Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

I kwitnących, jedna fotka; Bielik z miniaturką Buraczkiem:

Obrazek

I jeden, "niestorczyk", hipeastrum zakwitnie mi na jednej cebuli, dwoma pędzikami. Kupiony na przecenie w Lidlu za 5zł. Już kwitł, będzie czerwony:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko masdevallie pieknie przyrastają tylko tak dalej :) gratuluję ślicznych kwitnień i czekam na kwitnienie hipka ;:3
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Justynko, super masdevallie ;:138 I masz moja wymarzoną ;:224 Ja dzisiaj też znalazłam nowy przyrościk ;:138
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko widzę, że będziemy wymieniać spostrzeżenia co do uprawy 'Veitchiany'. Według mnie, to teraz lepiej niech się nie spieszą z kwitnieniem.
Nowe przyrosty za to, jak najbardziej wskazane. Będzie większa szansa na kwiatuszki na wiosnę.

Białe kwitnienie 4- kwiatowej Phal. urocze ! Bardzo lubię białe kwitnienia. Sama mam co najmniej 5 różnych białych Phalaenopsis.
Pierwsza z nich zakwitnie chyba Phal. Aphrodite :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko- dziękuję w imieniu kwiatuszków. Hipek jeden z dwoch będzie kwitł ;) Bo reszta rozdielona, część cebul wyrzucona została, a część dostała nowe doniczki ;:108

Leszku- plantacja to dopiero na wiosnę będzie. Teraz uczę się tych, cudnych storczyków. Czyli, eksperymentuję, przewożę tam i z powrotem, raz za dużo pozraszam, raz... za mało ;:224

Nesuniaa-Wiesz, ile Ty Masz moich chciejstw? Hmm...wszystkie bym Ci ukradła najchętniej ;:224

Art- też tak myślę, niech poczekają z kwiatuszkami. Krótkie dni, na dodatek moja może być po szoku termicznym. Rosla w temperaturze około +10 stopni. A teraz ma około +18 stopni.
Cieszę się, że bielik się podoba. A ja mam tylko dwa białe. Nie licząc Stuartiany...

Dziękuję z odwiedziny, a jutro będą kolejnae foteczki i relacje,
zapraszam ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ;:138 ;:138 śliczne masdevallie i już wiem, że z m. Veitchiana chyba zrezygnuję :roll: bo ma za duże listki ;:224 no i bielik z buraczkiem pięknie się komponują ;:138
Hipeastrum też kiedyś miałam, ale niestety przez niewiedzę mi zmarniał ;:223 :(
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bielik z buraczanym tak pieknie się komponują ;:108
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

justus27 pisze:Goska- pewnie by się jeden zmieścił, ale...potrącałabym go, bo za blisko krawędzi stolika by stał ;:108

Leszku-jak Będziesz codziennie łapać tego jednego z rogu, to tam stawię jeszcze jedna doniczkę ;:108

Justynko zawsze możesz większy stolik postawić :;230 :;230 :;230
Masdevallie super ;:63 a co do cymbidium trzymam kciuki żeby to był pędzik ;:215
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justyno :wit - Masdevalie pięknie przyrastają ,tylko czekać na pojawienie się pędzików .
Bardzo ciekawe zestawienie kolorów bielika i buraczka.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arlet- Wiesz, Veitchiana jest rzeczywiście dość dużą masdevallią. Ale, kolorek mój ulubiony. Szkoda, że Ci hipek nie przeżył u Ciebie. Ja, za dawnych czasów, nawet zapylałam i miałam własne siewki, Które, już kwitną. To samo robiłam z cyklamenami, mieszając kolorki, miałam ciekawe krzyżówki ;:108

Goskle- to było porównanie wielkości i kształtów kwiatów ;:108 Dziś, kolejne fotki ;:224

Goska1307- stolik większy się nie zmieści, bo jest łóżko... Ale na półeczce, mam eszcze miejsce na 6 doniczek ;:224

I zapowiedziane foteczki...Na początek, dwie, szykujące się do kwitnienia - moje cambrie: od lewej - miltonidium Bartley Schwarz<od Joane> i Baleara Peggy Ruth Carpenter < od Gogi>. Na kolejnych fotkach ich pąki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buraczek w słoneczku:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marves- lepiej, żeby do wiosny poczekały z tymi kwiatuszkami :)

Sadzonkę Stuartiany, po przeczytaniu, iż Dziewczyny Doświetlają, przeniosłam na parapet południowy, może teraz pędzik ruszy. Będzie stał wraz z katlejami:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko tropików w pokoju Ci zazdroszczę ;:224 , twój stolik też jest fajny i duże towarzystwo się na nim zebrało ;:138
miltonidium Bartley Schwarz i Baleara Peggy Ruth Carpenter zapowiadają piękne kwitnienie ;:138 oby szybko zakwitła Ci sadzonka Stuartiany :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, ja już w Twoim wątku nie nadążam. :;230
Gromada na stoliku powala, przypomina to mój stolik, tylko u Ciebie to wszystko ładnie uporządkowane i stoją równo jak w wojsku. ;:138
Masdevallie u Ciebie mają wspaniałe warunki. Dalszego powodzenia w ich uprawie i ciekawa jestem niespodzianki i wiosny. Moja Vaittchiana ma jeden pędzik, zrobiłam dzisiaj fotkę, ale jeszcze niewidoczna na zdjęciu. :tan
Gratuluję wspaniałych pędzików na Cambriach. ;:138 Moje Miltonidium Bartley Schwarz już przekwitło i wczoraj obciełam mu pęd. W sumie kwitło 7 tygodni.
Dobrze zrobiłaś przestawiając stuartianę na południowy parapet. Zobaczysz jak szybko ruszy. ;:108
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

śliczne storczyki ;:138 ;:138 aż miło popatrzeć, a jakie różnorodne
pozdrawiam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Venus- zawsze lubiłam ciepło ;:224 Zatem storczyki też je musiały "polubić" ;) Obie cambrie, a raczej ich pączki, zaczynają się przebarwiać, zatem kwitnienie...tuż, tuż :) Stuartiana w słoneczku, myślę, że ruszy z pędzikiem.

Joane- ja też w Twoim wątku nie nadążam :P Chyba znów muszę sobie go przejrzeć od początku. Takie cuda tam są... Wiesz, gdy jest porządek, to więcej doniczek się mieści. A że stoją w osłonkach, to po kąpieli łatwo jest "wrzucić" z powrotem storczyki. Nic nie trzeba ustawiać ;:108

Cambrie myślę, że w tym tygodniu powinny pokazać swoje piękno.
O Stuartianę troszku się boję, by go słoneczko nie przypaliło, będę obserwować. Mam nadzieję, że się zaaklimatyzuje.

Leszku- cambrie to 8-miesięczne sadzonki <przynajmniej u tyle są> i aż dziwne, że chcą kwitnąć ;:108 Czy ja wiem, czy duże łóżko mam: dł. 185cm, szerokość 110 cm<chyba>. I tak jest za małe, bo psiak mi się na nie wepchał :;230 ;:224 Stuartiana ma 3cm pędzik, ale czy zakwitnie, nie wiem...

Mis- dziękuję. Kolekcja różnorodna, bo nie lubię "nudy". Chcę czegoś nowego non stop się uczyć i poznawać nowe gatunki storczyków ;:108

I kolejne fotki...Miniaturki w słoneczku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”