Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Marto ja też bardzo ciekawa efektu Twojego pomysłu. Zdradzisz coś więcej .Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę. :wit ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie,może odpowiem ogólnie ,bo czytam ,że jest dużo pytań i wielka nieznajoma ciekawość ,myślę ,że dla mnie też,zawsze marzyłam o kaskadowej rabacie,ale nigdy nie miałam na tyle ziemi i kamienia ,żeby ją tak uformować ,ponieważ jeżdżę jak wiecie na grzyby w świętokrzyskie a tam spore gospodarstwa i słoma w balach leży ułożona w duże stosy -piramidy na polach,chyba rolnicy nie wszystko zużywają i zauważyłam,że ta słoma w tych stosach leży po kilka lat i nic ,przynajmniej na oko te stosy nie maleją ,tylko robią się czarne jakby się rozkładały w ziemię ,ale te góry dalej są ,ona jest bardzo ciasno sprasowana ,wiec pomyślałam ,że z takich bali mogła bym zrobić kaskadową rabatę i sąsiad -duży gospodarz dał mi w tym roku takich bali,bo go poprosiłam ,jeszcze się ucieszył,że chcę ,bo ma w nadwyżkach,przywiozłam do siebie całego busa,został jeden w nadmiarze,wiec dobrze się ułożyło i w jesieni zabrałam się za robotę,wybrałam wierzchnią ziemię ,położyłam siatkę przeciw kretom i myszom ,założyłam pod obrzeża,żeby nie siedziały w tej słomie,chociaż myszy mogą przejść wierzchem,ale zawsze jest ewentualność ,że będzie ich mniej,zobaczymy,na siatce ułożyłam te bale ,ułożyłam piętra -kaskady obsypuję teraz grubo liśćmi z kapusty,kalafiorów,brokułów i innych odpadków jarzynowych,dosypuję popiołu drzewnego i wysypuję obornik gołębi,na wiosnę będzie z tego ziemia i już o tyle muszę mniej kupić w workach,a na wiosnę obsadzę do końca,chociaż już posadziłam 7 miniaturowych róż ,tulipany w skrzyneczkach,chryzantemę,jakieś malutkie trawki i jednego malutkiego świerka,reszta na wiosnę ,jak zrobi się ziemia,a jak to będzie się trzymało i wyglądało końcowo ,sama nie wiem ,ale na pewno słoma troszkę siądzie to nic,dosypię ziemi,będę na wiosnę pokazywać moje prace na tych kaskadach,może dobrze,że Marysia wywołała ten problem ,bo widać te ułożone bale ,a na dzień dzisiejszy już wszystko jest zasypane pierwszą warstwą liści ,takich warstw musi być parę ,bo liście bardzo nikną jak się rozkładają ,ale systematycznie jak dojeżdżają liście dosypuję,pozdrawiam ;:196

Gosiu,te krzak z czerwonymi owocami to berberys,wspaniałe nalewki z niego wychodzą ,tylko trzeba zbierać po przymrozkach i na dłużej zostawić nie wypitą nalewkę :wit
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto podziwiam cię za pasję i pomysły.Jestem bardzo ciekawa efektów a sądzę,że będą bardzo efektowne i czekam do wiosny na efekty.Masz głowę do takich zwariowanych a zarazem bardzo ciekawych pomysłów.Trzymam kciuki za to,żeby wszystko poszło z twoim planem i zamiarem ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już niedługo będziemy mieli w ogrodach wesoło,a póki co to troszkę wspomnień nie zaszkodzi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko,potrzeba zawsze jest matką wynalazków i tak było ze mną w tym przypadku,może się uda,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu śliczna niewinna wiosna już u Ciebie :D Będę miała dla Ciebie parę miniaturowych roślin na ....no właśnie skalniak kaskadę? Będziemy wszyscy teraz pewnie zakładać mniejsze lub większe kaskady u siebie :D Ja taką słomę biorę od rolnika dla kur, ale kto wie? może kury coś odstąpią :;230 Dobrej nocy i śpij spokojnie Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś :wit
Pięknie wiosennie, kolorowo, kwitnąco ;:215
Pogodę to i tak mamy nie grudniową a raczej z przełomu lutego i marca :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marto,
widoki, jakie pokazujesz, zobaczymy już niebawem.
Zwłaszcza te z pierwszego zdjęcia.
Dla mnie to właśnie ranniki są zwiastunami wiosny.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Martuś ..
Ciekawy pomysł z tą kaskadą jestem bardzo ciekawa efektu ;:oj Szda ,że u mnie niema takich bali słomy .
Wiosenka tuż tuż ;:3 ;:3
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś przez to, że nie ma zimy, szybciej zleci czas do takich kolorów wiosennych. ;:215 Sasanki śliczne, zawsze mnie rozczulają ich owłosione pędy. :) Jak dajesz guano gołębie, to szybciej słoma zamieni się w ziemię. Raz udało mi się trochę kurzeńca wsypać latem do kompostownika, to na wiosnę miałam prawie rozłożony kompost.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martuś dzięki za te wiosenne kwiatuszki ;:196 są przepiękne ;:333
Pozdrawiam cieplutko ;:168 i spokojnej nocy życzę .
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie pierwiosnki kwitną masakra ale nie sa tak cudne jak Twoje wspominki. ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,dzień był bez słońca ale ciepły ,w ogrodzie po troszeczkę do przodu,chociaż dziwnie ślizga mi się ta robota i jakoś nie widać końca,ale chyba 10 róż zostało mi do kopczykowania ,a przy okazji plewię ,wycinam ,dzisiaj mąż skończył mielić korę ,mam 5 worków kory która odpadła przy rąbaniu drzewa ,część nazbierana w lesie przy wycinkach i zmielone też szyszki sosnowe nazbierane przeze mnie,będzie pod borówkę i rhododendrony.

Marysiu,przydadzą sie inne niż ja mam małe roślinki ,chociaż wydaje mi się ,że też mam ich sporo,a średnie też bym chciała wsadzić ;:306 kotłuje mi się w głowie od pomysłów,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Aneczko,pogoda super do pracy w ogrodzie,chyba dla mnie ,bo nadrabiam pomału zaległości,a wiosna tuż tuż,pozdrowienia :wit

Beatko,fajnie ,że jesteś ,ja też tak myślę z tą słomą ,bo obserwuję ją na wsi ,ale nawet jak wsiąknie to górka może zostanie ,albo fragment górki :;230 w takiej skrzyneczce więcej się zmieści tulipanów,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Madziu,czas szybko przeleci i już będzie prawdziwa wiosna,a wspomnienia to takie krótkie przypomnienia co było,pozdrawiam :wit

Aluś,jak nie ma słomy ,przecież też są pola uprawne,to może trzeba wyruszyć do pobliskich miejscowości,czekamy na wiosnę ,ale jeszcze musimy odpocząć :uszy ,pozdrawiam ;:196

Soniu,przewidziałam to i na słomę daje sporo liści a potem obornik ,niech sie liście rozkładają szybciej niż słoma,a na innych rabatach to sypię na przemian z liśćmi warzyw i na wiosnę ziemia będzie gotowa,do kompostownika też naprzemiennie sypię,wiosna szybko nadejdzie i znów będziemy w akcji,pozdrawiam ;:196

Tereniu,kolorowe kwiatuszki i słońce to jest to co kochamy najbardziej,pozdrowienia przesyłam i buziaczki ;:196

Kasiu,ale jak pokażesz wspominki,to tez będzie cudnie,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marto, przeczytałam twój szczegółowy opis i jestem jeszcze bardziej ciekawa niż wcześniej ;:306 Z wielką uwagą będę obserwowała twój eksperyment i mam nadzieję, że otrzymasz to co sobie założyłaś na wstępie ;:168
Bardzo podobają mi się przylaszczki.. Próbowałam je raz u siebie sadzić.. bezskutecznie, ale one podobno lubią półcień ;:224
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś będzie trzeba choć poszukam co mi jeszcze kwitnie. ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

taką śliczną zmieloną korę mam do podsypywania kwasolubów,5 worków i dzisiaj już część wysypana,mąż mi zrobił taka niespodziankę i zmielił
Obrazek

Obrazek

kaskada obsypana liśćmi pietruszki i koperku ,bo takie liście dzisiaj przyjechały,
Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje piękne kwiatuszki ciemierników różowieją
Obrazek

Obrazek

Obrazek

po prawej przy ścieżce na placyk cała rabata upchana liśćmi moją metodą ,a na wiosnę coś posadzę ,jest tam sporo cienia to muszę wyczuć co da radę z bylin ,najlepiej białych,bo po prawej białe nasadzenia,no i może jakieś ładne niskie paprocie i funkie,no i znalazł się mój sekator ,którego właśnie zgubiłam ,poszłam potem do ogrodu w inne miejsce,a sekator nie wiadomo gdzie ,a on tutaj leży ;:306
Obrazek

Obrazek

przed domem wsadzona do ziemi choineczka na światełka,ucięty wierzchołek z wysokiego świerka w ogrodzie ,nie chcę 30 m świerków i wszystkie muszę przykrócić ,jak co roku tak zrobię to będzie przyjemne z pożytecznym
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”