Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

imer pisze: Obrazek
Dla mnie CUDO ;:oj
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u Ciebie kolorowo ! Strasznie zazdroszczę tej maciejki, bo zapach musi być zniewalający. Niestety sama nie mam, a miałam mieć maciejkę i teraz strasznie żałuję. Wszystko super ruszyło, a pamiętam jak całkiem niedawno martwiłeś się, że nic nie wschodzi. Teraz to jest na czym oko zawiesić ;:108 tojeść wygląda super. Różyczki śliczne. Tak sobie myślę czy ta twoja alchemyst i tak ładnie wygląda po tych ulewach , nadal można się pozachwycać .
Ale bym pojadła bobu i zielonego groszku ( prosto z krzaczka ) ;:152
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Tojeść też mnie zachwyciła. Remi a wiosną mogłabym poprosić Cię o kawałeczek tej Twojej żółtej piękności? A moja córeczka też mam na imię Marysia :D .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remi - ależ masz cudnego Alchymista ;:138
Mój nie kwitnie już drugi, albo nawet trzeci rok. Przemarzł tak strasznie, że odbił dopiero w lipcu i od tej pory nie kwitnie. A TO MOJA UKOCHANA RÓŻA ;:145 i sama ją wyhodowałam z gałązki.
Jest to stary krzak, ma na pewno około 20 lat, może już kończy żywot :( Ale nie wywalę jej choćby miała mieć jeden listeczek.
Ma u mnie miejsce do końca swoich dni. Mam też drugi krzew, ale po przesadzeniu również nie kwitnie :(
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Lidko - dziękuję, jeża widziałem u siebie pierwszy raz, ale to pewnie dlatego że one wolą wieczór, a nie często jestem wieczorem na działce. ten wyszedł po burzy. A kwiaty... to dopiero poznaję i staram się mieć z roku na rok coraz więcej. Zaś te piękne róże zostały po Mamie.

Justynko - ;:196 maciejka jest przy altance pod niedużym daszkiem, także deszcz jej nie niszczy. I chyba pasuje jej miejsce i ziemia bo w zeszłym roku też pięknie wyrosła. Natomiast ten pączek klemka jest malutki, on ma z 1.5 cm! Tylko na zdjęciu wygląda na duży :;230

Gosiu - dziękuję, na szczęście mi nic nie połamało, jedynie co to deszcz mocno pomógł alchemystowi zrzucić płatki z przekwitniętych kwiatów. Rabatka pod nią została dosłownie "usiana różami"

Obrazek

A Twoje uszkodzone na pewno się zregenerują. Z tego co widzę róże to silne kwiaty, szczególnie takie ciut starsze.

Aga - u mnie i na nasturcji pojawiła się w końcu mszyca, nawet na hoście widziałem pierwsze! A daleko nie masz, coś wymyślimy z tą tojeścią.

Mariola - ;:180 dzięki, chociaż nie zapomnę nigdy komentarza mojej lepszej połówki, gdy w pierwszym sezonie zobaczyła tojeść jeszcze zanim zakwitła: "a co to za badyle, to będziesz musiał wykopać!" :;230

Alicjo - w przyszłym roku posiejesz maciejkę, przypomnę Ci na wiosnę :;230 Oj to fakt, że przez ponad miesiąc było po prostu zielono, bo część przekwitła, a reszta jeszcze nie zaczęła. Nie potrafię jeszcze tak zaplanować nasadzeń, aby coś ciągle kwitło, tym bardziej że u nas na północy to rośliny potrafią cuda wyprawiać ;) Ale kiedyś się nauczę ;:124 W alchemyście niesamowite jest to, że gdyby pokazać kwiaty w różnej fazie rozwoju, to można by stwierdzić, że są to całkiem różne rośliny - różne kolory a nawet kształty.

Zobacz:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wszystkie zdjęcia robione tego samego dnia o tej samej porze, fakt że na ostatnie troszkę słonko swieciło

A o groszku zapomniałem, a tez uwielbiam taki zielony z krzaczka.

Lusiu - nie ma problemu, tylko proszę przypomnij się bo ja mam pamięć dobrą, tylko krótką :;230 Ja przesadzałem tojeść do żółtego zakątka jesienią, ale chyba wiosną lepiej rzeczywiście.

Marysiu - dziękuję ;:196 ona tej zimy mimo braku okrycia w ogóle nie przemarzła, startowała z prawie 2m krzaczka, musiałem wyciąć dosłownie 2 gałązki. W poprzednim sezonie została trochę przycięta, bo do końca nie wiedziałem jak z pnącymi postępować. Ale może wbrew pozorom jej to pomogło.

A wczoraj wracając z pracy zaniemówiłem (dobrze mieć czasem ze sobą aparat, nawet zwykłego kompakta):
Obrazek
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Tojeść jest niesamowita, ma całe mnóstwo kwiatów. Bardzo ładnie wygląda w takiej dużej kępie. A moje malwy jeszcze nie kwitną, nawet nie maja pączków.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tojeść musi być w grupie, wygląda wtedy dużo ładniej, ale tak szybko się rozprzestrzenia, że to nie problem.
No właśnie to mnie zaskoczyło, ze już malwa zakwitła, szczególnie u nas. Ale ona strasznie wielka jakaś była, ponad 2m miała!
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Tojeść rzeczywiście wygląda niesamowicie. Dużo róż u ciebie pięknie kwitnie. A jak twoje klemki z biedrony???
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadal zachwycam się Alchemist, rzeczywiście ma bardzo zmienne kolorystycznie kwiaty :shock: Nie ma co ściemniać - piękna jest :wink: Ale Ci tego warzywniaka zazdroszczę :wink:
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Nie chcę za kazdym razem ,prawić Ci komplementów - ale,...masz ogród zachwycajacy,swoją obfitością barw i dorodnością roślin.
Awatar użytkownika
Werka2684
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 20:52

Post »

Pinknie tu u Ciebie życzę dużo słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Iwonko - Klemki z biedronki strasznie rachityczne, co prawda wspinają się po sznurkach (co tydzień dodaje im nowe) ale są bardzo "wątłe" i drobne. Listki maja 2-2,5cm, jeden co prawda ma pączki, ale też strasznie drobniutkie. Podejrzewam, że ostatnie deszczowe dni też za bardzo im nie pomagają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ale mam nadzieję, że następnym sezonie będą silniejsze

Bożenko - warzywniaczek u mnie malutki, niestety jestem zbyt rzadko na działce, a jest przy nim mnóstwo pracy szczególnie wiosną. Ale coś tam zawsze "swojego" jest (na razie sałata się opychamy i sąsiedzi dostają). W tym roku w ogóle jakoś wiosna było słabo, rzodkiewka nie chciała rosnąć, koper skręcał się i mszyce zżerały, pietruszka naciowa marna. Ale to taki rok bo w poprzednim sezonie było dużo lepiej. Mam nadzieję na ogórki, cukinie, bób i może jakiegoś pomidorka - chociaż jak dalej będzie tak lało to tez marnie to widzę.

Lodziu - oj dzięki :oops: chociaż tą obfitość barw to dają praktycznie tylko róże na razie, a i z dorodnością jest "różnie" - czasem to po prostu dobrze dobrany kadr i zrobione zdjęcie. Czekam na lilie - juz wiem że na pewno w przyszłym sezonie będzie ich dużo więcej, bo się obawiałem a są bezproblemowe i dalie. Obie pierwszy sezon u mnie.

Weroniko
- dziękuję, a ;:3 by się przydało, bo dzisiaj w nocy znowu lało i wcale nie jest w dzień jakoś gorąco 16-18st.

Jeszcze%20parę%20migawek

Niestety moja czereśnia dała w tym roku zaledwie 3 owoce, kurcze nie znam się na drzewach totalnie, będzie trzeba się douczyć.
Natomiast wiśnia pomimo choroby zaowocowała całkiem przyzwoicie:

Obrazek

Obrazek

Zapomniałem całkiem o czosnku Ostrowskiego, posadziłem 5 czy 6 wzeszedł tylko 1 i to ma wysokość 4-5 cm :( (coraz mniej mam przekonania do biedronkowych roślin).

Obrazek

A jedno co mnie nie zawodzi to "moje" aksamitki, mam ich sporo wszędzie (łącznie z warzywniakiem na nicienie). Jak porozkwitają wszystkie będzie super!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps. Czy ten "robak" na ostatnim zdjęciu w prawym-górnym rogu (trochę niewyraźny) to larwa biedronki?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

imer pisze:Tojeść musi być w grupie, wygląda wtedy dużo ładniej, ale tak szybko się rozprzestrzenia, że to nie problem.
No właśnie to mnie zaskoczyło, ze już zakwitła, szczególnie u nas. Ale ona strasznie wielka jakaś była, ponad 2m miała!
Niesamowite ;:oj ;:138
U mnie Tojeść kropkowana nie dorasta do metra. Gratuluje Ci Remi - podoba jej się u Ciebie. ;:63
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariolu hihhii - trochę kontekst się urwał. Ponad 2 metry to miała ta malwa na zdjęciu.
Tojeść to tak też do metra dochodzi, może odrobinę wyższa gdy pojedyncza rosła.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ale słoneczny kolor ma Twoja tojeść. Strąki bobu jeszcze trochę podrosną. Ostatnio widziałam na wiśni wielką gromadę szpaków, na szczęście zdążyłam zareagować. U mnie słoneczniczek od lat rośnie w kępie, a klematisy wymarzły :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”