Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Elizo u ciebie jest prawdziwy szał liliowy, mnie do tych kwiatów zniechęcają co roczne odwiedziny szkodnika lilii - poskrzypka. Jak dajesz sobie z nim radę? A może u Ciebie on nie występuje?
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olu Moja droga niestety występuje... w zeszłym roku jak zaczeły lilie mi wychodzić to czytałam u innych o tym szkodniku i cieszyłam się bardzo bo u siebie jej nie widziałam, aleeee jak tylko podrosły w maju w czerwcu to się załamałam bo i u mnie zaczęły sie one pojawiać, no i niestety panoszyły mi sie na tych liliach, niektore były nieźle splądrowane... niczym ich nie pryskałam tylko w weekendy zbierałam cierpliwie paluchami te robaczki, ale w tym roku jak pojawią się znów ci nieprzyjaciele to będę musiała pomyśleć nad jakimś opryskiem. W kazdym razie nie zniechęcam się bo to piękne kwiaty ;:224

kolejna porcja lilii...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Oczywiście , że będą lilie dla Ciebie jesienią. Nie wszystkie gatunki rozmnożyły się , ale coś się znajdzie. Małe cebulki lilii azjatyckich i ich hybrydów zakwitają już przy wielkości dużego paznokcia. A wielkości kapsla od piwa na 100% ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

piękne lilie, moje ulubione, choć przyznam szczerze, że tygrysich nie posiadam ;:223

ale to jest do nadrobienia, teraz kupiłam przez allegro 20 odmian lilii, będzie co sadzić na wiosnę, najwyżej albo nie zakwitną albo później zakwitną :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siałam początkowo lobelię bez żadnego przykrycia i wschodziła dość entuzjastycznie. W zeszłym roku nakryłam kuwetę szybą (żeby koty się nie wylegiwały w środku :evil: ), wzeszły jeszcze chętniej. Nie ma co się martwić, jeśli nie pokażą się po miesiącu, to wtedy będzie na to pora.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewo, Ty nie sypiasz? o tej porze wpisy? Dzięki za dodanie otuchy. Chyba spróbuję jeszcze raz z tą lobelią. W zeszłym roku to był mój debiut ogrodowy więc poza kocimiętką nic w rozsadniku (i po przesadzeniu) nie uzyskało rozmiarów godnych uwagi. Zdechło wcześniej czy później. Natomiast kocimiętka miała być niebieska jest biała :evil: :evil:
posadziłam w trzech miejscach w nadziei że jednak będzie ładna, ale wygląda jak najgorsze zielsko. Chyba na wiosnę wyrwę, bo jak się zacznie rozsiewać to szlag mnie trafi.
Biegnę na Twój wątek, może coś ciekawego zobaczę.
Forum to fajna rzecz, szkoda że nie trafiłam tu wcześniej. Ale ogród to mój konik dopiero drugi rok :wink:
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku już doczekać się nie mogę kiedy to znów będę mogła sadzić kolejne zdobycze :tan zobaczę czy mi w tym roku coś zakwitnie z tych przybyszowych, już nawet latem widziałam po posadzeniu pierwszy raz lilii że przy niektórych wyrastały takie cieńkie listki z tych przybyszowych :lol:

roots23 miło mi że się podobają :heja, tygrysich mam parę, ale z tego co pamiętam to chyba jeszcze jakieś dosadzałam jesienią... ajjjć już się gubie w tym co mam a co nie :roll:
Z tego co tu nieraz wyczytałam to bez problemu powinny Ci zakwitnącć w tym roku jak posadzisz na wiosne, nawet pamiętam moja mama kupowała i sadziła zeszłej wiosny i zakwitły jej normalnie - także będziemy podziwiać je jeszcze tego roku :tan

Ewo wczoraj miałam jednak okazję pojechać do Lubego no i jak patrzyłam do tych moich palet to hmm dosłownie 3 siewki zielone ujrzałam, więc noo entuzjastycznie nie zaaragowałam :cry: , ale cooo zajechałam i zastałam susze w nich, więc widzę że teściowa jednak je zaniedbuje i może dlatego im tak cięzko wykiełkować jak mają sucho :twisted:

April próbuj, próbuj najwyżej obie będziemy się pocieszać jak nic z tego nam nie wyjdzie :;230

I kolejne lilie..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - ta ponoć jest zarażona jakims wirusem, tylko że po wykopaniu cebula wyglądała na zdrową, zobaczymy jak w tym roku zakwitnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Noo to już wszystkie lilie... na kolejną porje - nową porcje zapraszam latem (o ile się nie zdublują :;230 )
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Elizko piękny pokaz lilii, mogę je oglądać i oglądać.....mam nadzieję, ze dobrze przetrwają te ostre mrozy i latem znów nas ucieszą swym widokiem ....a są naprawdę piękne :D
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Elizko , masz dużo lilii orientalnych , nie za bardzo mnie lubią często chorują. Twoje wyglądają na bardzo zdrowe. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

piękne, piękne, piękne... cóż tu dużo pisać :) już nie mogę się na swoje doczekać :) kiedy ta zima odpuści... mogłaby już iść ;:19
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agness wtaj :wit dawno Cie u mnie nie było :D miło mi że podobają Ci się, niestety do lata jeszcze kawałek czasu więc trzeba oczy cieszyć patrząc w monitor, ale dobry rydz niż nic ;:108
U mnie było i jest dość dużo śniegu, więc miały kołderkę a wcześniej jeszcze przykrywałam je igliwem co prawda nie wszystkie ale mam nadzieję że nic im nie będzie, w sumie to dopiero ich druga zima u mnie :D

Tadku ajjjś ja to kurcze kupuje je, a nawet nie odróżniam jakie to są czy orientalne czy azjatyckie... jedynie tygrysie umiem rozróżnić :;230 nooo mam nadzieję że w kolejnych latach też będą zdrowe, wiesz póki co to był ich pierwszy rok u mnie więc pieron wie jak będą w kolejnych latach sie chować :roll:

roots23 ojjjj zima to chyba dopiero się zaczyna :!: u mnie jest tak zasypane że świata nie widać, od rana śnieżyce są cały czas ;:98

Lilie się skończyły to teraz przypomnienie mieczyków...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mieczyków także pewnie ze setka :?: :?: No to trochę pooglądamy. ;:224 ;:224 Od białych zaczynasz , na ( prawie) czarnych skończysz :uszy
Odróżniać lilie szybko się nauczysz, nie takie trudne. Przejrzyj oferty z dobrymi fotkami i zobaczysz z jakich to grup. Jest ich coraz więcej .
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Odmian mieczyków które mi kwitły jest 140... ogólnie wszystkich mam 210 ;:224
Przejrzę na pewno bo aż mi wstyd, że tak mało o nich wiem pomimo tego że je posiadam :oops:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Elizo 210 odmian mieczyków! :shock: Aż mi się w głowie zakręciło. Pokazuj zdjęcia, pokazuj.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p

Post »

ten kolorowy jest śliczny :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”