Jagoda kamczacka cz. 4
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Czyli jednak bardziej od ziemi ważniejsze jest nasłonecznienie. Długo się zastanawiałem co dało takiego kopa po przesadzeniu mojej starej kamczatki. Teraz ma stanowisko o pełnym słońcu a wcześniej była pod drzewem i miała 3,5h jak borówka. No i przy okazji stanowisko też poprawiłem ,bo do dołka wsypalem taczkę żółtego sypkiegu piasku. Później już tak wszystkie nowe posadziłem. Na górę ściółke na chwasty i do podtrzymania lekkiej wilgoci przy braku podlewania.
Może drzewo zabierało wodę. Kilka lat temu niespodziewanie w krótkim czasie usechł mi dwuletni Duet. Rósł najbliżej wiśni.
Kamczatce wystarcza 6 godzin pełnego słońca ale musi być podlewana od maja do końca owocowania na piaskach raz na tydzień.
Dlaczego pH gleby jest ważne pokazuje zdjęcie z https://research-groups.usask.ca/fruit/ ... ic2019.pdf

Kamczatce wystarcza 6 godzin pełnego słońca ale musi być podlewana od maja do końca owocowania na piaskach raz na tydzień.
Dlaczego pH gleby jest ważne pokazuje zdjęcie z https://research-groups.usask.ca/fruit/ ... ic2019.pdf

-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli wygląda, że dobrze pisałem 5,5 - 6 pH dla jagódki, czyli praktycznie to co każdy ma w ogrodzie i w kompoście.
P.S.
Na piaskach jednak uprawiałbym rośliny piaskolubne
P.S.
Na piaskach jednak uprawiałbym rośliny piaskolubne

Miałem dawno temu działkę na glinie. Trudno się ją uprawiało z powodu zaskorupiania w stanie suchym i kleistości w stanie mokrym. Poza tym krzewy później startowały i były bardziej podatne na choroby grzybowe.
Na piaskach łatwiej się kopie duże doły pod nasadzenia kamczatek. Pod wszystkie krzewy, ostatnio także pod warzywa daję pod korzenie dużo nieprzerobionego kompostu i ziemi próchniczej z pod starych drzew.
Nie zamieniłbym na glinę.
Na piaskach łatwiej się kopie duże doły pod nasadzenia kamczatek. Pod wszystkie krzewy, ostatnio także pod warzywa daję pod korzenie dużo nieprzerobionego kompostu i ziemi próchniczej z pod starych drzew.
Nie zamieniłbym na glinę.
Piasek na małej działce może i ok , ale jak się ma działkę kilkuhektarowa/gospodarstwo na której się uprawia dużo roślin to latem trzeba ganiać z wężem. Kompostownik nie wystarcza. Trzeba dużo obornika kupować a sąsiedzi już nie chcą za darmo dawac ,bo nawozy podrozaly. Pompa gruntowa ciągnie sporo prądu. Ciężka ziemia też ma swoje wady , ale ma kilka zalet które mogą komuś pasować.
-
- 500p
Powinniście się podzielić ziemią. Jakby wziąć glinę i wymieszać z piaskiem, to piasek by się skleił, a glina rozluźniła. 

- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy teraz na gałązkach powinien być jakiś ślad życia? U borówki widać to wyraźnie, a u kamczatki zupełna cisza. A przecież kwitnie wcześniej niż borówka.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na rosyjskich widzę pękające paki szczytowe.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- badzia
- Kontakt:
Szczytowe. No to już wiem gdzie szukać. Dziękuję. Mam właśnie rosyjskie.
-
- 500p
Moim zdaniem nie powinien. Kamczacka wcześniej zaczęła i wcześniej skończyła i teraz śpi. Później owocujące rośliny mogły nie zdążyć przygotować się do snu to jeszcze próbują. Widzę to na borówkach, różach czy nawet gruszach i jabłoniach.
- badzia
- Kontakt:
Andrzej997, uspokoiłeś mnie, dziękuję. A zatem niech śpi.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jutro jadę na działkę to zrobię zdjęcia jagody kamczackiej zobaczymy jak wygląda 

Pozdrawiam zagiel
Nic ciekawego jak patrzyłem. Za 2 miesiące można podrzucić szklankę granulowanego obornika na 5litrów i podlać dookoła lub dać dwa szpadle świeżego który przeleżał.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na moich rosyjskich odmianach jest podobnie. One wcześniej kończą sen zimowy. Krajowe odmiany śpią i oby tak było do wiosny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris