Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Witam serdecznie. Twój wątek istnieje od kilku miesięcy, a ja znalazłem go dopiero dzisiaj... To prawdziwy rodzynek na FO, szczególnie dla mnie - u którego zamiłowanie dla ciepłolubnych roślin jest na tyle duże, że wcześniej czy później przeniosę się do krainy o klimacie zbliżonym do Bretanii (no, może jeszcze cieplejszej w zimie). Szkoda, że tak niewielu rodaków z ciepłych krajów chwali się na forum swoimi ogrodami, ale mam nadzieję, że w swoim czasie się to nadrobi :)

Zauważyłem, że masz inklinację do roślin niecodziennych, kolekcjonerskich (krinodendron na pierwszej stronie wątku? przyznam, że aż mi się brwi uniosły ze zdziwienia i serce zabiło szybciej :)). W takim razie polecam witrynę ASPECO, Association des Pépini?ristes Collectionneurs (o ile jeszcze nie znasz). Znajdziesz tam producentów ciekawego materiału roślinnego, również (czy może: przede wszystkim) ze swoich okolic - mam nadzieję, że ta stronka pomoże Ci w tworzeniu docelowego ogrodu (ceny powinny być niższe niż w centrach ogrodniczych).

Wracając do krinodendrona - to roślina dość wymagająca, ale nie sądzę, żeby przyczyną pogorszenia jego stanu były uszkodzenia z winy wiatru (w Anglii sadzi się je ponoć, tworząc żywe osłony od wiatru). Może odczyn gleby był nieodpowiedni (preferuje niskie pH)? W razie zapotrzebowania służę również radą w sprawach doboru egzotycznych roślin poprzez PW.

Cordialement,
Tomasz
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu, :wit
znowu pokazałaś takie urokliwe miejsca, aż ubolewam że zamek zamknięty był...
Takie zamki mi się śniły, jak czytałem kiedyś "Króla z żelaza" i pozostałe części "Królów przeklętych..."
Przepychu sobie w nich nie wyobrażam , raczej spartańskie warunki, posłania ze skór na siano rzucone , w kominkach bale drzew olbrzymie, a w przedpokojach gadzina... :;230 :;230 8-)
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tomku, bardzo dziękuję! Niezwykle miła niespodzianka to dla mnie! Wczoraj nawet szukałam adresów ogrodów botanicznych, a tej witryny kompletnie nie znałam. Zaraz znalazłam tam ogród, który znajduje się koło Ploemeur, czyli całkiem blisko i niebawem się tam wybiorę.
Tomku, tak naprawdę to ja nie mam żadnego pojęcia o roślinach. Teraz, dzięki forum trochę wiem więcej, ale cały czas popełniam elementarne błędy. Aż wstyd przyznać mi się, że dotąd nie wiem jakie jest tu pH ziemi. Powinnam to wiedzieć, ale? tu w Bretanii nawet na murach rosną kwiaty, więc się takimi kwestiami zupełnie nie przejmowałam. Niestety, masz chyba rację, bo nie tylko krinodendron umarł tu z niewyjaśnionych powodów. W dole ogródka obok płota posadziłam3 rodzaje bluszczy. Normalnie to one tu rosną jak szalone, u mnie większość uschła, a rachityczna reszta ledwie żyje. Forsycja i tuja też tu umierają. Coś tu jest nie tak, choć klimat dla roślin jest genialny. Przed nami konieczność przeprowadzki i ja nie mogę się już doczekać tego dnia i to właśnie z powodu tego ogrodu.
Ciekawa jestem dokąd Ty zamierzasz się przeprowadzić? Może na jakąś wyspę? Dla nas, kiedy sami szukaliśmy swojego miejsca na ziemi, było to niezwykle ekscytujące.

Andrzeju,
żałuję bardzo, że trojany pożarły mi wszystkie zdjęcia z Doliny Loary, bo tam nie tylko są one liczne, ale i chyba najpiękniejsze. Została mi tylko marnej jakości diaporama. Wyślę Ci ją jeśli chcesz na e-mail jeśli podasz na WP. Jednocześnie może poradzisz jak można poprawić jej jakość. Wiem, że zajmujesz się programami do obróbki zdjęć. Może mógłbyś mi pomóc?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, nie jestem pewna czy te lalki były porcelanowe. Rzeczywiście tak wyglądały, ale ceny trochę chyba za niskie, bo ok. 20?.
Ogródek Feli
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Felu, takie zamki to cuda, niestety ze świecą u nas szukać takich perełek, no , ale te wszystkie wojny swoje w Polsce zrobiły.
Uwielbiam podróże po takich miejscach.Z przyjemnością zawsze oglądam Twoje zdjęcia. :wit
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Oj tak , dolina Loary... :roll:
Jakieś zdjęcia - mogę pomóc w miarę możliwości. Tylko przed przesłaniem otwórz je i zapisz w programie paint - będą mniejsze rozmiary - bo mam limit transferów... :;230
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witam cieplutko po świętach, wpadałm tylko sie przywitac i niestety pędzę do pracy. Koniec miesiaca i koniec roku to bardzo pracowity okres... Ale będę tu zaglądać po cichutku!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Felu!
Jestem u Ciebie chyba po raz drugi. Tym razem byłam
na Twoich stronach trochę dłużej nie żałuję. Bardzo dziękuję, że
mogłam pooglądać urocze zakątki Bretanii. Jestem oczarowana
pięknem zabudowań, dbałością o ich piękne otoczenie. Rośliny,
o których można pomarzyć choćby z tego wzgłędu, że w naszym
klimacie nie będą rosły. Felu będę często wpadac do Ciebie
aby pozachwycać się piękną krainą i niespotykanymi u nas roślinami.
Miłego wieczoru
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu święta się skończyły teraz jeszcze nowy rok i bliżej do wiosny .
Nasionka posiałam , ale na razie nic się nie dzieje .A chciałbym żeby w moim ogrodzie rosło tez coś od Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę, że zdjęcia Bretanii sprawiają Wam przejemność. Sama bardzo lubię oglądać fotografie. Często szukam w necie interesujących miejsc i równie często odkrywam, że nawet te o wyjątkowej urodzie nie są prezentowane na internetowych stronach poświęconych n.p. turystyce. Zdjęcia są też moim sposobem poróżowania. Zdarza się bowiem czasami, iż odwiedzam wiele miejsc w tym samym czasie. W natłoku wrażeń, mnogości obrazów, w głowie powstaje mętlik i czasami nie wiem jakiemu miejscu należy przypisać zapamiętany obraz. Fotografie nie tylko świetnie pomagają uporządkować ten nieład, ale też utrwalają w pamięci wszystykie przeżyte chwile. Często je oglądam i z przyjemnością powracam myślami do tych miejsc. Kiedy byłam dzieckiem, każdy dzień wydawał się nieskończenie długi. Z upływem lat stawał się coraz krótszy. Teraz już rok stał się dla mnie bardzo krótki i każdą chwilę coraz bardziej cenię, a zdjęcia to takie utrwalone chwile. Jeśli jeszcze i Wam sprawiam nimi przyjemność, to wierzcie, bardzo się mnie to cieszy.

Igo, to prawda do wojen dodałabym jeszcze komunizm, który też skutecznie niszczył tradycję i kulturę. Nie mam tak pięknego ogrodu jak Ty, u Ciebie też można znależć wiele perełek i bajkowych obrazów. Mój ogródek skromniutki, ale znajduję pocieszenie w tym wielkim ogrodzie jakim jest Bretania.

Andrzeju, trochę mniej mam czasu, aby się tym zajmować, ale temat mnie ciągle nurtuje.

Aniu, też mi miło kiedy ?po cichutku? wpadasz.

Goryczko,to rzeczywiście wspaniały klimat dla roślin. Trochę mi żal, że nie znam się na roślinach i p)rzez to nie potrafię docenić ich szczególności czy wyjątkowości. Ale na przykład palmy Fortunego tutaj tak bardzo popularne mogłyby rosnąć również i w Polsce. Bardzo się cieszę, że będziesz do mnie zaglądać!

Geniu, bardzo bym się cieszyła, gdyby się udało. Posiej wszystkie, zwiększy to szanse. W razie czego wyślę następne, bo tajemnica może też tkwić we właściwym momencie zbierania nasion.

Obrazek
Ogródek Feli
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Felu, po Świętach :D Jak udała się wizyta sąsiadki?
Cieszę się bardzo, że Święta miałaś dobre, a i znalazłaś trochę czasu na zwiedzanie :) Ja, niestety, przesiedziałam je prawie wyłącznie za stołem i bezlitosna waga pokazała kilogram więcej :lol: :lol: Wczoraj spędziłam pół dnia na basenie i w fitness clubie, żeby się trochę rozruszać :lol:
Przed nami Sylwester, Nowy Rok... i zaraz będzie wiosna ;:138
Serdecznie Cię pozdrawiam ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, w efekcie sąsiadki nie było, ale przyjdzie do nas na Sylwestra. Właśnie tak sobie myślałam dziś, że może by tak coś sobie posadzić. Trochę brak mi pracy w ogródku i pewnie tez dlatego troche sie zaokraglamy Moniu. W wielu wątkach przewija się wspomnienie lata i ja też zaczęłam wspominać...przepiękne polskie lasy. Zdjęcia z wakacji, które spędziłam dwa lata temu w Puszczy Białowieskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Felu, przepiękne zdjęcia :D Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz byłam w Białowieży w ósmym miesiącu ciąży z Pawełkiem :lol: :lol: Wcześniej tego regionu w ogóle nie znałam. Zrobił na mnie ogromne wrażenie i od tamtej pory regularnie jeździmy tam na weekendy.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23

Post »

Gdyby komuś było mało Bretanii i zdjęć autorstwa Feli, polecam skorzystanie z rewelacyjnego narzędzia podróżniczego, jakim jest Google Street View. Z jego pomocą nie wychodząc z domu można się udać na wycieczkę do tych okolic.

Na zachętę kilka ujęć: szorstkowiec w Quimperlé (miasteczku, w którym mieszka gospodyni wątku), rondo w Combrit (gdzie znajduje się ciekawy Parc botanique de Cornouaille), parking przy ogrodzie botanicznym Yves Rocher w La Gacilly :)

Niektóre miejsca są na razie niedostępne do wglądu, ale Google konsekwentnie uzupełnia białe plamy, więc może niedługo będzie można zajrzeć i tam.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu do Ciebie jednak nie da sie tak całkiem po cichutku wpaść :;230
Puszcza fantastyczna...
A Twoi goście też kapitalni! Warsawyak... Google Street View - po raz pierwszy tam zajrzałam, fantastyczne narzędzie ;:138 Mam nadzieje, że znajde wiele ciekawych miejsc :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”