Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moni, ale się naoglądałam dziś cudeniek w Twoim ogrodzie..! Znowu zmiany i to jakie..! Muszę przyznać,że likwidacja kulistych rabatek wyszła ogrodowi na dobre. A teraz to już w ogóle - klarowny , symetryczny układ, fajne osie widokowe, kapitalnie. Kwitnące rabaty w pastelowych kolorach wyglądają pięknie, ale myślę, że kiedy ściany cisowe uzyskają właściwy rozmiar, efekt będzie doskonały. A z prawej strony rabata aż się prosi...
Bardzo podoba mi się ta wielka pergola!
I masz ciekawe odmiany bodziszków, nie widziałam takich jeszcze.
A ja tak ubolewałam nad kulistymi rabatkami :lol: Lubiłam je, ale chyba nadszedł czas, że wybrałam wygodę i prostsze formy, żeby mieć wygodniej w koszeniu, wycinaniu kantów na obrzeżach i spacerowaniu po ogrodzie. Jedno kółeczko zostało - na pamiątkę kółeczek :lol:
Rabata z prawej... coraz bardziej kusi mnie rozpoczęcie jej tworzenia jeszcze wiosną, ale chyba jednak muszę jeszcze przemyśleć plan nasadzeń i zaczekam do jesieni ;:173
Wielka pergola musiałaby być usunięta z tej części ogrodu, jeśli miałaby powstać rabata po prawej stronie, podobnie ta duża okrągła różanka z trejażem dookoła. Trochę dużo pracy by z tym było i nie wiem gdzie chciałabym to przenieść ;:224
Izuniu, bodziszki to jedne z moich ulubionych bylin - wymagają, aby trzymać je w ryzach, ale są niezwykle urocze ;:167

-- N 16 mar 2014 22:39 --
Reni4 pisze:Witaj :wit Wiosna już u Ciebie w pełni..ile TY już prac poczyniłaś ;:oj ;:333 szkic tego, co właśnie powstaje bardzo mi się podoba ten plan..i jego wykonanie już masz prawie w całości... ;:138 Powstaje coś pięknego..i te cisy wspaniałe kupiłaś..ja próbuję ukorzenić swoje maluchy nie wiem czy mi się uda..Pozdrawiam..
:wit Reniu
Tak, wykonanie planu dobiega końca :D Cieszę się, choć wiem, że jesienią będę musiała część róż przenieść, bo nie za bardzi będą pasowały w obecnym składzie.
Co di ukorzeniania cisów, to mam niezbyt dobre doświadczenia - próbowałam, ale na kilkanaście sadzonek tylko 3 mi się przyjęły. Obecnie rosną już w gruncie, ale niestety długo się ukorzeniały w donicy i z marnym efektem biorąc pod uwagę, że tak mało udanych sadzonek :roll: Tobie życzę, żeby jak najwięcej się przyjęło :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Własnie miałam napisać, że w ogóle prawie nie pokazujesz rabat sprzed domu.
A tu jedno zdjęcie :D
A pytałam o jabłoń, bo patrząc na ogród z góry wydaje się, że przechyla się na lewą stronę. Pod jabłonią jest pusto. Może nie to, żeby ją likwidować. Można ją przyciąć i zrobić rabaty dla równowagi obok niej.
Ale to tylko moje zdanie, a ja się za bardzo na kompozycji nie znam
Gosiu, rzadko bywam z tamtej strony ogrodu, przed domem, to pewnie dlatego :lol: Postaram się naprawić ten błąd :D :wit

-- N 16 mar 2014 22:43 --
robaczek_Poznan pisze:Monia, ta rabata przed domem jest iście królewska. Gdy wszystko się rozrośnie, będziesz miała podjazd i ogród jak w Wersalu ;:196
to zdjęcie sprzed dwóch lat - teraz jest nieco lepiej, bo bukszpaniki niemal się połączyły, cebulowe, byliny, róże rozrosły się mocno, więc efekt z każdym rokiem lepszy :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam Twoją konsekwencję i symetrię nasadzeń :D Twój ogród budzi mój nieustanny zachwyt.
Zaczęłam się zastanawiać, jak znosisz tyle pracy fizycznej (nowa organizacja ogrodu), kiedy ja po kilku godzinach ledwie żyję. A może masz cudowne lekarstwo na zakwasy? :D Dziś czuję, że także między łopatkami istnieje spora grupa mięśni ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, wiesz, że ja uwielbiam Twoje trejaże i altanki ;:173 . Niezwykle mnie cieszą i inspirują takie "budowle" ogrodowe. Sam ogród zyskuje wtedy nową przestrzeń - pion ;:333 .
I co słyszę: chcesz usunąć swoje altanki :shock: ??? Szczególnie tę małą różankę ... :( .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, podziwiam zmiany ogrodowe. Jestem pełna uznania dla nieustannego dążenia do doskonałości :) Bardzo jestem ciekawa tych dziesięciu Novalisek... Wiesz, jestem ich fanką... :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Uwielbiam Twoją konsekwencję i symetrię nasadzeń :D Twój ogród budzi mój nieustanny zachwyt.
Zaczęłam się zastanawiać, jak znosisz tyle pracy fizycznej (nowa organizacja ogrodu), kiedy ja po kilku godzinach ledwie żyję. A może masz cudowne lekarstwo na zakwasy? :D Dziś czuję, że także między łopatkami istnieje spora grupa mięśni ;:306
Mój syn wczoraj przyjechał w odwiedziny i mówi, że kocha symetrię (po kimś to ma ;:224 :lol: ) i zdecydowanie bardziej podoba mu się obecny układ rabat. Już dokończone prace nad nowym zamysłem - zostało dosadzenie bukszpanów na obrzeżach jedej rabatki na tyłach, bo brakło. Wczoraj kupiłam w OBI, ale są dość mautkie, trzeba będzie zaczekać na efekt.
Nowa orgaanizacja ogrodu z męską pomocą, bo sama nie dałabym rady z darniami ;:173 Poza tym przygotowanie ziemi pod jedną nawet małą rabatkę, to masa pracy - samego perzu potrafi być wiadro na m2 :(
Lekarstwo na zakwasy - pracować codziennie, to mięśnie nie bolą ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozeta pisze:Moni, wiesz, że ja uwielbiam Twoje trejaże i altanki ;:173 . Niezwykle mnie cieszą i inspirują takie "budowle" ogrodowe. Sam ogród zyskuje wtedy nową przestrzeń - pion ;:333 .
I co słyszę: chcesz usunąć swoje altanki :shock: ??? Szczególnie tę małą różankę ... :( .
Nic nie usuwam - musiałyby jedynie zmienić miejsce na inną część ogrodu. A którą małą różankę masz na myśli, Moniczko?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Monia, podziwiam zmiany ogrodowe. Jestem pełna uznania dla nieustannego dążenia do doskonałości :) Bardzo jestem ciekawa tych dziesięciu Novalisek... Wiesz, jestem ich fanką... :D
U mnie Novalisy dopiero w tym roku mają szansę pokazać jakie naprawdę są i czy były warte tak licznego zakupu, ale mam nadzieję, że się sprawdzą. W ubiegłym roku miałam część, ale były młodziutkie, więc wiele się nimi nie nacieszyłam. Widać, że to mocne róże o dobrych cechach genetycznych, ale nie do końca przekonują mnie te czerwienie na pąkach :roll: Zobaczymy, czy będzie mi to przeszkadzało w tym roku :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Codziennie pacuję w ogrodzie, już blisko do zakończenia przeróbek przewidzianych na wiosnę. Bardzo dużo roślin - róż, rhododendronów, host i bylin znalazło nowy domek, bo u mnie nie było już dla nich miejsca :oops: . Jest za to miejsce na nowe różyczki i irysy, które planuję dosadzić :tan
Dzisiaj planowane jest ostatnie ułożenie darni, o ile pogoda pozwoli, końcówka przesadzania i mogę się rozejrzeć za nowymi odmianami ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Póki co wiosna w donicach, bo na rabatach jeszcze mizernie - wszystko w zielonych pąkach. Trzeba więcej słoneczka po wczorajszym deszczu i wszystko ruszy ;:3 :D
Kwitną za to fiołki i pięknie pachną :D

Obrazek

Obrazek

tulipany, ostróżki i inne byliny powoli wychodzą z ziemi :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko piękne kompozycje doniczkowe ;:167
Zazdroszczę Ci końcówki prac ogrodowych - mnie to dopiero czeka. Wszystko ciągnie się niesamowicie bo w tygodniu czasu nie mam, a w weekendy różnie bywa - czasem pogoda pokrzyżuje plany ogrodowe :(
Na rabatach jeszcze pustawo, to prawda, ale ani się obejrzymy a zieleń wybuchnie pełną parą :D
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni cudne kompozycje ;:167 Bratki niebieskie z białymi stokrotkami ;:333
U mnie buro i ponuro,czekam na słonko i jeszcze 3 róże dojadą jutro:)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj tytanie pracy ;:196 O Twoich zmianach, przeróbkach i pracy jaką w nie wkładasz nic nie napisze, bo brak mi po prostu słów....
Kompozycje donicowe urocze....kolorowe i śliczne....aż miło odpocząć wśród takich pięknych wesołych kwiatuszków :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniczko piękne kompozycje doniczkowe ;:167
Zazdroszczę Ci końcówki prac ogrodowych - mnie to dopiero czeka. Wszystko ciągnie się niesamowicie bo w tygodniu czasu nie mam, a w weekendy różnie bywa - czasem pogoda pokrzyżuje plany ogrodowe :(
Na rabatach jeszcze pustawo, to prawda, ale ani się obejrzymy a zieleń wybuchnie pełną parą :D
Pozdrawiam, Elwi
Najbliższe dni mają być ciepłe - nie mogę się doczekać, bo po deszczu powinno teraz wszystko, jak piszesz, wybuchnąć zielenią :D
Ja chciałam wszystko przesadzić jak najszybciej, zanim nadejdzie czas gorących dni, bo wtedy u mnie ciężko wbić łopatę pomiedzy kiepską ziemię i kamienie. Teraz najlepszy czas - wprawdzie krzyże cierpią, bo mokra ziemia = cięzka łopata :lol: , ale przynajmniej rośliny bedą zadowolone, bo przesadzone wprost do dobrych warunków. Mam jeszcze kilka planów na zmiany, ulepszenia, ale to już mniej pilne. Najwazniejsze, że darnie przełożone póki mokro :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Moni cudne kompozycje ;:167 Bratki niebieskie z białymi stokrotkami ;:333
U mnie buro i ponuro,czekam na słonko i jeszcze 3 róże dojadą jutro:)
Dziękuję, Aniu ;:196
Niebieskie z białymi to moje ulubione połączenie :D
U nas też dzisiaj pochmurno, ale już nie pada - może uda się po pracy coś zrobić w ogrodzie :roll:
Jutro lub pojutrze do mnie też przyjdą ostatnie dostawy róż :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”