Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Cambria rzeczywiście piękna i po okazyjnej cenie. U mnie neistety dobrze rosną tylko falenopsisy i dendrobia. Cabrie powoli padają wszystkie. Miejmy nadzieję, że u ciebie się lepiej zadomowią :)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za wpisy!

Agness, dzięki za wizytę :D Moje ciemierniki rosnące w ogrodzie też zbyt ładnie nie wyglądają. Poobcinałam brzydkie liście, zobaczę, co będzie dalej, mam nadzieję, że nie zrobiłam to za wcześnie i że to nie wpłynie negatywnie na kwitnienie.
Beatko, dziękuję :D Zdjęcia na pewno będą. Drzewiaste przezimowały różnie :( , skłaniam się ku temu, że jednak te, które rosną na otwartej przestrzenie jednak trzeba okrywać na zimę ... Ciekawa jestem, ile zakwitnie z piwonii bylinowych kupowanych 2 lata temu. Oby jak najwięcej :)
Kogra/Grażynko, dziękuję za wizytę, chyba po raz pierwszy mnie odwiedzasz, bardzo się cieszę! :D Mam nadzieję, że uda mi się w tym sezonie zrobić więcej zdjęć :)
Basiu, witam! :D Dzięki za miłe słowa. A z tymi p. drzewiastymi u mnie wcale nie jest tak bezproblemowo... też mam 2 takie, co zupełnie nie chcą rosnąć :( Jedna z nich tak i nie zakwitła a i wygląda mizernie. Jak tak dalej pójdzie, to czeka je w tym roku przeniesienie w lepsze miejsce.
Jolu, masz rację, ciemiernik i tak wygląda ładnie. Zastanawiam się nad miejscem, gdzie mam go posadzić ?...
Edyto, dziękuję bardzo! :D ;:196 Piwonie nawożę wiosną nawozem z azotem, może być np. azofoska, może być obornik, ew. suchy obornik - generalnie daję to co akurat mam :D Po przekwitnieniu trzeba dać nawóz PK. Więcej już nic nie daję. Aha, nie tak dawno był wątek, kiedy to trzeba obcinać liście u piwonii bylinowych, więc ja obcinam jesienią po pierwszym mocniejszym przymrozku.
Hortensje : no to jak sama nazwa wskazuję -hydrangea- lubią wodę, ziemia kwaśna, stanowisko - niezbyt nasłonecznione. Myślę, że pod tują będą rosły, ale nie zapominać o podlewaniu. H. bukietowe łatwiejsze w uprawie, H. ogrodowe wymagają więcej zachodu, bo trzeba je okrywać na zimę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie piwonii, hortensji oraz innych roślinek :)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

c.d.
Przepraszam, że muszę tak dzielić, ale coś komputer szaleje :(
Piterek, dzięki za odwiedzinki :) Rzeczywiście, ciemiernik ładny :) Zobaczymy, jak będzie kwitł w nast. roku, bo w tym już prawie przekwitł :(
Ja też widziałam 2 piękne kropkowane ciemierniki oraz jeden odmianowy, też bardzo ładny, ale nie kupiłam :( Niestety, muszą być jakieś ograniczenia finansowe, wszystkiego po prostu nie da się kupić ... i tak już zrobiłam spore zakupy (jak dla mnie, oczywiście). Chociaż co to moje zakupy - nic w porównaniu z tym, co czytuję w innych wątkach :;230 Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)
Wandeczko, to są moje pierwsze eksperymenty z tymi roślinami, zobaczymy jak długo u mnie się utrzymają i czy będą kwitły :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Koniecznie zrób więcej fotek, bo ogród masz bardzo ładny i warto uwiecznić każdą roślinkę.
Będę zaglądać jeśli pozwolisz. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko, ;:196
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Teraz ja u Ciebie buszuję i oglądam cudowności :wit Piwonie masz przepiękne, a ja z braku słoneczka mam 2szt. i przez 3 lata widziałam 3 kwiatki.Gdzieś przeczytałam, że nawozi się tylko starsze rośliny, to im nic nie dawałam, a te bidaki nie kwitły. ;:223 W tym roku biorę je do galopu, niech w końcu kwitną :D
I masz tą piękną fioletową budleję, na którą poluję, zrób proszę zdjęcie całego krzaczka latem lub wstaw jeżeli masz teraz :D
Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny. :wit
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit
Rozanka/Ewuniu, oprócz jedzonka piwonie lubią słoneczko, nie wiem, czy nie braknie właśnie słoneczka w Twoim pięknym, leśnym ogrodzie? Tej budlei, niestety, już nie mam. Nie przeżyła poprzedniej zimy ... szkoda, bo była już bardzo duża :(
Może jeszcze spróbuję posadzić nową, ale ze znalezieniem zacisznego miejsca dla tak dużej rośliny mam już problem ...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łano, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności ;:196
Piękne masz ciemierniki :D Swoim jeszcze się nie przyglądałam, na razie nie mam czasu na ogród. Na szczęście i wiosny specjalnie nie widać, więc nie gnębią mnie wyrzuty sumienia :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko! Bardzo mi miło, że o mnie pamiętasz i zaglądasz na moją stronkę :D ;:196 ;:167 Jutro weekend, ale pogoda, jak na razie, nie nastraja optymistycznie :( Pochwalę się - kupiłam lilie, kilka leży w lodówce, kilka posadziłam do doniczek ... no i czekam jeszcze na paczkę, może jutro dotrze :)
Pozdrawiam serdecznie
:D
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przybiegłam z rewizytą i oniemiałam na widok peonii. Zazdraszczam przeogromnie. Są przepiękne.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak tam ogródek.
Czy już coś kwitnie ?
Czekam na foteczki. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny! ;:167
Soczewko, wczoraj kupiłam p. drzewiastą żółtą pełną, póki dojechała ta moja nowo nabyta piwonia do domu, to ułamał się malusieńki pączek kwiatowy... :( No i znowu będę czekała na kwitnienie w nast. roku, jeżeli zakwitnie oczywiście... a mogłam przecież bardziej uważać przy transporcie ;:14 Widocznie mam pecha z żółtą p. drzewiastą, bo jedna nie chce rosnąć, druga nie chce kwitnąć, trzeciej pączek się ułamał... :evil:
Grażynko, u mnie ledwie pojawiają się pierwsze krokuski, muszę postarać się i je sfotografować, więc czekam na słońce, dzisiaj tego słoneczka jednak zabrakło... Ale mam nadzieję, że do weekendu pogoda się polepszy - planuję sadzić lilie, jak myślisz, czy nie za wcześnie?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No może poczekaj jeszcze z tydzień, żeby za wcześnie nie wyszły, bo potem w razie czego będziesz musiała okrywać.
Wychodzące pędy są bardzo wrażliwe na przymrozki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit
Grażynko, jednak wiosna i do mojego ogródka dociera :heja , chociaż bardzo powoli. Pojawiły się następne krokusy! Może jutro uda mi się zrobić zdjęcia. Pogoda jest świetna do robienia zdjęć, ale zbyt późno dzisiaj wracam do domu :(
U nas ma być ciepło do końca tygodnia, na weekend pogoda tradycyjnie się popsuje... :cry:
Pozdrawiam serdecznie
;:3
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, przykro mi z powodu żółtej piwonii :( Wiem, jakie to przykre, i do tego nie ma na kogo zwalić winy ;:223 :wink:
Wiele razy się tak załatwiłam :evil:
Na pociechę wiesz, że miała pąk i jest bardzo duża szansa, że zakwitnie w przyszłym roku :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”