Mój ogród - moja pasja.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród - moja pasja.
Cambria rzeczywiście piękna i po okazyjnej cenie. U mnie neistety dobrze rosną tylko falenopsisy i dendrobia. Cabrie powoli padają wszystkie. Miejmy nadzieję, że u ciebie się lepiej zadomowią 

Witam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za wpisy!
Agness, dzięki za wizytę
Moje ciemierniki rosnące w ogrodzie też zbyt ładnie nie wyglądają. Poobcinałam brzydkie liście, zobaczę, co będzie dalej, mam nadzieję, że nie zrobiłam to za wcześnie i że to nie wpłynie negatywnie na kwitnienie.
Beatko, dziękuję
Zdjęcia na pewno będą. Drzewiaste przezimowały różnie
, skłaniam się ku temu, że jednak te, które rosną na otwartej przestrzenie jednak trzeba okrywać na zimę ... Ciekawa jestem, ile zakwitnie z piwonii bylinowych kupowanych 2 lata temu. Oby jak najwięcej
Kogra/Grażynko, dziękuję za wizytę, chyba po raz pierwszy mnie odwiedzasz, bardzo się cieszę!
Mam nadzieję, że uda mi się w tym sezonie zrobić więcej zdjęć 
Basiu, witam!
Dzięki za miłe słowa. A z tymi p. drzewiastymi u mnie wcale nie jest tak bezproblemowo... też mam 2 takie, co zupełnie nie chcą rosnąć
Jedna z nich tak i nie zakwitła a i wygląda mizernie. Jak tak dalej pójdzie, to czeka je w tym roku przeniesienie w lepsze miejsce.
Jolu, masz rację, ciemiernik i tak wygląda ładnie. Zastanawiam się nad miejscem, gdzie mam go posadzić ?...
Edyto, dziękuję bardzo!
Piwonie nawożę wiosną nawozem z azotem, może być np. azofoska, może być obornik, ew. suchy obornik - generalnie daję to co akurat mam
Po przekwitnieniu trzeba dać nawóz PK. Więcej już nic nie daję. Aha, nie tak dawno był wątek, kiedy to trzeba obcinać liście u piwonii bylinowych, więc ja obcinam jesienią po pierwszym mocniejszym przymrozku.
Hortensje : no to jak sama nazwa wskazuję -hydrangea- lubią wodę, ziemia kwaśna, stanowisko - niezbyt nasłonecznione. Myślę, że pod tują będą rosły, ale nie zapominać o podlewaniu. H. bukietowe łatwiejsze w uprawie, H. ogrodowe wymagają więcej zachodu, bo trzeba je okrywać na zimę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie piwonii, hortensji oraz innych roślinek
Agness, dzięki za wizytę

Beatko, dziękuję

Kogra/Grażynko, dziękuję za wizytę, chyba po raz pierwszy mnie odwiedzasz, bardzo się cieszę!

Basiu, witam!

Jolu, masz rację, ciemiernik i tak wygląda ładnie. Zastanawiam się nad miejscem, gdzie mam go posadzić ?...
Edyto, dziękuję bardzo!

Hortensje : no to jak sama nazwa wskazuję -hydrangea- lubią wodę, ziemia kwaśna, stanowisko - niezbyt nasłonecznione. Myślę, że pod tują będą rosły, ale nie zapominać o podlewaniu. H. bukietowe łatwiejsze w uprawie, H. ogrodowe wymagają więcej zachodu, bo trzeba je okrywać na zimę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie piwonii, hortensji oraz innych roślinek

c.d.
Przepraszam, że muszę tak dzielić, ale coś komputer szaleje
Piterek, dzięki za odwiedzinki
Rzeczywiście, ciemiernik ładny
Zobaczymy, jak będzie kwitł w nast. roku, bo w tym już prawie przekwitł
Ja też widziałam 2 piękne kropkowane ciemierniki oraz jeden odmianowy, też bardzo ładny, ale nie kupiłam
Niestety, muszą być jakieś ograniczenia finansowe, wszystkiego po prostu nie da się kupić ... i tak już zrobiłam spore zakupy (jak dla mnie, oczywiście). Chociaż co to moje zakupy - nic w porównaniu z tym, co czytuję w innych wątkach
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie
Wandeczko, to są moje pierwsze eksperymenty z tymi roślinami, zobaczymy jak długo u mnie się utrzymają i czy będą kwitły
Przepraszam, że muszę tak dzielić, ale coś komputer szaleje

Piterek, dzięki za odwiedzinki

Ja też widziałam 2 piękne kropkowane ciemierniki oraz jeden odmianowy, też bardzo ładny, ale nie kupiłam

Wandeczko, to są moje pierwsze eksperymenty z tymi roślinami, zobaczymy jak długo u mnie się utrzymają i czy będą kwitły

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Koniecznie zrób więcej fotek, bo ogród masz bardzo ładny i warto uwiecznić każdą roślinkę.
Będę zaglądać jeśli pozwolisz.

Będę zaglądać jeśli pozwolisz.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Grażynko, 

- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Teraz ja u Ciebie buszuję i oglądam cudowności
Piwonie masz przepiękne, a ja z braku słoneczka mam 2szt. i przez 3 lata widziałam 3 kwiatki.Gdzieś przeczytałam, że nawozi się tylko starsze rośliny, to im nic nie dawałam, a te bidaki nie kwitły.
W tym roku biorę je do galopu, niech w końcu kwitną
I masz tą piękną fioletową budleję, na którą poluję, zrób proszę zdjęcie całego krzaczka latem lub wstaw jeżeli masz teraz
Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny.

I masz tą piękną fioletową budleję, na którą poluję, zrób proszę zdjęcie całego krzaczka latem lub wstaw jeżeli masz teraz

Pozdrowionka i dzięki za odwiedziny.

Rozanka/Ewuniu, oprócz jedzonka piwonie lubią słoneczko, nie wiem, czy nie braknie właśnie słoneczka w Twoim pięknym, leśnym ogrodzie? Tej budlei, niestety, już nie mam. Nie przeżyła poprzedniej zimy ... szkoda, bo była już bardzo duża

Może jeszcze spróbuję posadzić nową, ale ze znalezieniem zacisznego miejsca dla tak dużej rośliny mam już problem ...
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łano, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności 
Piękne masz ciemierniki
Swoim jeszcze się nie przyglądałam, na razie nie mam czasu na ogród. Na szczęście i wiosny specjalnie nie widać, więc nie gnębią mnie wyrzuty sumienia 

Piękne masz ciemierniki

Witaj Moniko! Bardzo mi miło, że o mnie pamiętasz i zaglądasz na moją stronkę
Jutro weekend, ale pogoda, jak na razie, nie nastraja optymistycznie
Pochwalę się - kupiłam lilie, kilka leży w lodówce, kilka posadziłam do doniczek ... no i czekam jeszcze na paczkę, może jutro dotrze
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przybiegłam z rewizytą i oniemiałam na widok peonii. Zazdraszczam przeogromnie. Są przepiękne.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- kogra
- Przyjaciel Forum
Jak tam ogródek.
Czy już coś kwitnie ?
Czekam na foteczki.
Czy już coś kwitnie ?
Czekam na foteczki.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Witajcie dziewczyny!
Soczewko, wczoraj kupiłam p. drzewiastą żółtą pełną, póki dojechała ta moja nowo nabyta piwonia do domu, to ułamał się malusieńki pączek kwiatowy...
No i znowu będę czekała na kwitnienie w nast. roku, jeżeli zakwitnie oczywiście... a mogłam przecież bardziej uważać przy transporcie
Widocznie mam pecha z żółtą p. drzewiastą, bo jedna nie chce rosnąć, druga nie chce kwitnąć, trzeciej pączek się ułamał...
Grażynko, u mnie ledwie pojawiają się pierwsze krokuski, muszę postarać się i je sfotografować, więc czekam na słońce, dzisiaj tego słoneczka jednak zabrakło... Ale mam nadzieję, że do weekendu pogoda się polepszy - planuję sadzić lilie, jak myślisz, czy nie za wcześnie?

Soczewko, wczoraj kupiłam p. drzewiastą żółtą pełną, póki dojechała ta moja nowo nabyta piwonia do domu, to ułamał się malusieńki pączek kwiatowy...

Grażynko, u mnie ledwie pojawiają się pierwsze krokuski, muszę postarać się i je sfotografować, więc czekam na słońce, dzisiaj tego słoneczka jednak zabrakło... Ale mam nadzieję, że do weekendu pogoda się polepszy - planuję sadzić lilie, jak myślisz, czy nie za wcześnie?
- kogra
- Przyjaciel Forum
No może poczekaj jeszcze z tydzień, żeby za wcześnie nie wyszły, bo potem w razie czego będziesz musiała okrywać.
Wychodzące pędy są bardzo wrażliwe na przymrozki.
Wychodzące pędy są bardzo wrażliwe na przymrozki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki

Grażynko, jednak wiosna i do mojego ogródka dociera

U nas ma być ciepło do końca tygodnia, na weekend pogoda tradycyjnie się popsuje...

Pozdrawiam serdecznie

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, przykro mi z powodu żółtej piwonii
Wiem, jakie to przykre, i do tego nie ma na kogo zwalić winy
Wiele razy się tak załatwiłam
Na pociechę wiesz, że miała pąk i jest bardzo duża szansa, że zakwitnie w przyszłym roku

Wiele razy się tak załatwiłam

Na pociechę wiesz, że miała pąk i jest bardzo duża szansa, że zakwitnie w przyszłym roku