Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Witam Cię Żanett-ko :wit
piasek pustyni pisze:...siewki Hibiscus cannabinus - niektóre tak wystrzeliły w górę, że właziły w lampę.
Dobrze,że doczytałem,że:
piasek pustyni pisze: Małżonek miał oczywiście też zajęcie, bo musiał opuścić lampy, bez doświetlania nie miałyby szansy dorosnąć.
,bo wcześniej aż zaniemówiłem z wrażenia i pomyślałem sobie,że porosły Ci jakieś giganty ;:306

Fantastyczny widok wystrzeliwujących cannabinusów i wyobrażam sobie ile ich widok przysporzył Ci radości ;:138
Jeszcze więcej radości przysporzyła Ci z pewnością Mammilaria multiceps otwierając sezon kwitnieniowy 2016,no i wcale się nie dziwię ;:185 bo to bardzo sympatyczny widok ;:oj ;:oj ;:oj a ile ma się satysfakcji no nie?
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, Arku - wielkie dzięki za wizytę... ;:196
Muszę Wam powiedzieć - pisałam o tym troszkę w wątku "zielonym", że w związku z tą wiosną niespodziewanie szybką miałam cały tydzień ciężkiego latania z doniczkami, łącznie z przesadzaniem. Może zacznę od początku:
Najpierw, w związku z powstałym niedawno klubem "frajlejowiczów od Konrada" poczułam się zobowiązana do przeglądu frajlejek. Co trzeba było, przesadziłam, w pozostałych kaktusach również, więc gotowe towarzystwo kaktusowe było do wyniesienia na balkon. Wyniosłam, opakowałam szklarenkę w otulinę, choć pogoda już taka że i bez tego dałyby radę, ale na wszelki wypadek opatuliłam je ciepło.

Na potrzeby zdjęcia zdjęłam górną ochronę i w domu pozostały tylko astraki, te wyniosę w marcu.

Tu frajlejki dla "klubowiczów" :wink:
Obrazek

A tu reszta widoczna po podniesieniu otuliny:
Obrazek

Reszta niewidoczna, w dolnych partiach szklarenki, to już nie rozpakowywałam. W każdym razie - letnie stanowiska zajęte ;:138

No i wracając do wysiewu... Jestem zaskoczona ilością wykiełkowanego Hibiscus cannabinus... Osiągnęłam wręcz stan ezoterycznej - graniczącą z obłędem - ciekawości, skąd ja wezmę miejsce na tyle siewek. Coś musiałam zrobić. W doniczkach z dużymi okazami dokiełkowały jeszcze inne, choć w porcji było niby 50 nasion - musiało być więcej. Wszystkie siewki musiałam już posadzić do osobnych doniczek, bo zabierały sobie nawzajem światło i w ogóle rozsadzały doniczkę korzeniami. I tak te największe rosną z nieco mniejszymi, a te całkiem malutkie w mnożarce z całą resztą. I teraz jest ponad 70 doniczek... ;:202 Największe wyglądają tak:

Obrazek

Widać, że niektóre jeszcze się podnoszą po tych przesadzeniach, część pewnie wypadnie bo też to już widzę, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona.

Żeby zrobić w mnożarce miejsce, musiałam wyrzucić też "delonki". Te jednak od razu dostały też "dorosłe" podłoże i na razie - odpukać - przyjęły się w nim dobrze. I tak stoją sobie doświetlane w moim niby-hojarium, i widzę, że im tam też dobrze:

Obrazek

W efekcie całych tych przemeblowań, tydzień minął mi pod znakiem przesadzania. Niemniej wszystkie, i epifity, i kaktusy, i asklepiadaki, i sukulenty, są gotowe do wiosny. Mam to z głowy, ale w starych kościach to czuję Obrazek

Czas na inwentaryzację hoi, bo i tu mam pewną rotację związaną z nowościami, no i oczywiście potem czas na ukochany Madagaskar - ten "dorosły", z parapetów. Ale z tym się nie muszę spieszyć, bo one najpóźniej wychodzą na balkon. Jak dla mnie wiosna może przychodzić, czego i Wam serdecznie życzę ;:168
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Odważnei kaktusy na balkon wystawiłaś, mam nadzieję,że nie przyjdą duże mrozy i nie będziesz musiała ich wnosic ponownie do domku :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, Pati, sprawdziłam wszelkie prognozy, u nas już zimy nie będzie, cały czas mamy wiosenny powiew powietrza, a dziś 11 stopni. To kolejna taka"niby zima". W zeszłym roku wystawiłam je nawet wcześniej :D Ważna jest ta otulina no i fakt, że mają całkiem sucho, inaczej bym nie ryzykowała nawet mimo ciepłych prognoz ;:185
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niby zapowiadają jeszcze mrozy. Ale może jak zawsze kłamią :wink:
No i klimat u Ciebie wiadomo, że mało syberyjski, ale tak całkiem spokojnie na Twoim miejscu to bym nie spała. Może na wszelki wypadek potrzymam jednak kciuki za pogodę w kurorcie, to i kuracjusze się załapią 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymaj, trzymaj, Lucynko, tego nigdy za wiele ;:196 Ale u nas właśnie taka pogodowa klucha, bardzo ciepło jak na luty i tak już do końca będzie. Niech sobie siedzą w tej otulinie, zacisznym miejscu, ciepłym - co im trzeba bardziej. Ale w razie mrozów, wiadomo - hyc do domu z powrotem, jednak nie sądzę, aby do tego doszło. Prędzej w lipcu znów będzie 13 stopni jak w zeszłym roku ;:306 niż je wniosę do domu ;:306
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

To trzymam łapki za pogodę i roslinki, ach jak ja bym chciała już móc balkon pourządzać, ale mnie kusi :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze:Obrazek
- u Ciebie na parapecie w najbliższym czasie "zagości" dżungla tropikalna, ale trzeba przyznać, że prezentuje się ;:215 wizualnie ;:138.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

No niesamowite Żanetko, że twoje rośliny już na zewnątrz. Musze pomyśleć o swoich.
A czy jakos specjalnie je cieniujesz? Bo ja będe mieć ze swoimi kłopot, gdyż z półmroku garażowego będą musiały wyjść na pełne oświetlenie.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jak czytam słowa danego dotrzymałaś i rośliny już na balkon wystawiłaś. Dziwne to dla mnie (przecież to początek lutego!) ale fakt, że nadmorski klimat jest inny niż bardziej chłodny na Ścianie Wschodniej a i pewnie wszystko sobie przeanalizowałaś i błędu nie popełniłaś.

Teraz o Twoich młodych zielonych. TU dopiero jestem pod wrażeniem - tak ilości jak i jakości skiełkowanych roślinek. ;:oj ;:oj
Dużo i dobrze - to Twoja dewiza. Sprawdza się jak widzę i tym razem.

Super wieści i widoki od Ciebie! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Ho HO :shock: te Twoje frajlejki sa juz calkiem niczego sobie ;:333 ilosciowo tez nie zle.
Zadbane ladnie posadzone super widok juz nie moge sie doczekac kwiatow.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Żanetko, od dłuższego czasu podziwiam wysiewy. ;:215 Dla mnie to wyższy stopień wtajemniczenia i przede wszystkim anielska cierpliwość.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko widoki pierwsza klasa...to lubię ;:138
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Kaktusy przygotowane do sezonu ;:333
70 doniczek, istna dżungla ;:138
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę "wywalenia" roślin na zewnątrz, ja jeszcze z 6 tygodni jak nic poczekam, no chyba, że warunki jakieś bardzo korzystne będą. Pochwalę, że w najbliższą sobotę lub niedzielę poczynię wysiewy i może coś przesadzę, bo niektóre rośliny aż się proszą o większe doniczki, tylko muszę zaopatrzyć się w żwirki, piaski i doniczki. Doczekać się nie mogę!

Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”