Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asieńko, lubię takie tęczowe kolorki :roll: Kiciuś, sprytna bestia...kupiłaś mu trawkę?
Marzy mi się takie zdjęcie mojej bidulki, ale póki co, korzonków nie mam. Nowy listek ładnie rośnie, ale nic poza tym :cry:
A może jeszcze raz potraktować go Asahi...od poprzedniego oprysku minął już miesiąc...jak myślisz?
Jeszcze raz dziękuję za przesyłkę, mam nadzieję, że wczorajszy mail do Ciebie dotarł?
;:79 [/b]
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Grażynko, masz rację - ten drugi, czyli słabszy - nie wyglada na takiego, ktory ma ochotę paść.
Raczej zbiera siły ;:211

Wando, dzięki za nazwę mojego liodoropodobnego :) Pooglądałam różne zdjęcia i jest rzeczywieście podobny,
choć - jak pisała Madzik różnią się one miedzy sobą rozmieszczeniem kropek czy intensywnością liliowych smużek.
A Asahi SL spróbuj. Rozsądnie zastosowane może pomóc, a myslę, że nie zaszkodzi.

Justynko, ciszę się, że Ci się spodobał. Buziaczki ode mnie za te wesołe ikonki ;:196

Bożenko, nie kupiłam jeszcze kotce trawki.
Co do Asahi, sama nie wiem jaki powinien być odstęp pomiędzy poszczególnymi dawkami.
Informacja w instrukcji "stosować 1 - 3 razy w sezonie wegetacyjnym" jest bardzo ogólna.
Intuicja mi mówi, żeby poczekać przynajmniej ze 2 miesiące.
Niech się roślina stara sama trochę powalczyć o przeżycie.

Wczorajszy mail dotarł :) Ale ten post, to wszystko, na co mnie stać po wielu godzinach pracy.
Odezwę się. Pozdrawiam cieplutko ;:54
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam kiedyś że Asahi krąży w roślinie około dwóch tygodni. [Pisał to chyba p.Krzysztof Gozdek, ale głowy nie dam, postaram się znaleźć i podać link].

Mi zdarzyło się stosować Asahi ponownie już po dwóch tygodniach i nic się nie działo. I to na tyle, że pozytywnych efektów też za bardzo nie stwierdziłam niestety... Ale przynajmniej Was informuję, że storczyki od tego nie padają (phals.) ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Na razie znalazłam tylko to, ale warto przeczytać: http://www.storczyki.org.pl/forum/wiado ... 891&ofs=67
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fajnie patrzeć jak bidulki rosną w siłę. Mój jeden bidny też ma się bardzo dobrze, to cieszy.

A kocio słodki. Moje na szczęście nie obgryzają mi storczyków. Ale fikusy są trujące dla kotów, trzeba uważać !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Art, czy uprawiasz storczyki w samym sphangum, a jeśli tak jak je podlewasz/nawilżasz ?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, piękne te nowe korzonki, bardzo lubię takie widoki, piszą że Asahi tylko można pryskać, a ja swoje podlałam i spryskałam, ciekawe co z nimi będzie, może ruszą z kopyta i puszczą po korzonku. Justyna z tego co ja widzę to mocno się wkręca, najchętniej to pisała by za mnie na forum, chciała nawet żeby otworzyć jej wątek, ona najpierw myślała że ten storczyk będzie dla niej, dopiero musiałam jej tłumaczyć że to zdjęcie jest dla niej, widzę ze się strasznie wkręca, tylko M. namawia żeby jej storczyka kupił.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dzięki za ciekawy link. Przyznam się bez bicia, że również przelałam podłoże moich dwóch słabeuszów
roztworem Asahi (oprócz mgiełki ze spryskiwacza na liście). I nic im się nie stało.
Dzisiaj obejrzałam dokładnie tego słabszego storczyka i widzę, ze nawet ten najbardziej wiotki liść jest sztywniejszy.
Myślę, ze będzie dobrze. Poczekam jednak z druga dawką jeszcze trochę, skoro storczyki dostały stymulator również do podłoża.

Mambo, nie uprawiam żadnego z moich storczyków w samym sphagnum.
W tej chwili nie ma takiej potrzeby. To, co widać na zdjęciu, to tylko cienka warstwa mchu na powierzni podłoża
z Orchid Sklepiku, które zbyt szybko u mnie przesychało. Warstwa sphagnum pomaga mi utrzymać odpowiednią
wilgotność w podłożu. A podlewam (namaczam) w moich warunkach średnio co 7 - 10 dni.

Mala_Mi, chętnie również pooglądam Twojego "bidulka", jak rośnie w siłę. Cieszę się razem z Tobą.
To czasem większa radość, niz kupienie nowego okazu.
Dziękuję za przestrogi dotyczące fikusa. Na sczęście jakoś przestał kotkę interesować :wink:

Renatko, rozumiem Justynkę, bo jest duża różnica między zdjęciem storczyka, a prawdziwym storczykiem :lol:
Następnym razem, zamiast czekolady - muszę pomyśleć o jakimś kwiatuszku :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Od Guci

Post »

Asieńko, moja bidulka ma chyba skoczogonki :!:
Oderwałam "łuskę", a tam białe, drobne, szybko poruszające się robaczki :evil: Potraktowałam je Provado :evil: ...dzisiaj już ich nie widzę, ale z Asahi się wstrzymam i przeleję nim podłoże chyba za kilka dni.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, przeczytałam w mailu, ze znalazłaś je pod zrogowaciałą pozostałością po odpadniętym liściu.
Ja miałam podobnie kiedyś w przypadku reanimowanego storczyka, ale groźniejszych intruzów, bo larwy ziemiórek.
Gdzieś czytałam, że skoczogonki nie są aż tak groźne, ale co robić - muszę dopiero poszukać.
Nie miałam nigdy z nimi do czynienia. Muszę gnać do pracy. Może w międzyczasie ktoś pomoże ...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko wiem, że już stoczyłaś walkę ;:163 ;:125 (zadziałało Provado).
Można też było próbować bez chemii. Bardzo spodobała mi się propozycja KaRo w pierwszym, z podanych przez Nią linków:

Poczytaj TUTAJ :idea:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asieńko, pięknie dziękuję ;:97 , Provado było super skuteczne, a sposób nr. 1 KaRo wypróbowany przy okazji cymbidium niestety niewiele pomógł :cry:, wolałam nie ryzykować tym razem. Ale gdyby nie Twoja podpowiedź w temacie "łuski", to nigdy bym tam nie zajrzała.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam !
Zanim wiosna na dobre do nas zawita, wstawię trochę aktualnych (u mnie) kolorków.
Od listopada ub. roku, nic nowego nie kupiłam, więc to wszystko moje kwitnienia.
Może nie są to jakieś wyszukane okazy, ale mnie bardzo cieszą i może ktoś jeszcze się uśmiechnie :)

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Mój 'piegus' rekompensuje mi zrzucone zimą pąki, czterema nowymi pąkami :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kolejne:

Obrazek
Obrazek Obrazek

Masdevallia bardzo lubi towarzystwo młodego grudnika :) (to jej kolejny kwiatuszek, ma też następne 2 pąki)

Obrazek

'Osobnik' powyżej wydał nowy pęd z dwoma zaledwie kwiatuszkami, choć roślina wygląda na silną i zdrową...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten za to ma 6 kwiatów na pędzie bocznym z uśpionego oczka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

To mój ulubieniec ;:97
Zablokowany