Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

U mnie ta szałwia wybujała i pokłada się ;:222 Twoja prezentuje się świetnie na zdjęciu. ;:63
Dzisiaj będzie cd upału mój M buntuje się przed wyjazdem na działkę ;:131 ..w domu miły chłodek ...
Miłego dnia Soniu ! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciepło zdecydowanie przyśpieszyło wegetację dyń. Dzisiaj pierwsza skończyła w zupie. ;:152

Aniu nyna76 dziękuję, ;:196 rabaty się zagęszczają, więc coraz lepiej wyglądają. Ogólnie ogród już mnie zadowala, choć są miejsca, gdzie wiosną znowu nastąpią zmiany. ;:173
Podziwiam Cię za hodowlę dżdżownic, ;:180 u mnie w kompostowniku zwykłych sporo.
Jeżówki generalnie powinny rosnąć na słońcu. U mnie tylko Cherry Fluff blaknie. Niestety jeżówki, które przeniosłam na rabatę, gdzie mają tylko 4-5 godzin słońca zmarniały i po zimie z kilkunastu zostało sześć. ;:174 Musisz chyba polubić swoje, może jak kępa się rozrośnie będzie trzymać kolor. ;:218
Uczymy się nawzajem, jak uprawiać ogród, żeby rośliny był okazałe i cieszyły oczy. Wysiłek włożony w poprawianie struktury gleby na pewno się opłaci. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu anabuko1 dziękuję, ;:168 hortensje kwitną, choć aura dla niech niełaskawa, słońce przypala najmłodsze.
Dwie odmiany jeżówek rosnących pod klonem, niestety bardzo schną, wiosną już zaplanowałam ich przesadzanie. Pozostałe nadal kwitną.
Pomidory po oberwaniu chorych liści, ładnie dojrzewają. Już chwaliłam Corazon, ale jeszcze raz muszę go zarekomendować. Wspaniale owocuje, ma piękne duże owoce i świetny smak. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję za dobre słowo. ;:196 Ogród teraz więcej oglądam, pracy właściwie w nim nie ma. Cieszę się kwiatami i plonami z warzywnika. :tan
Świetnie, że sierpień taki ciepły, możecie pomieszkiwać na działce bez przeszkód. ;:215 Pewnie plony też zostają dla Was, a nie dla złodziei.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu cynie sieję do pojemników i podrośnięte wsadzam do ogrodu. Też ślimaki mi zjadały, choć w tym ptaki mnie wybawiły od naszych rodzimych. ;:108 Bezskorupkowych tylko kilka unicestwiłam i więcej nie widać.
Dalii mam kilkanaście, 5 miniaturowych, pozostałe wysokie. Dwie posadziłam do donic i całkiem dobrze sobie radzą.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję, ;:196 sporo odpoczywam, uwielbiam czytanie, wykorzystuję wolny czas. Dzieciaki wyjechały, więc szukam sobie innych zajęć. Nawet wykopaliśmy kilka malin, jakieś chorowite dostałam, więc chciałam się pozbyć, bo szkoda miejsca. Przede wszystkim bałam się, że pozarażają pozostałe, które ładnie owocują. ;:202
U mnie też pokładają się niektóre pędy szałwii. Najbardziej leży, ta która przeżyła zimę i ponownie w tym roku zakwitła. Tegoroczne siewki zdecydowanie wyprostowane. Kilka posadziłam beznadziejnie, za trawą, ;:124 więc też wychylają się do słońca i tracą wyprostowany pokrój.
M z pewnością znajduje sporo cienistych miejsc na działce, więc jakoś przetrwa upały. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ta fioletowa dalia przecudna. Na taki kolorek jeszcze choruję. Może dlatego,że takiego nie mam.
Inne dalie tez piękne.W donicach je masz ?? Bardzo ładne kompozycje ;:63
Lilie, hortensje jeżówki , cynie, tytoń ozdobny same śliczności.
No fakt grzeje mało pada.Nie łatwa pogoda dla roślin.
U mnie już 2 tygodnie nic nie padało.
Pozdrówki zostawiam :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Dzięki twojej pasji do rozmnażania i u mnie zagościły hortensje ;:196 Dwie w ty roku stworzyły już całkiem fajne krzaczki ;:108 Zaraziłaś mnie tymi pięknotami, w tamtym roku dokupiłam sobie jeszcze cztery, a mam wrażenie, że na tym się nie skończy :D
Ja też tak czasem wyskoczę z przesadzaniem, albo dosadzaniem nowych roślin w najmniej odpowiednim czasie, ale jak wpadnie pomysł do głowy to nie mogę się powstrzymać ;:223
Tylko patrzeć jak Karolek przeniesie się do ciebie na stałe :D
Piękne te jeżówki na tle traw ;:215 Zresztą jak cały ogród u ciebie ;:173
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ogrodowe zmiany i przesadzanie to domena zaawansowanego ogrodnika moim zdaniem...Całe moje ogrodowe życie przesadzałam o każdej porze w sezonie ;:oj ...Teraz już siły nie te i rośliny okrzepły na swoich miejscach więc już mnie nie korci.....Twój ogród Soniu coraz bardziej obfituje w rośliny i kolory ;:215 i zapewne jeszcze nie jedno przesadzanie przed Tobą! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj mocno popadało, ogród podlany. :tan Niestety wiele roślin przygiętych do ziemi, deszcz był ulewny. Ślimaków skorupkowych wyrzuciłam dziś przez płot kilkadziesiąt. Gleba mokra, więc wyszły się pożywiać. Posadziłam sałatę w skrzyni, mam nadzieję, że przez noc nie zdążą wrócić i mi jej nie zjedzą. ;:202

Aniu fioletowa dalia nawet nie zdążyła rozwinąć kwiatu, ulewa go zniszczyła. ;:174
Mam dwie donice z daliami. Pomarańczowa miniaturowa, a biała wsadzona przez pomyłkę. :roll: Biała trochę się wygina w donicy, ale bardzo ładnie kwitnie, ponieważ ma dostateczną ilość wody. Dalie w gruncie takiego komfortu nie miały dotąd, dopiero dziś mają wilgoć.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu zarażmy się różnościami ogrodowymi, ale to takie miłe choroby. :D Hortensje potrzebują dużo wody, ale poza tym są wyjątkowe mało absorbujące. Moje najstarsze w tym roku nie były podlewane. Zwieszały liście w ciągu dnia, ale wieczorem już lepiej wyglądały i kwitną całkiem przyzwoicie. Od dziś mają komfort, mocno popadało.
Moja przyjaciółka ogrodniczka, która mnie dziś odwiedziła, po obejrzeniu różanki, orzekła, że by te łyse róże wyrzuciła i posadziła hortensje. :;230 Róże wyjątkowo brzydko się prezentują w tym roku.
Dziś zgodnie ze sztuką ogrodową przesadziłam białą szałwię i posadziłam sałatę, gleba mokra, więc grzech nie popracować. :)
Karolowi wystarczy trzy dni u nas, potem już tęskni za rodzicami i bratem. Mógłby być dwa dni w domu i znowu do babci. Przedszkole też lubi, już jest w takim wieku, że zabawy z rówieśnikami są ważne.

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję, ;:196 pięknie powiedziałaś o zaawansowanych ogrodnikach. Póki mam jeszcze siłę, to zmiany na rabatach mnie cieszą. ;:215 Na wiosnę już mam zaklepaną pomoc przy większych wykopkach, bo to najtrudniejszy etap przeróbek. ;:108

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Soniu
Nacieszyłam oczy Twoim ogrodem. ;:173
Jak zawsze podziwiam ostnice, które, jak już zapewne pisałam, nie zimują, a gdzie mówić o rozsiewaniu się.
Kompozycje innych traw z bylinami piękne!! Szałwie zjawiskowe. Zwłaszcza te niskie, ciemno fioletowe wpadły mi w oko.
Dalie też u Ciebie widzę :) I zdjęcie Limelight z jeżówkami ;:167
cyma2704 pisze:
Obrazek
Powiedz, proszę co to za fioletowa roślinka po prawej?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za miłe słowa. ;:196 Fioletowa wysoka roślina to kocimiętka Blue Dragon, kupiona w ubiegłym roku. Zaskoczyła mnie i kolorem i pięknym pokrojem. Wysoka, ma około 80 cm. Kwitnie od czterech miesięcy, wycinam tylko przekwitłe kwiatostany. Rozmnaża się przez odrosty.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A powiem ci kochana, że i mnie w tym roku przeszło przez myśl, żeby wszystko obsadzić hortensjami :D Mniej by pracy było... Ale u mnie to byłby zwrot o 180 stopni i chyba jednak nie jestem jeszcze na to gotowa :wink: Jednak gdy patrzyłam na swoje niektóre róże i pierwsze moje rabaty myśl wydawała się niezwykle kusząca ;:224
Czy ta mocno niebieska roślinka w hortensji to szałwia? Przepięknie razem wyglądają ;:215
Widok twojego zawilca uświadamia mi, że muszę przesadzić swojego, bo jakoś nie potrafi się rozrosnąć tam gdzie jest...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Zachwycam się twoimi różami, hortensjami, hibiskusami.
Wszystko widać pięknie i zdrowo rośnie. To tego dochodzą piękne trawy, jeżówki i całość jak w bajce. ;:180
Tą sama mamy szałwię niebieską.Ja mam ją pierwszy raz.Ale czuję,ze już co roku będę ja sobie kupować. Pięknie prezentuję się z tą niebieskością z innymi roślinami. ;:108 ;:108
Pozdrawiam i deszczyku życzę ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadal upał. Wyszłam przed dziewiętnastą i pościnałam większość jeżówek odmianowych. Tylko Green Jewel tradycyjnie dobrze wygląda. :tan
Gryzonie przypuściły zmasowany atak na cebulki w gruncie. Krokusów chyba wiele nie zostało. Tulipany, na których mi zależało w większości wykopałam, pozostałe niech sobie zjedzą. :evil:

Kilku pomidorom w donicach musiałam dołożyć po dodatkowym paliku, mają bardzo dużo owoców.

Obrazek

Wnusiowie przyjeżdżają jutro na maliny.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu mam 30 sztuk hortensji i już podjęłam decyzję, że wsadzam wiosną między Chopiny, a Artemis kolejną pienną. Rosnąca tam tymczasowo jeżówka Green Twister i rozplenica Hameln i tak miały zostać przesadzone, więc miejsce będzie.
Trzy sztuki Artemis mają rdzę, więc szansa, że będą kwitnąć, jak w pierwszych latach, niewielka. Użycie trzech preparatów w ubiegłym roku nie zahamowało choroby. Więcej nie będę pryskać chemią. Jeden Chopin ma dwa pędy i 30 cm. ;:223
Znowu wpadłam w dół ogrodowy, więc muszę poeksperymentować z hortensją na różance. :;230
Niebieskie kłoski z hortensją to szałwia omączona. Mam ze trzydzieści sztuk, wysiewa się doskonale. Rośnie po kilka sztuk na każdej rabacie. ;:215
Tutaj obok Polar Bear jedna sztuka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję. ;:196 Róże, oprócz okrywowych, się ugotowały, a że liści prawie nie mają, to tylko nieliczne kwiaty udało mi się sfotografować. Hibiskusy startowały po przymrozkach od zera, więc też mają tylko pojedyncze kwiaty. ;:222
Tylko hortensje niezawodne, ratują widoki ogrodowe.
Zbierz nasiona z szałwii omączonej i wysiej w marcu do doniczki. Doskonale wschodzi i rośnie bezproblemowo. Z nasion jest wyższa i ładnie wplata się w rośliny sąsiednie. ;:215 U mnie się wysiewa, więc tylko rozsadzam.
Czekam z utęsknieniem na deszcz, ma popadać w niedzielę. ;:218

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wśród kupionych trzech Bobo, jedna nią niestety nie jest. Dopiero ma pąki i tylko dwa kwiaty. Może ktoś rozpozna, bo pewnie duża, niestety czeka mnie przesadzanie. Pokrój i kwiat.

Obrazek

Obrazek

Takiego stwora znalazłam wśród dalii.

Obrazek

Bonica niezawodna.

Obrazek

Kwitnie marchew na nasiona.

ObrazekK
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ u ciebie pięknie. Napatrzeć się nie można. Też mam małą obsesję rozmnażania :lol:
Twój ogród przekonał mnie do traw. Rosną sobie bidy pod samą ścianą od zachodu. Zdecydowanie muszę więcej uwagi im poświęcić.
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Clem wyprzedziła mnie z pytaniem o to coś niebieskiego w hortensji :D To już wiem - będę szukać na wiosnę szałwii omączonej.
Dojrzałam werbenę patagońską. Wysiewasz, czy jak to u Ciebie, sama się rozsiewa?
Jaka wielkość osiągnęła Twoja Aspirin Rose. Mam pierwszy rok i jak patrzę na Twoją, zrobiłam błąd z miejscem sadzenia. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, zapewne cieszysz się obecnością wnucząt, a malinki pewnie już wylądowały w małych brzuszkach. Piękne i dorodne. ;:138
Mnie w tym sezonie zauroczyły szałwie ;:333 , komponują się bowiem z różnymi kwiatami, jednocześnie nie będąc zbyt ekspansywnymi. ;:303
Cudowne te Twoje hortensje ;:215 A róże w tym roku pewnie wszystkim chorują, nawet tym spośród nas, które szczególnie w ich uprawie się wyspecjalizowały ;:108 , więc nie załamuj się jeszcze i nie śpiesz z rugowaniem swoich z ogrodu. :lol:

U mnie też popadało wczoraj, co mnie cieszy, choć odczuwam mały niedosyt, bo mogłoby dłużej moczyć ziemię. Jednak, biorąc pod uwagę charakterystyczne dla położenia mojej działki niedobory deszczówki, i tak nie jest źle. ;:333

Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrego niedzielnego popołudnia oraz fantastycznego całego tygodnia. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pospacerowałam po Twoim pięknym letnim ogrodzie. Jeżówki zachwycają, hortensje masz bardzo dorodne ;:167 Cynie robią wrażenie ;:215
Dużo u Ciebie pomidorków! Ja w tym roku też poszłam w donicowe uprawy, niestety mokry i zimny czerwiec spowodował, że mam owoce bardzo wysoko i w sumie mało, może to też wina odmian...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”