Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Ewciu, ja się cieszę, że mam ten kawałek ziemi, a że "wypasione" ogrody mi się podobają, no co na to poradzę. Ech, marudzę za dużo, ale dobrze wiesz skąd się to bierze. Jeszcze tylko kilka przeróbek i będzie ok, potem kosmetyka i czekanie aż porośnie. Ewuś, a co ja bym robiła gdyby tego ogródka nie było? A nie gadaj, bo o takich różach jak Ty masz, to ja tylko mogę pomarzyć ;:224 Zdrowiutkie i takie tłuściutkie ;:167
A gdzie takie kostrzewy rosną na wolności??? ;:oj
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Nelciu.Jesteś zbyt skromna.Ja obejrzałem Twój skalniak i zacząłem się zastanawiać czego ty tu chłopie szukasz..Ja w tej chwili planuję rozbudowę ronikowiska.Chcę też zrobić skalniak z samymi posłonkami.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Neluś pięknie u Ciebie. Skalniak extra. U mnie też rośliny skalniakowe się rozrastają i chyba będzie trzeba skalniak powiększyć ;)
Twój robi piorunujące wrażenie. Taki wielki , super obsadzony. Ja mam jeszcze skarpę i tak myślę, że tam zrobię tez taki wielki skalniak , ale to przyszłościowe plany...Najpierw musiałabym przekopać tę część podwórka...
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Jurku, dziękuję za tyle miłych słów. Wiesz, skromna - nieskromna, staram się patrzeć w miarę obiektywnie, no co poradzę, że jak już coś mi się podoba to nie wspominając o architekturze ogrodowej, ale na same rośliny poszedł majątek. Cóż, z budżetowej pensji takiego cuda nie zrobię, choć bardzo się będę starać. Dlatego czasem marudzę, że mój ogród takim ogrodom "spod igły" nie dorówna - to nie dość, że inna półka, ale też całkiem inny sklep :roll: Zresztą, będzie jak będzie, grzebulec ogrodowy jest nieuleczalny, a to najważniejsze - cudownie spędzony czas w doborowym towarzystwie roślin.
semper pisze:Ja obejrzałem Twój skalniak i zacząłem się zastanawiać czego ty tu chłopie szukasz
- no jak to czego? wspólnej PASJI!!! Twój zbiór i znajomość rojników też mogą niejednego wprawić w kompleksy ;:oj Tak się zastanawiam czy na tym "posłonkowym skalniaczku" nie będzie trochę mdło? choć mogę się mylić rzecz jasna i wyjdzie bardzo ciekawie, wyobraźni mi nie staje, chętnie zobaczę efekty ;:173
Agniesiu, dziękuję ;:196 a skalniak na skarpie to wręcz idealne miejsce! Nawet nie musisz usypywać sztucznych wzniesień! Przekopać i sadzić, sadzić i sadzić, będę kibicować!
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Kornelio - jakież to forum byłoby nudne, gdyby wszystkie ogrody były do siebie podobne. Jestem zafascynowana wieloma z nich, czasem zazdroszczę, chciałabym tak samo. Ale po co? Też początkowo myślałam, że powinnam zamknąć swój wątek....Widzimy piękno u innych, siebie oceniamy krytycznie. Ty nie musisz - masz przecudowny zakątek, taki... (szukam odpowiedniego słowa....) żywy i żyjący.
Pozdrawiam ciepło!
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

majowa pisze:Kornelio - jakież to forum byłoby nudne, gdyby wszystkie ogrody były do siebie podobne. Jestem zafascynowana wieloma z nich, czasem zazdroszczę, chciałabym tak samo. Ale po co? Też początkowo myślałam, że powinnam zamknąć swój wątek....Widzimy piękno u innych, siebie oceniamy krytycznie. Ty nie musisz - masz przecudowny zakątek, taki... (szukam odpowiedniego słowa....) żywy i żyjący.
Pozdrawiam ciepło!
Iwonko tłukę jej to samo do głowy już od jakiegoś czasu ;:14
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kornelko - tyle razy już chodziłam po Twoim ogrodzie, a nigdy się jeszcze nie wpisałam - koniec z tym!
Teraz będę zaglądać częściej :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Iwonko i Magorzatko bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196 i zapraszam ponownie, będzie mi niezmiernie miło gościć Was u siebie ;:173

Iwonko i Ewciu bardzo, ale to bardzo dziękuję za Wasze jakże życzliwe słowa! Iwonko, oczywiście, masz 100% racji pisząc, że Forum byłoby nudne, gdyby u wszystkich było to samo. Jednak trudno się nie zachwycać fantastycznie zaplanowaną przestrzenią i doborem roślin w niektórych urzekających ogrodach, jeszcze młodych a już wyglądających na dojrzałe, z bujną roślinnością. Jak pisałam wcześniej, mam niejaki żal do siebie o "rozproszenie energii" w trochę niewłaściwą stronę. Oczywiście staram się to zmienić. Gdybym dziś miała komukolwiek radzić, zaczęłabym od od tego banalnego stwierdzenia (które wcześniej nie było aż takie oczywiste): na początku drzewa i krzewy! na kwiatki przyjdzie czas! Dziewczyny, to nie tak, że nie podoba mi się mój ogród. Owszem nie był profesjonalnie zaplanowany i pewnie taki nigdy nie będzie, ale staram się aby było przyjemnie usiąść i odpocząć z dala od spalin i miejskiego gwaru. A że nie od razu Kraków zbudowano... niekiedy o tym zapominam i wykazuję wręcz nieogrodniczą niecierpliwość :oops: Bo chciałabym żeby np. pnące róże już oplotły pergolę, drzewka i krzewy były co najmniej 5 razy większe, a kępy kwiatów imponujących rozmiarów! Na to trzeba czasu!
Macie rację, że widzimy piękno u innych, a siebie oceniamy krytycznie (czasem chyba aż za bardzo, stąd chwile zwątpienia i chęć ucieczki z FO) - ale wydaje mi się, że bez tego krytycznego podejścia nie byłoby aż takiej motywacji do działania. Przecież zawsze można lepiej ;:173, a ucieczka byłaby oznaką słabości, więc będę się dalej mierzyć z rzeczywistością i pomalutku zmieniać ten skraweczek świata, choć niedoskonały, a którego nie oddałabym za żadne skarby świata! Widok mojej kotki, ucinającej sobie południową drzemkę pod liśćmi host rosnących pod wierzbą - bezcenny.
Ewciu dziękuję stokrotnie za anielską wręcz cierpliwość i wytrzymałość na moje marudzenie! ;:196

MaGorzatko wiem, że czasem bardzo trudno nadążyć za wszystkimi wątkami, ogrom zajęć zajmuje sporo czasu, doba jest na wszystko za krótka, a przecież dobrze wszyscy wiemy, że odwiedzając forumowe ogrody, czas biegnie jeszcze szybciej! Też przeglądam inne wątki, nie zostawiając śladu, bo nie sposób wszystkiego ogarnąć. Ale cieszę się, że znalazłaś chwilkę i do mnie zajrzałaś. Będzie mi miło jeśli jeszcze kiedyś, w wolnej chwili tu zajrzysz ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Cześć Nelciu :wit
Od rana słoneczko i gorąco, trudno będzie coś podziałać w ogrodzie :|
Zakupy super, mi też się udało kupić tą trawkę 2 zł za sadzonkę, nie mogłam się oprzeć :wink:
Mi się twój ogród bardzo podoba i uważam, że jest na takim samym poziomie jak ogród Danusi, Aguniady i Robaczka i wielu jeszcze pięknych ogrodów na tym forum!!! ;:196
Miłego dnia
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Reniuś Twoje słowa dowodzą tego, że na tym FO są nieziemsko życzliwi ludzie! Nawet w snach nie ośmielałabym się bym mierzyć z takimi Gigantami, o których pisałaś, ale nasze wrażenia mogą się różnić i z pewnością moje nie jest obiektywne. Tak jak pisała Iwonka, że innych podziwiamy, a siebie krytykujemy. Reniu, nie zawsze cierpię na taką porównawczą chorobę, która prowadzi do zwątpienia. Zazwyczaj jaki by ten "mój zielony kwadrat" nie był - cieszę się, że jest i że mam wiele pola do manewru. A efekty też kiedyś będą imponujące, no jak mi np. ta katalpa urośnie do 10 m! a wszystko inne pójdzie w ślad za nią. Dziękuję Ci bardzo za wparcie psychiczne, ostatnio tak bardzo mi potrzebne. Dziękuję za samo to, że w ogóle jesteś! ;:196
A zmieniając temat - strasznie tanio kupiłaś tę trawkę! Duże te sadzonki? Moje co prawda są dość okazałe, ale kosztowały 5,99 za sztukę! a to sporo różnica.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lukrecjo!
Najpierw merytorycznie :wink: W pierwszej kolejności muszę popiać z zachwytu nad skalniakiem, choć wszystko już zostało napisane i słusznie schwalone ;:180 Co do rabaty przy ścieżce, podobnie jak Piotrek P., wydaje mi się, że siła efektu i uroku rabaty leży w grupowym nasadzeniu, byliny mają wtedy większą siłę oddziaływania! To jedna z praktycznych lekcji ogrodnictwa, jakie zapisałam w tym roku na koncie, teraz będę tak sadzić u siebie. Pisałaś o iglakach, drzewach i krzewach - faktycznie one stanowią ramy każdego ogrodu i nigdy nie jest za późno na posadzenie. Wybierz odmiany szybko rosnące posadź w niedużych grupach np. po 3, a za 2 lata będziesz miała efekt o jakim marzysz. To akurat wiem ze swojej krótkiej praktyki ogrodowej, bo 2 latka ma mój młodziak. Kilka roślin posadziłam dużych, akurat była taka opcja z zaprzyjaźnionej szkółki iglaków, ale krzewy wszystkie miały po 20-30 cm, a brzózka samosiejka miała niewiele ponad metr. Teraz ma pewnie ponad 5 :D A właśnie, skoro przy brzózkach, mass miejsce, możesz szaleć! ja bym posadziła 5, a nie 3! Efekt będzie jeszcze lepszy!A M niech się realizuje z iglakami, sadzi Omoriki lub inne szybciej rosnące (nawet tuje - wśród nich też są ładne odmiany i rosną na potęgę!) i on będzie zadowolony, a Ty będziesz miała osłonięte rabatki z ukochanymi bylinami :lol: Kto wie, może nawet na róże zachorujesz :;230
A teraz mniej merytorycznie ;:131 Lukrecjo, Twój ogród ma duszę i wielki potencjał - czujesz się w tym kimacie jak ryba w wodzie i to widać. Jesteś niezwykle pomysłowa i dzielna w swoich poczynaniach, bo ogród tworzysz mimo wielu przeciwności losu. Jak dla mnie, wielki szacunek za to. Twoje ogrodowe rozwiązania i inspirujące dekoracje są dla odwiedzających dodatkowym atutem! Do dziś myślę o Twoich świecznikach i innych dekoracjach na letni stół, chciałabym stworzyć u siebie takie oryginalne ozdoby, dzięki Tobie - wiem jak. Zostaw więc doła za sobą, a najlepiej posadź w nim jakiś kwiatek :D
ps. Czuję się trochę przywołana do tablicy przez Renię ;:196 ..Kochana, to dla mnie wielki komplement i zaszczyt, że wymieniasz mój ogród w tak wspaniałym szeregu, choć daleko mi do nich...będę się starać, żeby zasłużyć na takie miano, a tymczasem bardzo dziękuję za bardzo miłe dla mnie słowa ;:196

ufff....ale się rozpisałam :roll: ;:182
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Kasia się rozpisała to co ja będę cię zanudzał co za dużo pochwał to niezdrowo :;230 :;230
Skalniak naprawdę imponujący .Takie rabatki ja kocham ,bo mała rabatka może wyglądać ładnie przez jakiś okres ,a duże grupowe nasadzenia są piękne cały sezon i zawsze coś zaskakuje swoim wyglądem .Twój ogród jest naprawdę ładny :D Trzeba się dowartościowywać ,a wiadomo ,że zawsze znajdzie się coś do poprawki ,albo zmiana koncepcji
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Kasiu gratulacje za merytoryczną i niem...ą wypowiedż
A najbardziej z wypowiedzi Kasi podoba mi się : Zostaw więc doła za sobą, a najlepiej posadź w nim jakiś kwiatek :D
popieram w 100% ;:215
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja skorzystam z Waszej rady i idę wkopywać w mojego doła efekty pocieszania się, które znalazłam oczywiście ...w ogrodniczym :D
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Bardzo mi się spodobał sposób na 'doła' ;:108
Dzięki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”