Iwonko i Magorzatko bardzo dziękuję za odwiedziny

i zapraszam ponownie, będzie mi niezmiernie miło gościć Was u siebie
Iwonko i Ewciu bardzo, ale to bardzo dziękuję za Wasze jakże życzliwe słowa! Iwonko, oczywiście, masz 100% racji pisząc, że Forum byłoby nudne, gdyby u wszystkich było to samo. Jednak trudno się nie zachwycać fantastycznie zaplanowaną przestrzenią i doborem roślin w niektórych urzekających ogrodach, jeszcze młodych a już wyglądających na dojrzałe, z bujną roślinnością. Jak pisałam wcześniej, mam niejaki żal do siebie o "rozproszenie energii" w trochę niewłaściwą stronę. Oczywiście staram się to zmienić. Gdybym dziś miała komukolwiek radzić, zaczęłabym od od tego banalnego stwierdzenia (które wcześniej nie było aż takie oczywiste): na początku drzewa i krzewy! na kwiatki przyjdzie czas! Dziewczyny, to nie tak, że nie podoba mi się mój ogród. Owszem nie był profesjonalnie zaplanowany i pewnie taki nigdy nie będzie, ale staram się aby było przyjemnie usiąść i odpocząć z dala od spalin i miejskiego gwaru. A że nie od razu Kraków zbudowano... niekiedy o tym zapominam i wykazuję wręcz nieogrodniczą niecierpliwość

Bo chciałabym żeby np. pnące róże już oplotły pergolę, drzewka i krzewy były co najmniej 5 razy większe, a kępy kwiatów imponujących rozmiarów! Na to trzeba czasu!
Macie rację, że widzimy piękno u innych, a siebie oceniamy krytycznie (czasem chyba aż za bardzo, stąd chwile zwątpienia i chęć ucieczki z FO) - ale wydaje mi się, że bez tego krytycznego podejścia nie byłoby aż takiej motywacji do działania. Przecież zawsze można lepiej

, a ucieczka byłaby oznaką słabości, więc będę się dalej mierzyć z rzeczywistością i pomalutku zmieniać ten skraweczek świata, choć niedoskonały, a którego nie oddałabym za żadne skarby świata! Widok mojej kotki, ucinającej sobie południową drzemkę pod liśćmi host rosnących pod wierzbą - bezcenny.
Ewciu dziękuję stokrotnie za anielską wręcz cierpliwość i wytrzymałość na moje marudzenie!
MaGorzatko wiem, że czasem bardzo trudno nadążyć za wszystkimi wątkami, ogrom zajęć zajmuje sporo czasu, doba jest na wszystko za krótka, a przecież dobrze wszyscy wiemy, że odwiedzając forumowe ogrody, czas biegnie jeszcze szybciej! Też przeglądam inne wątki, nie zostawiając śladu, bo nie sposób wszystkiego ogarnąć. Ale cieszę się, że znalazłaś chwilkę i do mnie zajrzałaś. Będzie mi miło jeśli jeszcze kiedyś, w wolnej chwili tu zajrzysz