Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

whitedame w piwnicy jest chłodniej. Ja niestety nie mam takiej możliwości by zanieść do piwnicy bo to nie moja piwnica. Czy jest szansa bym mogła dorosłej cebuli ściąć liście ewentualnie zasuszyć i zostawić w pokoju?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Nie powinno się obcinać liści cebulom tylko pozwolić im je zasuszyć - ścinając zielone liście powodujemy nagły szok u rośliny a także pozbawiamy ją możliwości reutylizacji pierwiastków zawartych w liściach i zgromadzenia ich w cebuli. Dodatkowo ścinając zielone liście otwieramy wrota patogenom, które przez takie rany rewelacyjnie potrafią wnikać w roślinę. Roślina sama powinna zasuszyć liście i wtedy możemy je po prostu oberwać - dzięki temu roślina jest dużo bardziej przygotowana do okresu suszy i będzie miała więcej siły na kolejny start.

Co do oddzielenia młodej cebuli - oddzielić można wtedy, kiedy się da :wink: a to zależy od tego jak cebula przybyszowa rośnie - czasem wystarczy rok, czasem potrzebne są 2 lata. Nigdy nie oddzielamy na siłę cebul, jeśli sama bardzo łatwo odchodzi od cebuli matecznej to można ja oddzielić, jeśli jest zrośnięta piętką to radziłbym nie odrywać jej bo powodujemy ranę, która łatwo może przyczynić się np do gnicia cebuli.
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

sauromatum pisze:Co do oddzielenia młodej cebuli - oddzielić można wtedy, kiedy się da :wink: a to zależy od tego jak cebula przybyszowa rośnie - czasem wystarczy rok, czasem potrzebne są 2 lata. Nigdy nie oddzielamy na siłę cebul, jeśli sama bardzo łatwo odchodzi od cebuli matecznej to można ja oddzielić, jeśli jest zrośnięta piętką to radziłbym nie odrywać jej bo powodujemy ranę, która łatwo może przyczynić się np do gnicia cebuli.

sauromatum chyba że oddziele cebulkę jak będę główną cebule zasuszać. Tylko nie wiem kiedy dokładnie
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja wczoraj oddzielałam cebule od Limy, te najstarsze. Wyjęłam mateczną z donicy i próbowałam ręką oddzielić. Trochę odeszło, ale pomogłam sobie nożem. Odrywać na siłę nie ma co, bo można oderwać korzenie i pokaleczyć piętkę.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Jak będe zasuszać cebule mateczną to co mam w sierpniu z maluchem zrobić? Przez wakacje na razie może być w doniczce ale pytanie co dalej??
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sauromatum pisze:Nie powinno się obcinać liści cebulom tylko pozwolić im je zasuszyć - ścinając zielone liście powodujemy nagły szok u rośliny a także pozbawiamy ją możliwości reutylizacji pierwiastków zawartych w liściach i zgromadzenia ich w cebuli. Dodatkowo ścinając zielone liście otwieramy wrota patogenom, które przez takie rany rewelacyjnie potrafią wnikać w roślinę. Roślina sama powinna zasuszyć liście i wtedy możemy je po prostu oberwać - dzięki temu roślina jest dużo bardziej przygotowana do okresu suszy i będzie miała więcej siły na kolejny start.
Problem w tym, że nie wszystkie hipeastrum ( a mam ich około 20 szt) chcą w jednakowym czasie zasuszyć liście, a mnie zależy na wyniesieniu do spoczynku właśnie w sierpniu. Te które zasychają naturalnie zostawiam w spokoju, tym które rosną w najlepsze ścinam czuprynkę. Do tej pory nigdy nie miałam z tego powodu problemu.
Ja oczyszczam cebule dopiero kiedy chcę je sadzić do nowej ziemi, nigdy w sierpniu, ale znam takich którzy czyszczą przed okresem spoczynku i też jest dobrze.
aryia1985 chłodne miejsce IMHO jest niezbędne, a może masz jakiś garaż?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

aryia1985 chłodne miejsce IMHO jest niezbędne, a może masz jakiś garaż?
W tym sęk że mieszkam w bloku
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A do czego to chłodne miejsce jest potrzebne? Ja trzymam cebule normalnie w pokoju zasuszone. Pąki kwiatowe powstają przed okresem spoczynku z tego co gdzieś czytałem wiec chłodne miejsce zimowania nie jest konieczne. Moje kwitną co roku a zimowane są w cieple.

Nawet jeśli cebulę zasuszymy a będzie ona miała cebulę przybyszową to niedojrzałej cebulki nie da się oddzielić od cebuli matecznej - nie da się więc odpowiedzieć na pytanie jednoznacznie. Jeśli cebulka będzie dalej zrośnięta z matką to muszą kolejny sezon rosnąć razem.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hipeastrum potrzebuje w okresie spoczynku około plus 10 stopni. Trudno taka temperaturę uzyskać w mieszkaniu.
Skoro jednak sauromatum ma doświadczenie ze spoczynkiem w domu to spróbuj postępować wg jego rad. W końcu do celu zawsze prowadzi wiele dróg a nie tylko jedna.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Ano i spróbuje tak jak pisze
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba mieć tylko na uwadze, że zimując w cieplejszym cebula szybciej sie budzi co nie zawsze jest dobre bo czasem zaczyna wegetacje znacznie szybcie niż tego chcielibyśmy. W chłodnych pomieszczeniach cebula dużo dłużej pozostaje uśpiona i możemy ja wybudzić kiedy uważamy za stosowne. Gdzieś czytałem też, że niektórzy trzymają cebule hippeastrum w lodówce - nie wiem czy to nie trochę za niska temperatura ale biorąc pod uwagę ilość posiadanych cebul to mam zamiar sprawdzić czy cebulom nic nie będzie po odpoczynku w lodówce :wink:
Nie namawiam oczywiście do zimowania w temperaturze pokojowej jeśli macie chłodniejsze pomieszczenia - sam też część cebul w tym roku miałem w chłodnym, prawie nieogrzewanym pokoju - jeśli takie są zalecenia to mają jakieś podstawy. Wiem natomiast, że jeśli nie mamy chłodniejszego pomieszczenia to można zimować bez problemów w temperaturze pokojowej. Najważniejsze aby ten okres spoczynku był.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje hippeastra w ogóle nie odpoczywają, a kwitną wielokrotnie i wydają młode cebule. Na przestrzeni prawie trzydziestu lat dosłownie kilka razy któreś odpoczywało.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

A co mam zrobić z małą cebulką przybyszową jak chciałabym dać okres spoczynku dla głównej cebuli?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcąc nie chcąc, będzie w spoczynku z cebulą mateczną :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

No to trudno
pozdrawiam
Kasia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”