A ja tak ubolewałam nad kulistymi rabatkamiTamaryszek pisze:Witaj Moni, ale się naoglądałam dziś cudeniek w Twoim ogrodzie..! Znowu zmiany i to jakie..! Muszę przyznać,że likwidacja kulistych rabatek wyszła ogrodowi na dobre. A teraz to już w ogóle - klarowny , symetryczny układ, fajne osie widokowe, kapitalnie. Kwitnące rabaty w pastelowych kolorach wyglądają pięknie, ale myślę, że kiedy ściany cisowe uzyskają właściwy rozmiar, efekt będzie doskonały. A z prawej strony rabata aż się prosi...
Bardzo podoba mi się ta wielka pergola!
I masz ciekawe odmiany bodziszków, nie widziałam takich jeszcze.

Rabata z prawej... coraz bardziej kusi mnie rozpoczęcie jej tworzenia jeszcze wiosną, ale chyba jednak muszę jeszcze przemyśleć plan nasadzeń i zaczekam do jesieni

Wielka pergola musiałaby być usunięta z tej części ogrodu, jeśli miałaby powstać rabata po prawej stronie, podobnie ta duża okrągła różanka z trejażem dookoła. Trochę dużo pracy by z tym było i nie wiem gdzie chciałabym to przenieść

Izuniu, bodziszki to jedne z moich ulubionych bylin - wymagają, aby trzymać je w ryzach, ale są niezwykle urocze

-- N 16 mar 2014 22:39 --
Reni4 pisze:WitajWiosna już u Ciebie w pełni..ile TY już prac poczyniłaś
![]()
szkic tego, co właśnie powstaje bardzo mi się podoba ten plan..i jego wykonanie już masz prawie w całości...
Powstaje coś pięknego..i te cisy wspaniałe kupiłaś..ja próbuję ukorzenić swoje maluchy nie wiem czy mi się uda..Pozdrawiam..

Tak, wykonanie planu dobiega końca

Co di ukorzeniania cisów, to mam niezbyt dobre doświadczenia - próbowałam, ale na kilkanaście sadzonek tylko 3 mi się przyjęły. Obecnie rosną już w gruncie, ale niestety długo się ukorzeniały w donicy i z marnym efektem biorąc pod uwagę, że tak mało udanych sadzonek