Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

:wit Milenko i ja przyszłam pochwalić śliczna choinkę ;:108 jest piękna ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

U mnie to samo z choinkami, ostatnia też stoi wkopana cała ruda, jakaś super odmiana sosny, czekam jeszcze do wiosny może się ocknie :wink:
Milenko, czy doszły nasionka? Wydaje mi się że jakoś długo ten list idzie, jak dojdzie to daj znać :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko witaj! Gratuluje serducha ;:168 Nie mogę napatrzeć się na Waszą choinkę , takie ciepełko z niej bije i te kolory! Cudna.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Milenko w moim ogrodzie rok temu myszołów złowił szpaka i jak szłam pałaszował go, w ogóle się nie bał i dopiero jak zbliżyłam się na ok. trzy metry przesunął się dalej i zjadł go do końca obierając z piórek. W tym roku już też znalazłam kupkę piórek, ale nie miałam szczęścia go sfotografować - gratuluję zdjęć ;:333
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Milenko aż dech mi zaparło jak zobaczyłam Twoją roziskrzoną tysiącem świateł jodłę.
Swoja do tego i rośnie w ogrodzie - to jest coś bezcennego. ;:138
Stołówki dla ptaków jak widać chętnie odwiedzane czyli smakuje im.
My jutro wybieramy sie z nową dostawą mieszanki ziarna - wyjątkowo szybko znika z karmników.
U nas bardzo mało ludzi karmi ptaki zimą a szkoda .
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witam serdecznie... I dziękuję pięknie za odwiedziny w moim wątku... ;:196
Ogrodu całego jeszcze nie oglądałam, ale to co już widziałam jest piękne... ;:138
Czytam, że choinkę w ogrodzie już ubrałaś, ślicznie wygląda... Już widać święta... ;:333
Ja jeszcze nie zdążyłam, ale może jutro coś pomyślę... :wink:
W tym roku mam żywą choinkę (ta z ubiegłego roku przetrwała i jeszcze stoi w donicy, przesadzę wiosną do ogrodu)... Mam nadzieję, że też przetrwa, to Świerk Omorika...(chyba)... :wink:
Korzenie ma na pewno, osobiście sprawdzałam... :)
Pozdrowienia zostawiam... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Madziu - dzięki za pochwały jodełki ;:196
Iwonko - cosik przydługawo idzie, nawet biorąc pod uwagę okres przedświąteczny :( Do skrzynki zaglądam codziennie, dam znać ;:196
Miruś - dziękuję, choć nie wiem, czym sobie zasłużyłam... ;:131 Przemiły prezent świąteczny :) Jodła ma na sobie łącznie 55 metrów kabla z lampkami - rachunkiem za prąd będziemy się martwić potem :D
Marysiu - co Ty opowiadasz, to musiał być straszny widok ;:oj Jasne, że to drapieżnik i taka jest kolej rzeczy w przyrodzie, ale mimo wszystko jakoś mnie to przeraża ;:202
Krysiu - dziś kupiłam sikorkom spory kawał słoniny, ciekawe, czy będą zainteresowane, bo wieszałam już o zmroku i nikt już nie przyleciał :) Zrobiłam też spore zapasy słonecznika, bo ten smakuje wszystkim. Co do żywych choinek w domu, zawsze koniec ich żywota wprawiał mnie w melancholię.. Na pewno jest to przepięknie pachnąca dekoracja domu, ale jeśli w ogrodzie są świerki i jodły, to wolę je przystroić, a do domu zaprosić akcenty świerkowe z powalonego wiatrem leśnego drzewa.
Dorotko - dziękuję za wizytę :D Ze świerkiem miałaś sporo szczęścia, a może ją masz ze sprawdzonego źródła? U mnie na wsi szkółki sprzedają drzewka świąteczne, myślę, że kupując w szkółkach zawsze większe szanse, że choinka faktycznie będzie miała korzenie... Zapraszam częściej ;:7

Mój wianek już wisi na miejscu docelowym w domu, zmieniłam mu kokardę i usunęłam wiszącą gwiazdę. Namęczyłam się okropnie z wiązaniem jutowej kokardy, może przy okazji prasowania wigilijnego obrusa jeszcze "przeciągnę" to, co zwisa :)

Obrazek

Magda - lulka jakiś czas temu podsunęła mi pomysł na okrycie poręczy. Poręcz jest drewniana, po ubiegłej zimie farba zaczęła schodzić, więc w tym roku opatuliłam ją w folię, a na to owinęłam jutę. Po świętach zdejmę czerwone świąteczne akcenty i cytrusy, szyszki i juta zostaną do wiosny:

Obrazek

Obrazek

Skromny świerkowy akcent w oknie:

Obrazek

Strażniczki lampek na jodle :D

Obrazek

Amarylis jeszcze chwila... może na Wigilię zdąży ;:65

Obrazek

Obrazek

I storczyk - w tej chwili już z 3 kwiatami (u mnie storczyki nie kwitną obficie, dlatego każda ilość ponad 1 to już ogromna radość :tan )

Obrazek

Ponieważ każdy z nas przed Świętami zabiegany i zapracowany, dlatego już dziś składam wszystkim moim Forumowym Przyjaciołom najserdeczniejsze życzenia na te piękne dni. Byście spędzili te dni w przemiłej, ciepłej i rodzinnej atmosferze i w zdrowiu... Cała reszta ma już drugorzędne znaczenie :D Życzenia przemycam tak mimochodem, może nasz Drogi Admin przymknie na to oko, bo przecież wyraźnie prosił, by wstawiać je do specjalnego wątku :wink: Zatem ciiii.... ;:170
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakie cudne te sójki - mnie się moich nie udało sfotografować szybsze są ode mnie. Milenko amarylis i storczyk dobrze się spisały bo kwitną na święta. I ja przemycam zdrowych , rodzinnych i wspaniałych Świąt ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Pomysł na świąteczną poręcz :uszy
Wyszło naprawdę świetnie.
Amarylis, jeszcze chwilę i będziesz mogła podziwiam jego piękno...uwielbiam je ale jako ścięte w wazonie.
Świętujecie już?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko jestem zachwycona wianuszkiem. Niby kosmetyczna zmiana, a jak pięknie wyszło ;:333. Tamta kokarda była ;:185
Poręcz świetnie wyszła, wykonanie profeska-cieszę się, że choć pomysłem wspomogłam, chociaż już o tym zapomniałam ;:223

Milenko spokojnych, radosnych Świąt ;:196
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Milenko..cudnie ubrana choinka..i całe otoczenie...bardzo światecznie u Ciebie.. :heja
Kwiatuszki szykują się do kwitnięcia..będziesz miała niespodziankę.. :tan

;:cm
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wszystkie życzenia - te z wątku, które ocalały, za te, które zniknęły i za te na pw :wink: Pogoda zupełnie nie świąteczna, dziś u mnie 12 stopni i wreszcie uspokoił się szalejący od kilku dni halny. Choć takie wiatry to u mnie normalka, nigdy jeszcze nie wyrządziły tylu szkód. Dookoła pełno połamanych gałęzi, pod domem sąsiada zwalony wiekowy świerk. Gdyby poleciał w przeciwną stronę, mogłabym mieć po płocie, bo to strasznie długi kolos.

Hipeastrum zrobiło mi wigilijną niespodziankę i rozkwitło :)
Tak wyglądało w Wigilię:

Obrazek

A tak kolejno wczoraj i dziś:

Obrazek

Obrazek

Niebo też nas rozpieszcza cudnymi widokami w okolicach zachodów....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i wschodów słońca:

Obrazek

Obrazek

Świerk przegrał walkę z halnym :(

Obrazek

W ogrodzie wszystko szaleje dzięki nienormalnie wysokim temperaturom - na trawniku w wielu miejscach kwitną stokrotki:

Obrazek

Prymulki:

Obrazek

Krokusy:

Obrazek

W innym miejscu podobnie:

Obrazek

Te co prawda nie zakwitły, ale też wyszły sprawdzić, co jest grane:

Obrazek

Anemonkom też pomieszało się w.. korzonkach:

Obrazek

Nie wspomnę o irysach, żonkilach i całej masie innych cebulowych zmylonych wysokimi temperaturami. W powietrzu czuć wiosnę i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie wizja jeszcze co najmniej dwóch miesięcy, podczas których zima może się porządnie rozkręcić :? Jedno jest pewne - na Wielkanoc na pewno nie ulepimy zajączka ze śniegu, bo ta dopiero pod koniec kwietnia :D :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko cieszę się że halny nie wyrządził wam szkód.
Wiosnę faktycznie czuć w powietrzu i widzę że u Ciebie roślinność również zachowuje się jak na wiosnę :roll: aż strach co to będzie gdy przyjdą mrozy :?
U mnie na razie większych oznak wiosny nie widać, prawie wszystko śpi...chociaż trawa nienaturalnie zielona jak na tę porę roku.
Zdjęcia wschodów i zachodów ;:167
Świętujcie ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Milenko świerk ma bardzo płytki system korzeniowy i się wykopyrtnął ;:306
Śliczne niebo i zdjęcia , Hipeastrum zrobiło niespodziankę ;:215
A cebulowe Twoje oszalały jak to dobrze że moje siedzą w ziemi, a sprawdzam codziennie, nawet czosnek - nic nie wyłazi ;:185
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś - właśnie wróciłam z Bielska, u Mamy w ogródku też szkód nie odnotowałyśmy, bo przecież ledwo weszłyśmy do domu, to biegłyśmy do jej kieszonkowego ogródka posprawdzać, czy wszystko stoi na swoim miejscu :D Jedynie sznurek z jałowca rozwiązał się i oplątał sporą różę :) Dobrze, że nic Ci nie powychodziło z ziemi, bo to nic dobrego nie wróży, zobaczymy, czy wiosną coś z tych moich cebulek zakwitnie. Sympatyczny nowy awatarek! ;:215

Marysiu - na ucho Ci powiem, że szkoda mi każdego drzewa, ale w tym przypadku oznacza to dla mnie ciut więcej słońca o poranku ;:224 Ciekawe, jak sąsiedzi rozwiążą ten temat - kto zabierze drewno i czy sąsiad, który ma uszkodzony płot będzie się domagał rekompensaty od tego, którego świerk runął... Ach, te sąsiedzkie relacje ;:306
Po południu poszliśmy do lasu na spacer, tam niestety też trochę strat:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”