Czosnek zimowy cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy
U mnie czosnek różnie wygląda: polski sadzony jesienią na kurzeńcu jest ładny, gruby, zielony, liście az przekręcają się na boki;
obok hiszpański zimowy posadzony wiosną poobsychały mu końcówki liści na połowę mniejszy,
czosnek wiosenny też susza go dopadła, mały jakiś, liście poobsychały różnie- ale tam było wapnowane, może mu to szkodzi.
obok hiszpański zimowy posadzony wiosną poobsychały mu końcówki liści na połowę mniejszy,
czosnek wiosenny też susza go dopadła, mały jakiś, liście poobsychały różnie- ale tam było wapnowane, może mu to szkodzi.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie wszystkie ząbki sadzone końcem października (3 rodzaje polskiego, albo mniej rodzaji ale różne wielkości główek) wygląda dobrze, różnią się ewidentnie wielkością, zżółkły tylko końcówki liści zewnętrznych, wyłania się ze środka szczypior. Chiński, posiany dla testu wykiełkował mi już w listopadzie, ale przeżył, ma już zgrubienia kwiatostanowe na szczypiorze i wygląda raczej marnie. Nie nawoziłem ziemi, dwa lata temu rosnął w tym miejscu groszek cukrowy, jedyne co to podlałem trochę gnojówką z kurzego nawozu suszonego. Zobaczymy co dalej
Aalice pokaż fotkę swojego czosnku to coś może ktoś stwierdzi ;)

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Czosnek lubi ziemie b. alkaliczną. Chyba że przesadziłaś z ilością. Ja daje tylko dolomit 2 razy na jesień przed sadzeniem i wiosną jak ruszy wegetacjia.suzana pisze: ale tam było wapnowane, może mu to szkodzi.
U mojego czosnku pojawiły się pędy kwiatowe, a więc je usuwam i systematycznie czosnek podlewam w czasie tych upałów to raz na 2 lub 3 dni.
Pamiętajcie o ogrodach...
-
To Twój czosnek ma dobrze, ja musiałam oszczędzać na wodzie bo szła tam gdzie pilne podlewanie i czosnkowi dostało się tylko 1x tak żeby przeżył do deszczu.
-
Okaz zdrowia z tego czosnku 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

dziękuję Suzana

Asia
Łażą mi po czosnku takie czerwone chrząszcze. Czosnek posadzony w ogórach. Na posadzonym w pomidorach nie zauważyłem. Chrząszcz jak chrabąszcz majowy, tylko mniejszy i czerwony (burakowy). Twardy w zgniataniu, da się złapać nie ucieka.
Co to jest? Pożyteczne czy wytłuc ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak nie ucieka to na pewno da sie namówić na sesję zdjęciową11krzych pisze:Łażą mi po czosnku takie czerwone chrząszcze. Czosnek posadzony w ogórach. Na posadzonym w pomidorach nie zauważyłem. Chrząszcz jak chrabąszcz majowy, tylko mniejszy i czerwony (burakowy). Twardy w zgniataniu, da się złapać nie ucieka.

Pozdrawiam

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Jak znowu się pojawią, to zrobię fotę. Na razie było pięć sztuk. Było.Marek-BB pisze:Poka fotę!
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
ten czerwony robaczek to prawdopodobnie poskrzypka,na swoim czosnku też zaobserwowałam,ile się dało to wyłapałam ale najwyrazniej nie wszystko,bo na liściach są już i galaretowate larwy?,które ze smakiem wcinają zielone.
Da się to czymś potraktować bo jakoś ręcznie nie mogę.
Da się to czymś potraktować bo jakoś ręcznie nie mogę.
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
Dzięki ppepina, to jest to. Nie będę dawał zdjęć bo piękne zdjęcie jest tutaj :
http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Poskrz ... 111-a/str0.
Mam tego czosnku ze 100 sztuk, to ręcznie wyzbieram gada.
http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Poskrz ... 111-a/str0.
Mam tego czosnku ze 100 sztuk, to ręcznie wyzbieram gada.
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
Witam!
To może i ja pochwalę się moim czosnkiem. Jest to dopiero mój pierwszy rok z własną działką i strasznie się cieszę, że jak na razie wszystko idzie dobrze. Czosnek sadzony jesienią, 50 szt. Mam nadzieję, że będzie urodzaj, bo zamierzam posadzić 3 razy więcej w tym roku ;) I już nie mogę się doczekać plecenia warkoczy ;)

To może i ja pochwalę się moim czosnkiem. Jest to dopiero mój pierwszy rok z własną działką i strasznie się cieszę, że jak na razie wszystko idzie dobrze. Czosnek sadzony jesienią, 50 szt. Mam nadzieję, że będzie urodzaj, bo zamierzam posadzić 3 razy więcej w tym roku ;) I już nie mogę się doczekać plecenia warkoczy ;)

Pozdrawiam,
Ania
Ania
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Aniu bardzo ładny masz czosnek, a wiesz jaka to odmiana?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności