Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Post »

Zrobiłam zdjęcia pamiątkowe dla co delikatniejszych kwiatków, jakby miało ich jutro zabraknąć ;:224 Niestety, żadne nie wyszło wyraźne, bo wiało okrutnie i telefon upierał się, że fotografuje ludzia w biegu i pod światło :;230

Pierwsze kwitnienie migdałków ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany, hiacynty i szafirki :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekałam na ten post :D Byłam ciekawa tych tulipanów przy ogrodzeniu. Martwiłaś się o to połączenie żółtego z różowym, a żółte tulipany Ci zrobiły psikusa i cierpliwie czekają :D

Aguś, szafirki wyglądają jak rzeczki lub wijący się strumyczek, pięknie ;:215

A migdałek przepiękny, zawsze mi się podobały migdałki :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

O jak pięknie !
Mnie najbardziej podobają się tulipany pod płotem, pięęęękny widok :D
Reszta również jest piękna, takie ilości to aż przyjemnie oglądać ;:173
Migdałki u mnie jeszcze nie kwitną, Twoje to cuda :)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Migdałka muszę sobie sprawić, bo piękny jest ;:167
Tulipany, szafirki boskie, te długie łany, ach...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Agnieszko nogę oszczędzaj, tyle pracy przed tobą. Miło, że masz takie wspomnienia z sąsiedztwa ogródków działkowych. ;:215 U mnie cukinia w kompostowniku złapała mączniaka i już więcej nie próbowałam tam sadzić. Już miałam Cię strofować, że w tulipanowym tyle zdjęć, a tu nic. :D Migdałek piękny, przecudne zdjęcia. Obrazek Ukwiecony warzywnik piękny, a szafirki wyjątkowo tam się sprawdziły. ;:oj Rzeczka tulipanowa zjawiskowa. Obrazek Zawsze o takiej marzę, ale gryzonie studzą moje zapędy.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I migdałek urokliwy i zachwycające tulipany. Co to jednak znaczy mieć dużo miejsca :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko prześliczne pastele wiosny, niech im nic nie zagraża ani jutro ani pojutrze :D
Ja sobie też szafirki sadzę, już któryś raz z rzędu, w rzeczkę i dopiero na siatce może się jej doczekam :D
Czytam o zwichnięciu, kiedyś moja córka (nomen omen Aga) też zwichnęła nogę i lekarz po wyleczeniu wysłał ją na rehabilitację. Nie chciała iść bo noga zdrowa, ale kategorycznie przykazał, że po rehabilitacji nie zwichnie więcej tej nogi ...poszła i rzeczywiście tak jest :wink: Tak tylko ku przestrodze napisałam ;:196 Życzę zdrowia i żadnych takich jak u mnie ;:185
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

No, po prostu miód, malina. A co tam będzie po tulipanach? Już coś rośńie, czy będziesz sadzić później?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Cudne zdjęcia ;:138 . Ten las tulipanów przy płocie i rzeczka szafirków obłędne ;:138 . Sporo masz tych tulipanków a ja mam tak porozrzucane kępkami i nie robi to takiego wrażenia jak u Ciebie. Migdałek ślicznie kwitnie ;:3 . Mój jest na pniu i też już zakwitł ale jeszcze fotki mu nie robiłam. Koniecznie trzeba to naprawić ;:224 . Jak Ty utrzymujesz ścieżki z kamienia w tak idealnym stanie ?? Ja mam jedną rabatę wyłożoną kamieniem i szczerze - katastrofa ;:222 . Nie wyłożyłam włókniny bo mam tam tulipany i to był błąd . Chwasty ciężko wyrywać , miesza się to z korą i trzeba palcami wybierać ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu oby to nie były fotki tylko wspomnieniowe tego sobie życzymy, lecz z naturą nie wygramy możemy tylko ciut uchronić rośliny jeśli można .Te łany tulipanów powalają ależ musiałaś nasadzić tych cebul ;:oj ,żeby był taki widok ;:180 to samo z szafirkami .Też bardzo lubię te kwiaty i rosną u mnie byle gdzie, bo wciąż je rozsadzam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ależ piękny efekt uzyskałaś ;:oj Migdałek ma wyjątkowo duże kwiaty ;:215 A bez jak się spieszy :D Sadzę u siebie białe szafirki i żadnego nie widzę ;:131 Nie odpuszczę w tym roku również ;:185
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dużo już tulipanków ci kwitnie.
U nie jeszcze nie,Zimno.
Migdałek pięknie się rozwija.A u ja go teraz nie mam.Kiedyś był i po zimie przedpadł. I nie ma go :roll:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Ago
Przecudne tulipanki :!:
Nawet kompozycja a' la strój pływacki jest ładna.
Zerknij do wątku Floriana Silesia - też ma tulipany podobnie zestawione :D
Nawet napisałam, że przyjdziesz się podbudować :;230
Najbardziej jasno fioletowe i te przy ogrodzeniu betonowym wpadły mi w oko. ;:3
No to farciarze jesteście bo u nas tulipany nawet leżały pokotem zmrożone i stokrotki przy minus 7 :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Aga, napiszę to co inni :) Pięknie zaaranżowałaś rabaty ;:oj Ta kręta żwirowa ścieżka jest bardzo ładna. A ilość cebulowych niesamowita :) Ciekawa jestem jak z pogodą u Ciebie. U mni teraz właśnie -3 :?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Witam ostatniego dnia zimy (oby!) ;)

Zrobiłam o siódmej poranny obchód oceniający straty, nie jest źle. Niektóre owocowe mają ciemne znamię słupka, ale nie wszystkie kwiatki tak wyglądają, więc nie panikuję. Chyba większą szkodą jest brak pszczół. Pszczoły mają mniej puchate brzuszki niż trzmiele i w taką pogodę nie pracują - taka jest moja teoria :D Kwiaty cebulowych wyglądają normalnie, chmiel nie sczarniał, magnolia i tak już przekwita.
Kiwi ma zważone liście tak od pół metra do metra -niżej były ubrane w moje stare swetry :lol: . Cała bela białej włókniny uszczelnia u mnie boczki tunelu foliowego i na okrycie roślin nic już nie zostało ;:224 . Poczekam jeszcze i za parę dni zdecyduję, czy zostawić kiwi te pędy, czy potraktować te pół metra jako granicę cięcia i nie przeciążać młodych krzewów. Widzę jednak że już drugi rok podmarzają w kwietniu, bo bardzo szybko wiosną pękają ich pąki ;:131
Idziemy zaraz sadzić cebulę i zwalniam miejsce w foliaku i co by się nie działo, po weekendzie moje wyciągnięte pomidory wypraszam z parapetów do tunelu, nim zaczną wyglądać jak fasolka pnąca :wink:

Dominiko miło, że żółte tulipany w trosce o moje oczy zaczekały z występem :;230 Migdałki są urocze, normalnie takie laleczki w kokardkach :wink: cieszę się nimi mimo tego przesłodzonego wyglądu ;;)

Seba dzięki może przy tych temperaturach im mniej już kwitnie, tym lepiej, bo mróz nie zrobił im szkody. Teraz sobie zakwitną już bezpieczne ;:108

Kasiu dzięki, podobają mi się większe grupy kwiatów a taka szafirkowa rzeczka marzyła mi się od dawna. Udało mi się trafić cebulki na tyle tanio, żeby wreszcie to marzenie spełnić :D

Soniu staram się jak najmniej stać, ale nawet w domu znajdzie się zawsze coś do ogarnięcia i naprawdę trudno usiedzieć cały dzień ;:131 Wczoraj umilałam sobie ten przymusowy urlop od prac podczytując trochę FO, bo już niedługo wszystkich nas wywieje na zielone, salon przeniesiemy na taras i na zwiedzanie zabraknie czasu. Przyznam, ze choć cukinii jeszcze na kompoście nie uprawiałam, to dynie były wyjątkowo zdrowe i tak dorodne, że musiałam je dodatkowo zabezpieczać, żeby nie fiknęły na ziemię. No cóż, spróbuję i zobaczę, jak mi to wyjdzie ;:333

Moniś na dobrą sprawę ile by miejsca nie było, to szybko się zapełnia i znów go brakuje ;:224 Coraz częściej myślę, że jak przyjedzie sąsiad mający obok pustą działkę, to wybadam, na ile jest do niej przywiązany ;)

Marysiu o już chyba zagrożenie powoli oddala się od naszych ogrodów. Norniki u mnie też podryły w kilku miejscach cebule szafirków, ale dosadziłam jeszcze w listopadzie i zapełniły te luki. Rehabilitacja, hmmm, może jak wybiorę się do ortopedy to podpytam, czy coś mi poleci.

Anidko zależy, gdzie, bo takich tulipanowych rabat mam kilka. Na jednej będą piwonie, kalina, byliny typu bodziszki i zawciągi i dosadzę niedługo jakieś trawy, na kolejnej lilie i lawendy, na tej największej łubin, jeżówki, liliowce i trawy a pod płotem wykopię cebule w czerwcu i posadzę szałwię omączoną i werbeny ogrodowe. Nie posadzę kolejny raz tulipanów pod płotem, za długo już tu rosły i wczoraj wykopałam kilka cebul z objawami pleśni na liściach. Poszukam im nowej miejscówki.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”