Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Dziękuję, na pewno ją wystawię do ogrodu na wiosnę. A może jeszcze zechce jej się od nowa zakwitnąć . :D.
Fajnie jakby podrosła bo mam dość nieduży okaz. :D
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże miniaturowe kupione/dostane w doniczkach rosną bez większych problemów w gruncie. Wystarczy je okopać na zimę.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to nie wiedziałam , że takie też będą się nadawały do gruntu.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Te azalie które pokazałas nie nadają się do ogrodu,to domowe,azalie w marketach ogrodowe kupuje i owszem najczęściej w B..rosną,kwitną mają się dobrze ale doniczki sprzedawane są w sezonie a nie zimą,co do rożyczek podzielam opinie,sama mam sporo takich miniaturek marketowych ,na zimę traktuję je jak inne róże robię kopczyk,jeśli bywasz w moim wątku to pokazuję od czasu do czasu te rózyczki
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Dorcia a jak poznajesz, które azalie są tylko do ogrodu a które do gruntu? Bo nie ma żadnego opisu- na doniczce było "Azalia" i nic więcej.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mają trochę inne liście,a poza tym nie spotkałam się w sklepie o tej porze roku z ogrodowymi azaliami
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie doczytałam w innych wątkach, że w marketach zimą sprzedają azalie indyjskie i japońskie. Indyjskie w gruncie nie przezimują a japońskie mają duże szanse. Tylko jak je odróżnić, żeby było wiadomo co się kupuje?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem jest w tym ,że w centrach ogrodniczych lub szkółkach Ci doradzą,ale w marketach tzw miszmasz raczej pracownicy nie znają się na sprzedawanych roślinach,jedyne co możesz to kupić i posadzić w gruncie,przyroda sama zweryfikuje co to za roslina
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Niedługo zaczną sprzedawać i te ogrodowe azalie i rododendrony.
ja też na nie poluję.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny,macie rację faktycznie lepiej kupować później, wtedy większe szanse na ogrodowe.
Póki co zrobiłam tak, że postawiłam doniczki na ganku. Tam jest około +5 jak na dworze -1 -2. Podobno u azalii indyjskiej w takiej temperaturze zaczną czernieć liście. Zobaczymy co z tego będzie. Na razie mają ładne sztywne kwiaty i zielone liście. Listki obejrzałam- 3 mają inne liście a 1 inne, bardziej błyszczące i z takimi malutkimi włoskami. Na koniec i tak trafią do ogrodu bo nie mam cierpliwości do parapetów :) Najwyżej będzie ładnie tylko jeden sezon.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Witaj Ewuniu, wpadłam do Ciebie, dzięki udostępnionemu linkowi na temat podziału cebul lilii. Fajnie że go za mieściłaś. Ja zaczęłam rozmnażanie z łusek tez super sprawa ale widzę że ten Twój sposób jest o wiele szybszy. Więc zastosuję go oczywiście w tym sezonie u siebie. Tylko powiedz mi czy od razu po przesypaniu tych podzielonych cebul węglem drzewnym wsadzasz je do gruntu?
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

śliczne masz te azalie, ja gdzieś nie mam do nich ręki. Pięknie kwitną po kupieniu a potem klaplica...
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anuleczka, moje cebule długo nie czekały na wsadzenie- może z godzinę zanim wszystko obeszłam i zdecydowałam gdzie je wsadzić :) dzień był suchy i słoneczny więc trochę zdążyły obeschnąć ale nie chciałam żeby za bardzo wyschły korzonki.

Kwiaty_poli myślę, że moje azalie są takie ładne dzięki temu, że trzymane w niskiej temperaturze na ganku. W domu pewenie by było tak jak z Twoimi :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewo... ;:180 szacunek... ;:180 zrobiłaś raj ze śmietnika! ;:oj ;:180
Najbardziej chyba podoba mi się ten skalniak na gruzach. Cudo. I pleciona krzewuszka też -zrobię sobie podobną, a co! :wink:
Pozwolisz, że będę gościem w Twoim ogrodzie?
Buziaki dla Majki. ;:196
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, zapraszam kiedy tylko masz ochotę :) Krzewuszkę zgapiaj bo fajnie tak wygląda i mniej miejsca zajmuje niż krzaczek- trzymam kciuki :) A skalniak na gruzach chyba też lubię najbardziej z całego ogrodu.

Majka dostała dzisiaj lilię muscadet, nie wytrzymała i zasadziła do doniczki ;:306 ale wyniosłyśmy ją na zimny ganek, żeby jeszcze nie zaczęła rosnąć. Już mi zapowiedziała, że chyba jej ogródeczek trzeba powiększyć :) Złapała bakcyla ogrodnika :wink:

Odwiedziłam Twój clematisowy raj. Też jestem pełna podziwu jak szybko zagospodarowałaś tą działkę i jak rozrosły się te cudeńka ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”