Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Grażynko, ja też kiedyś zrobiłam taką "konstrukcję", ale nie byłą długo, bo Piotrek się śmiał i w ogóle to kiepsko wyglądało. Akwarium mam zupełnie zastawione, dlatego P. musiał dodatkową półeczkę do niego zrobić.
Storczykowa pisze:Ciekawa taka uprawa w szkle, ale ja bym się trochę bała, ze zaczną gnić, jak nie mają dziurek.
Dusiu, to nic strasznego, sama spróbuj. Pamiętaj tylko, by wazon ku górze się rozszerzał, bo gdy się rozrosną korzeni, ciężko będzie storczyka wyjąć. Ja moje kupiłam w sklepie "wszystko po 5 zł", za chyba 7zł.
Masz tyle storczyków, na pewno wybrałabyś z nich takiego z małą ilością korzeni. Korzenie muszą być zdrowe, bo w większej wilgotności mogą podgnić. Nie podlewaj póki woda się będzie skraplać na ściankach. Spróbuj, na pewno Ci się uda :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczka, bardzo ciekawy pomysł z tym szkłem i efekty są :D Pomyslę, może gdy mi vandzia "przerośnie" obecny mały wazonik, wtedy jej kupię większy a do starego, jakiegoś faleczka wsadzę...Tylko falki Sadziłaś do szkła czy inne storczyki też?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie najbardziej złości, że rzucają do handlu bardzo młode rośliny, takie z 3-4 małymi listkami rozmiaru miniaturek, prawdopodobnie ze sztucznie wywołanym kwitnieniem, a po kwitnieniu zaczyna się problem...
W zeszłym roku kupiłam takiego drobnego phal. w prezencie osobie, która nie znała się na storczykach, roslinka po kwitnieniu prawie padła, zaczęła marnieć, gubić liście, tracić korzenie, właścicielka zwątpiła w swoje siły i storczyk w końcu do mnie wrócił na reanimację, ratuję go od marca i wciąż b. wolno rośnie, ma mało korzonków, słabe listki...
Od tej pory wybieram tylko duże rośliny, z dużą ilością liści, i najlepiej dwoma pędami- patrzę nawet czy jest kikut po jakimś wcześniejszym pędzie- to znak, że roślina jest już starsza, silniejsza...
Wczoraj byłam w obi; cała ta ostatnia promocyjna dostawa falków to takie właśnie mikrusy, nie było nawet na co patrzeć! Zauważyłam, że w obi tak bywa- jak jakaś lepsza promocja, to rośliny b. młode, wiotkie, nędzne...
A pojechałam specjalnie popatrzeć sobie na sabotki, takie mam ostatnio rozrywki... ;)

Kamilko, roślinki w szkle rzeczywiście ładnie wyglądają, choć mam wrażenie że im sucho, ale wiem, że tak musi być, bo bez odpływu :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie tylko Phal., ale z czasem może coś innego tak posadzę. Naprawdę polecam :)

Mam też "bulwiaste" w doniczkach glinianych, ale na razie jest za wcześnie, by coś więcej powiedzieć.

Agnieszko, sucho, bo fotki robiłam przed podlewaniem, teraz korzonki są pięknie zielone, ale fotki mi nie wyszły. Może następnym razem pokażę.
A w Obi rok temu kupiłam dwa Phal. (Księcia i Rudego), były ładnie rozrośnięte, ze zdrowymi liśćmi, korzeniami. Dziś to okazy zdrowia :) Teraz to trzeba się porządnie rozejrzeć i mieć szczęście, by kupić coś dobrze rokującego.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm..to może przy okazji Zrób fotke bulwiastego w glinianym. Ciekawa jestem efektu...Ja na razie prawie wszystkie storczyki mam w plastikowych doniczkach, aa te włożone do glinianych. Miałabym problem z podlewaniem, bo ja namaczam, a jak namaczać gliniaki całe do wody? :roll:
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Mnie najbardziej złości, że rzucają do handlu bardzo młode rośliny, takie z 3-4 małymi listkami rozmiaru miniaturek, prawdopodobnie ze sztucznie wywołanym kwitnieniem, a po kwitnieniu zaczyna się problem...
W zeszłym roku kupiłam takiego drobnego phal. w prezencie osobie, która nie znała się na storczykach, roslinka po kwitnieniu prawie padła, zaczęła marnieć, gubić liście, tracić korzenie, właścicielka zwątpiła w swoje siły i storczyk w końcu do mnie wrócił na reanimację, ratuję go od marca i wciąż b. wolno rośnie, ma mało korzonków, słabe listki...
Od tej pory wybieram tylko duże rośliny, z dużą ilością liści, i najlepiej dwoma pędami- patrzę nawet czy jest kikut po jakimś wcześniejszym pędzie- to znak, że roślina jest już starsza, silniejsza...
Wczoraj byłam w obi; cała ta ostatnia promocyjna dostawa falków to takie właśnie mikrusy, nie było nawet na co patrzeć! Zauważyłam, że w obi tak bywa- jak jakaś lepsza promocja, to rośliny b. młode, wiotkie, nędzne...
A pojechałam specjalnie popatrzeć sobie na sabotki, takie mam ostatnio rozrywki...

Teraz niestety tak jest. Nie opłaca im się hodować storczyka np. 4 lata czy ile tam powinien mieć, przyśpieszają go nawozami i roślina kwitnie po niecałym roku, mimo, że jest jeszcze słaba i nie przygotowana do tego, ale tych, co je hodują, obnchodzi tylko to, żeby sprzedać, a to, że rośliny mogą szybko uschnąć ich nie obchodzi. A w sklepach storczyki wolą wyrzucić niż przecenić.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kamilo ciekawe doświadczenie z tą korą w szkle ja tylko w kamieniach trzymam bo trochę się boję pleśni ale widzę że u ciebie super się czują i ładnie to wygląda :)

Piszesz że rozmowy nie wnoszą nic bo to Ty jesteś alfą i omegą storczykową dla niech :) moja sis jest magistrem biologii więc jak zaczniemy to o ludzie z jednego tematu zrobią się trzy ;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Miałabym problem z podlewaniem, bo ja namaczam, a jak namaczać gliniaki całe do wody? :roll:
Ja te w glinianych doniczkach mam od niedawna, ok. miesiąca. Podlewam przez namaczanie, ale z tym też jest różnie. Posadziłam do jednej takiego choruszka z przeceny z podgniłymi korzonkami i tego podlewam 2 razy w tygodniu, raz przelewam od góry, drugi namaczam prawie całą doniczkę w wodzie.
Storczyki kupione zdrowe, z ładnymi korzeniami, ale też po przecenie, mam od 2 tyg. Na razie namaczam je raz na tydzień na kilka godzin, do kilku cm pod brzeg doniczki. Nie wiem czy to się sprawdzi, bo w tym pokoju mam suche powietrze, często wieszam na kalorku mokry ręcznik lub pranie. Wilgotność w doniczce sprawdzam drewnianym patyczkiem włożonym na stałe do podłoża.
Na pewno podzielę się spostrzeżeniami na forum :)

Celinko
, o pleśni nawet nie pomyślałam! Ale na razie nic nie widzę takiego, na razie dość dokładnie obserwuję te w szkle (resztę też :)) Będę pisać, gdyby coś się działo.

Takie rozmowy, jak Twoje z siostrą, to ja z bratem prowadzę, ja o doniczkowych/ogrodowych, a on o nazwijmy to polowych, czyli zbożach i maszynach rolniczych.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm...to może kiedyś z jednym falusiem spróbuję...Poeksperymentować trzeba ;) Oczywiście na Twoje obserwacje i wywody na temat róznej uprawy storczyków czekam z niecierpliwością ;)
parapetowce
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Kamilo- świetny pomysł z tym szkłem :uszy
a tak nawiasem mówiąc: niesamowita kolekcja :)
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Kamilo podziwiam Cię za twoją cierpliwość w ratowaniu chorych storczyków. Ja nie
mam takiej cierpliwości.Jeśli nie chce coś u mnie rosnąć nie trudno zmieniam na inne.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Baryczka pisze:Celinko, o pleśni nawet nie pomyślałam! Ale na razie nic nie widzę takiego, na razie dość dokładnie obserwuję te w szkle (resztę też :)) Będę pisać, gdyby coś się działo.
jak się nie dzieje niech tak zostanie, ale czekam na relacje jak rosną :)
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ciekawy pomysł na storczyki w szkle :) mi się bardzo podobają i widac że im to służy :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawy pomysł z tym szkłem. Tzn. ja już to widziałam u Trzynastki, ale jakoś mnie się ciężko do tego przekonać. Jednak kto wie, nigdy nie mówię nigdy ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dziękuję za zajrzenie do mnie.

Storczyki w szkle mam od sierpnia, widziałam gdzieś w necie tak posadzone Phal. i chciałam spróbować. Jak widać- udało się! Wiosną chcę posadzić w szkło inne gatunki storczyków.
Polecam tę metodę dla zapracowanych, bo storczyki w szkle nie wymagają tak częstego podlewania.
W razie pytań, chętnie pomogę :)
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”