Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Z naczyniem wyrównawczym miałem najwięcej problemów. Zdobyłem piętnastolitrowe :( Prawdopodobnie bedę je musiał wymienić , ale to po rozruchu. Moje piece mają też o wiele mniejszą pojemność wody jak Twój , razem 90l plus instalacja :roll:
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Właśnie o ilość wody w obiegu chodzi. Po prostu często będziesz dobijać.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobijanie będzie samoczynne , na zabezpieczeniu wskaźnik poziomu . Tym się nie martwię ;:209
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz bliżej wiosny więc czas się powoli rozpędzać , na początek regał zamiast trzech dostał cztery półki :

Obrazek

Coś też zaczyna się dziać :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:heja :heja :heja
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

hej, co tam już zasiałeś Zibi? :D
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku poszalałem :wink: Begonie , lobelie , petunie , sangwinarie , niecierpki valeriana i nowogwinejskie , gazanie i szałwie. To na regał , a w tunelu ... Łatwiej napisać czego nie będę siał :heja :heja :heja
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

ooo właśnie... lobelia przecież to już czas na jej sianie, ehhh ciężko mi jest teraz do czegokolwiek się zabrać noo ale będzie trzeba jakoś się zmotywować bo w innym przypadku ogród znów będzie mi świecił "chwastami" jak w zeszłym roku ;:223
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Czy dobrze widzę, że ten regał to wózek Duński?, jeżeli tak to dokładnie ten sam pomysł wpadł mi do głowy:)
A ile świetlówek masz zainstalowanych nad każdą półką i ile godzin doświetlasz siewki ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak najbardziej wzrok Cię nie myli. Po przeprowadzce do tunelu wystarczy rozebrać i wynieść. Nad każdą półką są dwie świetlówki po 36W 6500K. Mogły by być trzy dla begonii , ale trudno , w tunelu będzie lepiej . Doświetlam a raczej naświetlam bo regał nie ma dostępu do światła słonecznego przez 12 godzin dziennie :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Pracuś z Ciebie ! Powodzenia !!
U nas cały dzień na plusie , już po śniegu.....ale ponuro i mglisto !
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit
Śniegu jeszcze trochę leży , ale już też robi się ponuro :( Na szczęście już niedługo wiosna :uszy :uszy :uszy
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry. Przeczytałam cały ten wątek i cóż mogę powiedzieć? Szacunek! Gratuluje i życzę dalszych sukcesów.
Wiele porad sobie wynotowałam celem skorzystania w mojej karierze ogrodnika-amatora.
Niestety ani tu ani w innych wątkach o pelargoniach nie znalazłam rozwiązania mojego problemu, dlatego jeśli można proszę o jakąś podpowiedz.
Otóż posialam pelargonię rabatową od Legutko w liczbie sztuk 30 w ziemię do siania przeznaczoną. Pięknie wzeszly wszystkie w przeciągu 4dni. Stoją sobie w domu na parapecie od strony pł-zach. pod którym jest kaloryfer. Problem polega na tym, że pierwsze rozsadowe listki zaczęły się zwijać pod spód. I tu dręczy mnie pytanie, dlaczego? Za mokro, za sucho, może przędziorki albo ziemiórki, które ostatnio zauważyłam, choć w niewielkiej ilości? Czy te siewki padną?
Proszę o jakąś podpowiedz.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się że moje doświadczenia są przydatne :uszy Na początek co rozumiesz przez pierwsze listki rozsadowe ? Jeśli chodzi o tzw. liścienie czyli dwa listki które rosną jako pierwsze po wykiełkowaniu to ich zwijanie nie jest wielką tragedią , po prostu roślina jest z jakiejś przyczyny niedożywiona i zużywa zapasy w nich zawarte. Jeśli liście właściwe które mają już kształt liści pelargonii to problem leży po stronie podlewania . Jeśli pojemnik z siewkami ma (musi mieć) dziurki od spodu to najprościej wstawić go w całości do większego z wodą . Poziom wody minimalnie , o dwa-trzy milimetry wyższy niż dno pojemnika w którym rosną. To powinno rozwiązać problem z niedoborem wody. Drugim powodem może być jej nadmiar z powodu złej przepuszczalności podłoża , podlewanie od dołu również ten problem rozwiąże bo ziemia pociągnie tylko potrzebną ilość wody. Na efekty terapii trzeba poczekać kilka dni ale te działania na pewno siewkom nie zaszkodzą :uszy
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za odpowiedź ;:180
Pisząc pierwsze listki rozsadowe miałam właśnie na myśli te pierwsze, które w ogóle się pojawiają, takie okrągłe. Nastepne, mające już mniej wiecej kształt pelargonii dopiero zaczynają się pojawiać. Pojemnik oczywiście ma otwory od spodu i podstawkę na nadmiar wody, której jeszcze tam nie było, bo jak dotąd podlewalam przez pryskanie na ziemię ręcznym opryskiwaczem, takim do zraszania roślin domowych. Co do niedoboru składników odżywczych i przepuszczalności ziemi to nie wiem, ale ziemia to gotowe podłoże do siewu firmy Sterlux i była świeża.
W poprzednich latach sadzonki wszelkiego typu w inspektach podlewałam nawozem dla amatorów Magiczna Siła w proporcjach podanych przez producenta, przy czym sadzonki były już starsze. Czy takie małe pelargonie mogłabym podlać tym nawozem w śladowych proporcjach?
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mają już listki właściwe to oczywiście , na etapie liścieni może być różnie , lepiej nie ryzykować. Jeśli woda nie pojawiała się w podstawce , to są przesuszone , wlej wodę do podstawki by ziemia ją pociągła :uszy :uszy :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”