Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Plumeria z nasion

Post »

Witam
Moje plumerie nie bardzo pasują do tego wątku ponieważ nie są z nasion.
Bardzo lubię oglądać cudze ogrody i od dawna słyszałem o pięknych ogrodach Madery . W końcu w 2011 roku moje marzenie ziściło się i poleciałem na Maderę. Fakt niezaprzeczalny, większość domów nawet wysoko w górach ma ogródki, nawet takie w doniczkach, pięknie wyglądają nie wspomnę już o ogrodach Monte.
Tam plumerie rosną nawet w zaniedbanych, porzuconych ogrodach, znalazłem takie miejsce, gdzie mogłem z dużego drzewa zerwać kilka górnych wierzchołków i przywiozłem je do Polski.
Posadziłem te kawałki pędów i udało mi się wszystkie ukorzenić.
Kawałek nieukorzenionego pędu.

Obrazek

To już jedna z ukorzenionych roślin. Wszystkich mam pięć sztuk.

Obrazek

Dzisiaj wyglądają ładnie i co dziwne o tej porze ich czubki zazieleniły się i wytwarzają liście, jakby chciały niedługo zakwitnąć. Drzewko miało żółte kwiaty.

1 Obrazek

2 Obrazek

3 Obrazek

4 Obrazek

5 Obrazek

Zbliżenie jednej z nich.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A w jaki sposób ukorzeniłeś plumerie?
Tzn, podłoże, pora roku .. ?
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Jerzyku
Twoje plumerie bardzo pasują do tego wątku mimo że nie są z nasion. Masz piękne okazy ;:oj . Tu każdy posiadacz plumerii jest mile widziany. ;:138 Dzielmy się zdjęciami i doświadczeniami z hodowli w naszym "zimnym" klimacie. Cieszę się, że temat plumerii wraca. Zima w tym roku będzie jak jesień, wiosny nie będzie, a od kwietnia będzie lato ;:3 .
Pozdrawiam
Joaquin
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ponieważ plumeriami zainteresowałem się dopiero na Maderze, jej piękne kwiaty i zapach były urzekające, więc po przywiezieniu ułamanych pędów do domu w połowie sierpnia wyszukałem w internecie wiadomości na temat podłoża, podlewania i ukorzeniania krótkich pędów. Bardzo ciekawy i pouczający był opis "Uprawy plumerii" na blogu Zoi. Postąpiłem wg opisu czyli podłoże miało jedna część ziemi + jedna część wermikulitu.
Po posadzeniu pędów doniczki ustawiłem w szklarni ale w cieniu, we wrześniu pojawiły się pierwsze listki a pod koniec września plumerie powędrowały do domu.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

A to moje plumerie już ponad 4 miesięczne mają się dobrze, choć każda rośnie inaczej, myślę że te co mają mniej liści poszły bardziej w korzeń :roll:
Obrazek[/url]
A największa, najmocniejsza :D
Obrazek [url=http://www.fotosik.pl]
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

moja jest bezlistna jeszcze
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
msk83
500p
500p

Post »

W jakich warunkach ją trzymasz? one zrzucają liście? Moja rośnie w temp około 26st w najcieplejszym pokoju. Może to od temperatury zależy?
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Przypomnieliście mi, że to czas by zdjąć moje z szafy. Dni są już dłuższe i częściej słoneczne. Przyda im się trochę słonka.
Kiedy na zewnątrz je wywalić? ;)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przywiozłem krótkie, ułamane kawałki pędów wierzchołkowych plumerii z Synaju dwie o kolorze białym z żółtym środkiem, jedną o niewiadomym kolorze kwiatów. Wybieralem końcówki już rozkrzewione aby mieć od razu roślinę o szerokim pokroju. Ponieważ poprzednie moje szczepki plumerii z Madery dobrze się ukorzeniły miałem nadzieję, że z tymi będzie podobnie.

Obrazek

Po posadzeniu pędów w mieszance seramisu i czarnej skały wulkanicznej zastosowałem najprostrzą metodę hydroponiczną i postawiłem doniczkę w boksie z doświetleniem z temp. ok 28 stopni.
Pędy po 3 tygodniach.

Obrazek

Pędy po 5 tygodniach.

Obrazek

Chociaż puszczają młode listki to do ukorzenienia jeszcze daleko, będę je trzymał w hydroponice jeszcze ok. trzech tygodni.

Obrazek
Jerzy
msk83
500p
500p

Post »

No jest na co popatrzeć, aż miło jak rodzą się młode ;:333 a dlaczego hydroponika? mieszanka seramisu i czarnej skały wulkanicznej ? to lepsze niż ziemia? Czy później zmienisz im podłoże czy będą w nim rosły?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Hydroponicznie jest łatwiej ukorzenić plumerie i inne rośliny, natomiast po ukorzenieniu sadzonki będą rosły w podłożu z ziemi i wermikulitu.
Jerzy
msk83
500p
500p

Post »

Jaki nawóz do Plumerii w hydroponice polecasz?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzy - jestem pod wrażeniem, że w zasadzie bardzo krótkim czasie, sadzonki Plumeri tak szybko pobierają substancje odżywcze z podłoża. Nie znam tych roślin - czy ukorzeniane przez Ciebie sadzonki są "zielne", półzdrewniałe czy zdrewniałe ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

msk83

Przy ukorzenianiu przez pierwsze trzy tygodnie nie stosuję nawozów, dopiero w czwartym tygodniu dodaję do wody 0,5 g na litr Peters Professional plant starter ,który można kupić po 5,50 w Orchid sklepiku. Spryskuję również ukorzeniane pędy opryskiwaczem.
W nawozach najistotniejszym składnikiem stymulującym wzrost korzeni jest fosfor, przykładem specjalistycznego nawozu stymulującego wzrost korzeni jest: Peters Professional Plant Starter o składzie NPK:10+52+10
Skład ten, według producenta przyśpiesza wzrost korzenia podczas ukorzeniania nawet 3 krotnie.

Mieczysław

Są z czubka drzewek więc "zielne", poprzednie plumerie wszystkie ładnie ukorzeniły się.
Jerzy
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Hej wszystkim!
Ciekawy jestem jak wyglądają Wasze plumerie po zimie? Moje bez okresu zimowania wyglądają tak. Zdjęcia z dzisiejszego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wszystkie razem:
Obrazek
Joaquin
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”