Wiosna w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna w wiejskim ogrodzie

Post »

Heleno jak mi wyjdzie to będę wysoko wyspecjalizowaną :;230 głębiej jest żółta glina a na wierzchu bity gleba i żadna warstwa nie przepuszcza łatwo wody ;:185
Małgosiu popatrz:
Obrazek
bardzo niewyraźne zdjęcie ale to chyba powojniczek, zawstydził się i wyszedł :lol:
Miesięcznice jest poza tym bezproblemowa i całkowicie samoobsługowa :lol:
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj jak Ci tego deszczu zazdroszczę. Wtedy moglabym chociaż kurze w domu zetrzeć. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłam w sieci informacje o żywokoście leczniczym, ma na pewno zielone liście, czy ten o liściach wariegata też ma takie działanie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko od kurzu doczekasz deszczu jak i ja doczekałam ;:173
Dorotko korzo leczniczą częścią jest korzeń z tego co pamiętam, więc może liście mają mniejsze znaczenie. :oops:
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Marysiu - powojniczek się zawstydził, bo wie, że mojemu zrobiłam fotkę i chciałam ją pokazać. Postanowił więc, że nie będzie gorszy! Cieszę się :)
A mój wielkokwiatowy The President, posadzony przy pergoli obok furtki do kurzego wybiegu wziął i zdechł. Chyba przemarzł, nie wiem, w każdym razie sterczy brązowy patyk i kury nie mają już swojego prezydenta :(
Kupiłam na to miejsce 2 nowe powojniki w stonce, ale tego suchcielca na razie zostawiłam, bo może od korzenia coś jeszcze odbije...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Powojnik potrafi odbić-dlatego nie wyrzucam w pierwszym roku padłych. Jeden mi uwiądł i po roku pojawił się nad ziemią jakby nigdy nic :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Prawda, powojniki mimo swej delikatności są dość wytrzymałe, ja o jednym (Negritianka) całkowicie jesienią zapomniałam i została bidulka w doniczce na całą zimę, w ogrodzie, bez okrycia. Jakiś czas temu miałam ją z tej donicy wywalić na kompostownik, ale brakło czasu, później zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Za parę dni, może tydzień, zauważyłam że odbiła, całkiem ładnie, a mogła już być na kompoście, warto czekać ;:333
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Potwierdzam, ja w zeszłym sezonie walczyłam o życie dwóch, teraz rosną i to ładnie, a są w moim ogrodzie od 10 lat, w czasach swojej świetności miały po 1,50 x 1,50 w cm i piękne ogromne, niezliczone kwiaty, czekam w tym sezonie na ich rozrośnięcie się, bo startują od ziemi.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Marysiu w końcu mamy słoneczko ;:138 Teraz to bedzie rosła dzungla ;:173
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Nigdy nie widziałam takiego żywokostu. Choć i te z miedzy mi się podobają. Alr Twój jest cudny.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu ale Ci ten deszc narobił, takie jeziorka, u mnie chociaż wszystko szybko wsiąka w te kamienie pod warstwą gleby. Miłego dnia życzę :wit
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Marysiu!witam serdecznie!
Ja z utęsknieniem czekam na deszcz...a u Ciebie tyle napadało. No cóż...nigdy nie jest i nie będzie tak jak chciałybyśmy. ;:108
Kwiatki przy takich upałach nie cieszą długo swoim kwieciem. Tulipany przekwitają ....jedynie te późniejsze odmiany zdobią jeszcze ogród.
Pozdrawiam cieplutko! ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Dzień dobry!
Przyszłam zobaczyć trzy kurki w róznych kolorach :)
Będą zdjęcia? :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu może jednak President wróci do kurek. Ja już mam 7 kurek, bo dzisiaj pojechaliśmy do Krzeszowic i dokupiłam 3 kurki, żeby uzupełnić straty kupiłam starsze żeby od razu mieć jajeczka (25 zł) . Napatrzyłam się na różne piękności kaczuszki różnej wielkości, gąski ale i kurki różnej maści, indyczki i króle!
Dokupiłam trochę mielonej kukurydzy, żeby dosypać troszkę do karmy. Po przyjeździe kurki chwilkę były w przykucu ale za chwilę już jedna wcinała a dwie poszły zwiedzać kurnik, śmiałam się że rezerwują sobie lepsze miejsce na grzędzie :lol:
Stare kury nie miały żadnych złych odruchów, bo tego się bałam.
Ewa ja też miałam podobny przypadek w lecie uwiądł mi taki po poprzednikach a na wiosnę ładnie odbił!
Iwonko miałabyś powojnika na kompoście, tak jak Małgosi wyrosła róża na kompoście ;:306 Ja po zimie, a właściwie już w lecie straciłam tego białego , którego Ty kupiłaś i coś nie mam nadziei że wyjdzie ;:185
Dzień zapowiada się pracowity wręcz nie wiem w co ręce wsadzić, bo mam do wysłania 3 paczki i pracę w polu. Póki co jem śniadanko i chwila z FO. Muszę też przygotować miejsce pod nowe nasadzenia bo dużo roślin przyjdzie po 15.05 :)
Zosiu większość powojników wystartowała i to mnie cieszy, bo to śliczne rośliny :lol:
Dorotko oj będzie dżungla, na razie trawa do koszenia ale jeszcze jest mokro!
Aniu ja też do tej pory nie widziałam, ale mam sentyment do żywokostu w ogóle, dlatego się zdecydowałam na taki ;:215
Marysiu u mnie pod glebą też kamienie, ale i glina a ona się zasklepia i gdzie kamienie są skałą jednolitą to stoi woda ;:108
Bogusiu możemy narzekać ale i tak musimy wszystko przyjąć z pokorą. Rzeczywiście upał zapowiadają w mnie duży, więc tulipany w parę dni pójdą, ale za to pozostałe rosną, teraz chyba krzewy pokażą swoją urodę. Muszę siać, bo mam zaległości ;:196
Aguniu Dzień dobry! będą i kurki i śmieszna roślina do identyfikacji, bo babcia nie pamiętała nazwy. Wszystko potem, bo na razie coś mnie pcha w pole ;:196

Wizyty będę składać wieczorem, a teraz życzę dobrego dnia i niech Wam się robota w rękach pali ;:306
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ja się wcale nie dziwię, że Cię w pole pcha... i mnie pcha, tyle, że ja do biurka przykuta jestem :twisted:
Miłego! :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”