Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko, obejrzałam Twojego equestrisa i szczęka mi opadła :lol: przepiękny, delikatny i tyyyle pączuszków ;:167
Oj coś czuję że nie odpuszczę tej albie... :;230
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jestem pod wielkim wrażeniem twojej kolekcji
są wszystkie przepiękne
ja mam na razie dwa te najbardziej popularne Phalaenopsis
i na razie uczę się ich
obydwa są z przeceny jeden już drugi raz kwitł u mnie
a drugi jest troszkę w gorszej formie ale daje radę
i marzy mi się mieć tyle ile ty ich masz .
pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Yuppi....pożyczyłam aparat od cioci :D na razie fotki "domowe", a jutro postaram się zrobić foteczkę mojemu dzidziusiowi na katlejce ;:108

Aniu- dziękuję za radę ;:196 Zatem na działkę muszę wziąć troszku spagnum i patyczek bambusowy. Tylko się zastanawiam, czy mogę delikatnie sznureczkiem sizalowym związać to spagnum, żeby nie odpadło. Zapewne fotki z tej operacji jutro pokażę ;) Może coś jeszcze wpadnie Ci do głowy ;) jak je Oglądniesz... Teraz to dopiero zaczynam się bać tej katlejki. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że kiedyś doczekam dzidziusia na katlejce hihi...

Jeanne- naprawdę Ci ją polecam. Mam ją od październikowej wystawy krakowskiej. Nawet zimą nie stała na samym parapecie, bo bałam się, żeby od szyby nie odmroziła listków. Nie przeszkadzał jej brak słoneczka i tak puściła pędzik z kwiatuszkami, dziś ma rozwinięte 5 kwiatuszków ;)

Koniczynka- dziękuję bardzo. Wiesz, u mnie choroba storczykowa się zupełnie przypadkiem. Byłam z Przyjaciółką na zakupach, weszłyśmy po coś do Biedronki, bodajże jakąś wodę mineralną...A wyszłam z 3 storczykami, jeden kupiłam Przyjaciółce, dwa przywędrowały do mojego domku ;) I tak się zaczęło... Tobie życzę podobnej kolekcji ;:108

A teraz fotki...Miltonii pędziki rosną jak szalone, starszy - ma już z 10cm,na drugiej psb - młodszy jeszcze się nie wybił z liści, poczekam ze dwa dni, jak nie wyjdzie z listka, to mu pomogę. Obie psb po kwitnieniu<jak tylko młode psb wypuszczą> są przeznaczone na wymianę: jedna - dla Joane, druga - dla Karlin:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kolejne fotki. W tamtym roku rozsadziłam pierwszy raz moje oncidium, dziś, jak pożyczałam aparat, zobaczyłam efekt rocznej hodowli u cioci ;:138
Zbieram zapisy na wymianę jeszcze dwóch tych roślinek, najlepiej na dwie pachnące cambrie :

Obrazek

Pierwszy reanimek < Paula, to akurat ten się "ocudził", którego kolor jest niespodzianką> podniósł listeczki, oto dowód:

Obrazek

Pisałam już, że Bielik z przedłużenia rozkwitł, ach te jego cudne wąsy...szukam takiego wielkoluda, bo ten jest stosunkowo mały, kwiat o średnicy 5,6 cm:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko może być sznureczek sizalowy lub grubsza nitka - zależy co Ci będzie bardziej pasowało do obwiązania i patyczek bambusowy i jest w porządku. ;:108 Zdjęcia z operacji chętnie obejrzę. Życzę powodzenia Pani Doktor ;:196
Pięknie wygląda ten reanimek ;:138 ;:138 ;:138
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A na koniec....uczta dla Waszych i moich oczu...Equetris :tan Do pełni kwitnienia jeszcze daleko... Ma jedno boczne przedłużenie, może doczekam się dzidziulka ;:224

Obrazek

Obrazek

Aniu- jak zwykle można polegać na Tobie ;:108 Miłego oglądania Equetrisa :D
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

No no widok przeuroczy :heja i ile pączków jeszcze oj będzie długie kwitnienie - całe lato Cię czeka z tak pięknym widoczkiem na parapecie. ;:3 Rany a jakby był dzidziulek to byłoby superaśnie. ;:224 ;:180
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie ten dzidziulek...ach, jak marzę o keiki na falku. A tu jak na złość mam na dendrobium phalaenopsis i będę mieć na katlejce...Człowiek nigdy nie ma tego, czego chce... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Justynko dziękuję za podpowiedź w sprawie miltonii :) Mam jeszcze pytanie w sprawie oncidium. Na pierwszej stronie Twojego wątku jest chyba takie samo jak moje :roll: czy jakoś specjalnie je traktujesz :wink: pytam bo moje już ponad rok nie kwitnie, zresztą jakoś kiepsko rośnie. "Lecę" teraz do czytania i oglądania Twoich kwiatków. pozdrawiam :-)
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Justus jakbys się czuła przytłoczona nadmiarem keików na dendrobium phal to ja chętnie się zaopiekuję jakimś :;230
Nie mam nic na wymianę, ale chciałabym wiedzieć jak to się robi? Odłącza się jedną psb czy może trzeba kilka? Czy to zależy od gatunku?
Cudny Equetris ;:63 ;:63
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Gratuluję keiki na cattlei i ślicznego Equetrisa ;:180 Ja też nie mogłam się doczekać keiki na falku a teraz mam hurtowo bo ,aż na trzech. :tan Co do wymiany to wolę oncidium ;:3
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie piękne, ale equestris najpiękniejszy :).
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Eqestris piękny,może ja też kiedyś...
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, ładnie wygląda ten biały equestris.
Pędziki na Miltoni też niczego sobie. Jak tak dalej pójdzie to będziesz mieć cudne i pachnące kwiatki. ;:112
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izula- nie traktuję go specjalnie. Cały rok stało w domku, kwitło "co chwilka", ale z braku miejsca w tym roku wywiozłam go na wakacje na działkę ;) Jedyna różnica między falkami a oncidium, to taka, że jest posadzone w innym podłożu w bardzo drobnej korze, torfie, styropianie i jeszcze paru dodatkach :) Miłego oglądania wątku :D

Blue_Monkey- Wiesz, to pierwsze moje keiki na dend. phalaenopsis. Nie widziałam takowego u Innych Forumowiczów, przynajmniej Nikt się nie Chwalił, albo ja przeoczyłam. Jeśli bym miała dawać Komuś psb dojrzałe, to pewnie ze dwie razem musiałyby być oddzielone. A keiki pojedzie wraz z mamusią do Celinki<Trzynastki>. Będziesz Mogła zapewne u Niej zobaczyć, jak się rozwija maleństwo :) Sama jestem ciekawa, czy jeszcze w tym roku zakwitnie... Jak Chcesz, to mogę Cię wpisać do kajeciku na kolejnego dzidziulka...ale czy będzie, nie wiem ;:224

Goska1307- dziękuję w imieniu storczyków ;) Trzy sztuki keiki na falkach...ach...marzenie ;) Już wpisuję w kajecik - oncdium dla Gosi ;:108

Dusiu- dziękuję :D

Henryk- Equetris podziękował za komplementy i poleca się na Twój parapet... ;:224 ;:108

Joane- no pewnie, że będą pachnące...przecież o takich storczykach ciągle marzę... ;:108

A jutro pokażę Wam i światu moje keiki na katlejce, to dopiero będzie widok, zapraszam ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”