, ale niestety nie byłam na działce, więc zdjęcia będą dopiero za tydzień
Białe surfinie przy wejściu kwitną nadal pięknie :
Podobno hortensja dębolistna dorasta do 1 metra - nasza ma dwa razy tyle...
Mirt przybył parę lat temu w prezencie i zadomowił się doskonale
Wzdłuż wjazdu do garażu, pod płotem, rosną powojniki Polish Spirit i trzcinnik krótkowłosy /stipa brachytricha/
Cieszą jeszcze ostatnie kwiaty jarzmianki
Arabella
Jeżówki
Pomponella
Heritage
Świecznica
Marcinki
Powojnik W-wska Nike
First Lady
Hortensje
nasze ...dolary
Aspera przekroczyła już 1,50 m i rośnie dalej ...
nowo posadzona Hot Chocolate
Zawilce japońskie już przekwitły, ale nadal zdobią
Trzęślica variegata
Maleńka rozplenica
Bodziszek żałobny
Ostrokrzewy
Dla ptaków rozstawiliśmy już karmnik na zimę