Moje ukwiecone parapety cz. II

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety cz. II

Post »

To szybciutko sie uwijajcie ,bo nie moge sie doczekac.A co planujesz w nich umiescic?
Darka89

Post »

Witaj!

śliczny nowy nabytek ;:138
I do tego pachnący konwaliami ;:167

Też jestem ciekawa tych koszyczków ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A co kupiłaś dla koleżanek z tego forum ?? ;:131

aaaa gdzie skrzyneczki cooo?
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu śliczna Cattleyka.. ;:oj ;:oj U mnie w Obi też takie były i zapach miały fenomenalny. ;:138
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Super ten nowy nabytek i do tego pachnący ideał ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Super sprawa takie pachnące kwiatuchy :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Piękna!
Im częściej oglądam zdjęcia pięknych cattleyek, tym bardziej jestem zła na swoje, że nie kwitną :?
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Miło mi czytać że Wam się podobają moje kwiatki, dziś otwarł sie kolejny

Laelia Alaori x praestans

Obrazek

Kwiatek jest stosunkowo duży w porównaniu do całej rośliny

Skrzyneczki bedą. ale dopiero gdzieś za 2 tygodnie bo na razie kwiaty wciąż na dworze są, Kasiu w skrzyneczkach będą stały głównie catlleye i laelie to dla nich te domeczki maja być na zimę.

A tu jeszcze jedno zdjęcie mojego wczorajszego nabytku

Obrazek
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Piekne Kasienko ;:167 ;:167 ;:167 .Podwiesisz skrzyneczki do sufitu?Nie wyobrazam sobie jaki to bedzie widoczek pozniej ,jeszcze jak zakwitna w nich to padne ;:oj
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu czy do sufitu to nie wiem, :( bo sufit drewniany z podbitką, dlatego mój M ma dylemat jak je umocować. Czy zakwitną to zobaczymy, jak na razie większość katlejastych kwitnie w okresie letnim a wtedy są na dworze.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Piękne katlejaste Kasiu ;:138 . Ty wiesz, że ja uważam Cię za eksperta w uprawie tych cudnych roślin (również Beatkę - Bee). Napisz mi proszę, czy z Twoich obserwacji wynika, że jest jakaś różnica w doprowadzaniu do kwitnienia tych, których pęd wyłania się z pochewki i tych co kwitną bez niej ? Czy te z pochewkami trudniej zakwitają ? Pąk ukazała u mnie druga "bezpochewkowa" a te drugie stoją jak zaklęte. Tzn. wypuściły pochewki ale pąki się w nich na razie nie pojawiają.

Czy ten nowy nabytek to z LM ? U nas były jakiś miesiąc temu ale wszystkie w pąkach, więc byłby to zakup "w ciemno".
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ekspertem to ja nie jestem, mam w swojej kolekcji tylko około 40 sztuk różnych katlejastych. U siebie nie zauważyłam, czy te bez pochewek łatwiej zakwitają, miałam w zeszłym roku catleye która kwitła na trzech przyrostach a na każdym z nich w inny sposób, pierwszy zakwitł z zielonej pochewki, drugi z suchej pochewki a trzeci zakwitł bez pochewki, więc nie ma tu raczej żadnej konkretnej reguły. Raczej trzeba zwrócic uwagę na to żeby w okresie kiedy rośnie przyrost zapewnić jej sporo wody i nawozu, ale raczej każdą trzeba wyczuć.

Nowość nie jest z LM ale z Castoramy.
Darka89

Post »

Laelia Alaori x praestans ale Ona jest sliczna! taka skromna i urocza ;:113
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Kasiu, dziękuję za informację. Chyba trochę popełniłam błąd z tym podlewaniem, bo z obawy o przelanie podlewałam raczej rzadko a stały w miejscu jasnym i ciepłym. Ale przyrosty dość dorodne są.
Jeszcze jedno - w jakim czasie od pojawienia się pochewki, zaczynają najczęściej pojawiać się pąki ?
Z tym ekspertem, będę obstawać przy swoim - jeśli ktoś z takim efektem uprawia daną grupę roślin (a w Twoim przypadku inne przecież też ;:138 ), to zna się na rzeczy i wie co robi. Dla mnie w każdej dziedzinie najważniejsze jest doświadczenie. Ty je masz Kasiu i masz też spektakularne efekty. Poza tym 40 roślin to całkiem spora liczba (teraz mi się nasunęła myśl - to ile masz wszystkich ??? ;:202 ;:202 )
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak jest ciepło to trzeba trochę częściej podlewać, ja dodatkowo w lato praktycznie codziennie pryskam ziemię od góry a w te 30-sto stopniowe upały pryskałam też liście roślin.
Z tymi pąkami w pochewkach to Cię zmartwię bo tu nie ma reguły czasem prawie od razu pojawiają się pączki w pochewkach a czasem trwa to dość długo, jedno jest pewne nawet jak pochewka zaschnie nie należy tracić nadziei na pączki.
Aniu wszystkich storczyków mam w chwili obecnej coś koło 150 sztuk, mam też z 70 innych zielonych roślin w domu.

Dario ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”